Szendrői természetjárás, mind vidéki hungaricum

majort
2024. 03. 14., cs – 10:25

Szendrői Városi Sport és Szabadidő Klub több évtizede működik, melynek Természetjáró szakosztálya 2004 januárjában 20 évvel ezelőtt alakult helyi lelkes lokálpatriótákból és természetet szerető emberekből.

A sportkör természetjáró szakosztálya több célt is megfogalmazott magának: nemcsak a szervezet tagjainak szeretett volna sportolási lehetőséget biztosítani, hanem Szendrőt és térségét meg akarta ismertetni másokkal is olyan formában hogy rendezvényeket szervez és ezen események kapcsán csábítja az ország lakosságát a térségben.

Hogyan is kezdődött?

Elsőként a gyalogos természetjárás volt a fő tevékenység, aztán akik gyorsabbak voltak azok elkezdtek futni a terepen. Néhány év múlva elindult a kerékpáros tevékenység is, mivel a Cserehát lankái, kis forgalmú útszakaszai kiválóan alkalmasak akár családi kerekezésre, akár hosszabb túrákra. Majd Szendrőhöz közel a Rakaca víztározón elindította a szervezet a túrakenuzást négy háromszemélyes kenuval, immáron 15 éve. 2023-ban pedig Bódvarákón átadásra került a Vie Ferrata drótkötél pálya, melyet szintén beilleszt programjaiba a sportkör.

20 évvel ezelőtt nem volt Szendrőn egy kilóméter gyalogos úthálózat sem, azóta öt irányból meg lehet közelíteni kijelölt gyalogos túraútvonalon, és közvetlen összeköttetése van az Országos Kék túra útvonalával.

Több mint 35 km gyalogos útvonalat tart rendszeresen karban a szervezet, festi a jelzéseket, javítja az útbaigazító táblákat. Ezzel az infrastruktúrával bekapcsolata Szendrőt a természetjárás vérkeringésébe.

A tevékenységéhez a sportkör két erőforrásból merítkezik A tagok önkéntes önfeledt munkájából, odaadó hozzáállásából, valamint a különböző pályázati forrásokból. Az elmúlt 20 évben számtalan projektet, pályázatot valósított meg a szervezet sikeresen. Rendezvények létrehozásához és eszközfejlesztéshez felhasznált pályázatok mellett a település sportinfrastruktúráját is próbálja  a lehetőségeihez képest fejleszteni. Több szakszövetségnek – Magyar Természetjáró Szövetség, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, Szabadisport – eseményszervezők Országos Szövetsége, Honvédelmi Sportszövetség - is tagja a szervezet, mely szövetségi tagságok kapcsán számos szakmai kapcsolat alakult ki az évek során.

A Vitézlő túra szlogenje: „Indulj el a Vitézlőn, elnyűtt testből Vitéz lőn!”

Miért Vitézlő?

A helyi természetbarátok szeretnék megmutatni a térség természeti és építészeti szépségeit a nagyvilágnak. Szendrő három tájegység találkozásánál helyezkedik el a Bódva – völgye, a Cserehát és az Aggteleki Karszt. Mindhárom tájegység a maga bájával varázslatos, minden évszakban más – más arcát mutatva, már maga egy csoda. Azonban mindehhez társul még Szendrő és a térség középkori épületeinek romantikája. A szendrői Felső – Vár romjai, a szendrői és szalonnai középkori református templomok, a martonyi pálos kolostorrom,- csak hogy néhányat említsünk.

A középkorban a kimagasló fizikummal bíró emberek voltak a vitézek. Mai hétköznapi hősök a természetjáró szakosztály tagjai szerint azok, akik leküzdik önmaguk restségét és felkerekednek a természetben mozogni. Van aki sétál, van aki szalad, olyan is akad aki kenuzik, van aki pedig kerekezik vagy éppen sziklát mászik. Mindegy, jöjjön el a Vitézlő túrára, érezze magát jól ebben a csodálatos díszletben, amit ez a borsodi táj biztosít.

Miben rejlik az esemény varázsa?

