100 éves lett Szőnyi Imre, Hortobágy Örökös Pásztora!

majort
2024. 03. 12., k – 11:27

Március 8-án töltötte be századik életévét Szőnyi Imre juhász, akit két évvel ezelőtt ért az a megtiszteltetés, hogy Hortobágy Örökös Pásztora címet kapott a Szent György-napi kihajtás alkalmából.

1924. március 8-án született a nádudvari Köselyszegben lévő tanyán Szőnyi Imre, Hortobágy Örökös Pásztora. Télen járt a tőlük nyolc kilóméterre lévő tanyasi iskolába. Otthon a gyerekek segítettek, amit tudtak. Tyúkot, malacot etettek. Libát legeltettek. Takarították a bográcsot.

Kilenc éves korától tavasztól őszig dolgozott. Édesapja először 30, majd 100 birkát bízott rá. Ezeket egész nyáron egyedül legeltette a pusztában. Édesapja hetente egyszer ment ki hozzá, vitt ki neki komenciót (zsírt, szalonnát, lebbencs tésztát, hagymát, fokhagymát, kenyeret, sót). A jószágok mellé kapott tyúkokat is. Megtanult főzni. Apjától elleste, hogyan kell a sánta és a rühös birkákat kezelni.

Később kisbojtárnak szegődött egy számadóhoz. Ott tanyagazda feladatokat kapott. Főzött és kis csapat birkára vigyázott.

Édesapja számadóként, 1933-ban önálló gazdálkodásba kezdett a Laposszegben. 33 hold földjükhöz olcsón béreltek még 70 holdat. Fele szántó, fele legelő volt. Az önálló élet a világháborúig tartott. A németek elhajtották a birkákat, az oroszok megették a baromfit és a malacokat, a lovakat pedig elhajtották. Aztán jött a TSz világ, amijük maradt az ment be oda. Apját kuláknak nyilvánították, az összes maradék földjüket elvették.

1949-ben nősült, elvette Mészáros Emmát. A felesége családjától is elvették az 50 hold földjüket. Beállt a Tsz-be sőreháti juhásznak. Abból nem tudott megélni. Elment a Ganzba melósnak.

1956-ban jött haza juhásznak. 1977-ben Veszprém mellett vállalt juhász feladatokat. 2002-ben beköltözött a nádudvari idősek otthonába. Hortobágyon 2022. április 23-án beválasztották az Örökös Pásztorok társaságába” – írják Imre bácsiról a Hortobágy Örökös Pásztorai Facebook-oldalon. Imre bácsiról, aki szombaton tartotta századik születésnapját családja, barátai, a Hortobágy és térségének civilszervezetei, önkormányzatai, vállalkozásai képviselőinek jelenlétében Balmazújvároson, a virágoskúti gazdaság Biocsárdárdájában.

Isten éltesse Hortobágy Örökös Pásztorát! Szőnyi Imre bácsit! A jó Isten áldása kísérje sokáig, hogy még kívánsága szerint rophassa tovább táncát hosszú évekig köreinkben!

 

Szerző: Papp Viktor
Forrás: Hortobágy Örökös Pásztorai Facebook-oldal, haon.hu
Fotó: Hortobágy Örökös Pásztorai Facebook-oldal