Népszerűek a termelői piacok

majort
2024. 03. 28., cs – 09:11

Egyre több településen – kisebb falvakban csakúgy, mint városokban – ismerték fel az ott élők, hogy van igény a termelői és kézműves piacokra. Az elmúlt pár hétben Bogyiszlón, Pakson, Szekszárdon, Alsónyéken is szerveztek ilyet.

A termelői piacokon általában jellemző, hogy érdeklődőből és árusból is van bőven jelentkező. Sok múlik azon is, hogy hol, mennyi helypénzt kérnek a szervezők.

Bogyiszló állandó és sokak által várt programjává vált az elmúlt években a Hóci-parti termelői és közösségi piac, amely a Dél-Dunántúl első rendszeresen megszervezett ilyen jellegű rendezvénye. A piac megálmodója, létrehozója Ferenczi Ágnes, aki szülőfaluja, Bogyisz­ló holtágának környezetét választotta a rendezvény helyszínéül, és biztosít ott találkozási pontot a termelők és a vásárlók számára.

Elmondta, hogy a piacokon nemcsak a minőségi, termelői és kézműves portékák beszerzésére nyílik lehetőség, hanem családi, baráti kikapcsolódásra, kellemes vízparti sétára vagy akár a piknikezésre is a nagyszerű természeti környezetben. Emellett pedig mindig vannak kísérőprogramok, legutóbb például a Band of Streets zenéje teremtett remek hangulatot a holtág partján.

Ferenczi Ágnes a piacok idejére az önkormányzattól bérli a területet és az ott található épületet, amely nemcsak szociális blokként üzemel, hanem áramot is szolgáltat a rendezvény idejére. Továbbá a zavartalanság érdekében polgárőrök segítenek a parkoltatásban.

Változó a helypénz mértéke

Alsónyékén Bárdos Viktor kistermelő a szervező, az ő alkotása a janchili szósz, mely gasztronómiai Oscar-díjat kapott pár évvel ezelőtt. Elmondta, több termelői piacot is végig járt, és úgy látta, a szervezők kezdetben nem kértek helypénzt, majd egyre emelték a tétet, ötezer forinttal kezdték, majd tíz, tizenöt, de van, ahol negyvenezer forintot is elkérnek a termelőktől. Igaz az is, hogy egyre több kereskedő is megjelent ezeken a rendezvényeken.

Alsónyéken nem volt helypénz. Meg is lett az eredménye, több mint hatvan kistermelő települt ki. A rendezvény végén pedig elégedettek voltak, mert szinte mindent sikerült eladniuk.

A Szekszárdtól nem messze található Sötétvölgyi-tó partján minden hónap második, a tolnai vármegyeszékhely sportcsarnoka előtt pedig a negyedik vasárnapján szervez kistermelői programokat Péterbencze Eszter.

Előbbi helyszínen 60-70 árus várja hónapról hónapra a vevőket, és programokkal, ebéd lehetőséggel is igyekeznek minél többeket kicsalogatni a festői környezetbe. A szervező azt mondja, látszik, hogy nagy igény van ilyen, kikapcsolódást és a konyhára valók beszerzését is lehetővé tevő közösségi eseményekre, mert alkalomról alkalomra többen látogatnak ki.

Szekszárdon inkább a piac jelleg dominál. Ez azt jelenti, hogy kevesebb az árus, de a minőségből nem enged Péterbencze Eszter. A kistermelők kiválasztásánál egyébként nagy gondot fordít arra, hogy valóban olyanoknak biztosítson lehetőséget, akik saját maguk termelik és állítják elő a portékáikat.

Mindenki a húsvétra készül

Húsvétváró termelői placcot szervezett múlt szombaton a Villany utcai piactérre Paks önkormányzata. A szép, napsütéses tavaszi időben megtelt a piactér családokkal, akiket számos további gyermekprogram, Virgonckodó játszóház, valamint könyvtári és múzeumi kézműves foglalkozások várták. A kisgyermekek körében a nyuszi- és kecskesimogatás mellett a kitelepült játékok és a Lóca együttes koncertje aratott nagy sikert. A termelők és kézművesek portékái között voltak játékok, ékszerek, húsvéti díszek, méz, borok, sajtok, füstölt áruk és street food különlegességek, így például kenyérlángos, hamburgerek. A termelői placcon a Hesz Ádám Elektrik adott koncertet.

A húsvétvárás jegyében szervezett eseményen több mint ötven helyi és környékbeli termelő érkezett a paksi piactérre, akiktől az önkormányzat ezúttal sem kért helypénzt. A szervezők szerint jól sikerült a program, a nagyszámú látogató alapján mind a termelők, mind a kilátogatók elégedettek lehettek a program kínálta lehetőségekkel. Sokan vásároltak és fogyasztottak a kitelepült szolgáltatóknál, különösen népszerű volt a sült kolbász, füstölt áru, lángos, kürtős kalács. Újdonság volt a két fellépő formáció, és a játszóház is más tematikájú volt mint tavaly.

Helypénzt ő azért szed a nála árusítóktól, mert mindkét területet bérli és a takarításért, valamint az áramért, vízért is fizetnie kell. A Sötétvölgyi-tó környéke a Gemenc Zrt. tulajdonában van, a szekszárdi sportcsarnok melletti területi pedig a helyi sportközpont kezelésében áll.

 

Forrás: TEOL
Fotó: Makovics Kornél