Ha röviden kellene megfogalmazni, akkor az itt élő emberek kedvességében, vendégszeretetében. Ha kicsit hosszabban lehet elmondani, akkor az a vidéki miliő ami az itt élő emberekben még meg van. A túra során a rajt – cél helyszínen, a kijelölt útvonalon lévő ellenőrző pontokon a szervezők mindenkit mindig egy kedves szóval, egy mosollyal várnak a helyi finomságokon túl. Túra végén lehet finom zsíros kenyeret enni lila hagymával. Nem csak egy szeletet, annyit amennyi jólesik. Az állomáspontokon helyi sütésű süteménnyel, mézzel, gyümölccsel lehet pótolni az elveszített kalóriákat.

Nem az a lényeg, hogy ki a leggyorsabb a túrán, hanem a teljesítés az önmagunk elé állított táv teljesítése. Ehhez minden segítséget megadnak a szervezők.

Azt tudjuk mindenkinek mondani, akinek felkeltette az esemény az érdeklődését, hogy ne habozzon részt venni a 2024. május 11-én a hétvégi programon mert: „Jól jársz, ha jót jársz!”

Inspiráló közösség a szervezői stáb

Helyi szervezők közvetlensége és barátságos hozzáállása magával ragadja az ideérkezőket. Sok szervező már nem is helyi, hanem valamilyen baráti szál köti össze a helyi emberekkel. Évente többször is ellátogatnak Szendrőbe a társaságért, a jó hangulatért. Jellemző a szendrői sportközösségre, hogy egy családon belül több generáció együtt dolgozik az események megvalósításán. A nagyszülők akár az unokákkal együtt részt vesznek az egyes munka folyamatokban. Fontos a generációk közötti tudásátadás, és az, hogy mindenki megtalálhatja a magának inspirációt a közös munkába. Van aki az előkészítő munkálatokban veszi ki jobban a részét, van aki az eseményeken szorgoskodik többet.  Ami nagyon egyedivé teszi a Vitézlő túrát, hogy mindent megpróbálnak maguknak a szervezők megcsinálni, az útvonalfestéstől, a minden résztvevőknek járó egyedi saját készítésű jelvényen át az útbaigazító táblákig bezárólag.  

A természetjárók körébe is „sikk” részt venni az eseményen. Vannak olyan családok, aki egy régi túrán ismerkedtek össze, azóta már gyermekeikkel együtt indulnak a különböző útvonalakon. Vannak a térségből elszármazottak, akik egy évben akár egyszer de visszatérnek ismerőseikkel nosztalgiázni egy kicsit és megmutatni nekik fiatal koruk emlékeibe őrzött tájat.

A Vitézlő nem csak Szendrőn egy esemény, hanem a környező településeken is az ébredő tavaszi természet egy ünnepe. Rudabányai bánya tó, a szögligeti Ménes patak, a hídvégardói Gedeon kúria, galvácsi Törley kastély épp úgy a Vitézlő attrakcióhoz hozzá tartozó elemek, mint a tájvédelmi területen lévő Telekes – Patak (Ördög – gát), meszesi források, bódvarákói plató, vagy a perkupai gólyafészkek.

Valamennyi környező települést bevonnak az eseménybe, és minden település igyekszik megmutatni magát, értékeit. Várják a kirándulókat, büszkék lehetnek arra, hogy milyen sokan eljönnek megnézni azt a tájat, ahol ők élik a mindennapjaikat. Ez növeli az itt élők helyi identitástudatát. Számos helyi civil szervezetet is bevonnak a térségből, ez tovább színesíti a rendezvényt.

Merre visz az út tovább?

A cél az, hogy a Vitézlőt szervező közösség ne csak egy esemény kapcsán tudjon ilyen nagy létszámú természetet és mozgást szerető embert elcsábítani a Cserehát lankáira, hanem az évben több alkalommal is. Látogassák meg más eseményeiket is a nyári éjszakai túrájukat, vagy a rakaca tavi vizifesztiválukat, vagy az őszi vezetett túrájukat a Szendrő körül gyalogszerrel elnevezésű eseményt. Vagy aki nem szereti a tömeget, az bármikor elbarangolhat a térségben önállóan is és teljesítheti a jelvényszerző túrát a Bebek portyát, vagy bármelyik Vitézlő GEOGO túrát, melyekért jutalmat is kaphat.

Szendrői Természetjáró Szakosztály eseményeiről bővebben: https://szendroitura.hu/ oldalon olvashatnak.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: ifj. Antal Ferenc
Fotó: ifj. Antal Ferenc