Természetesen és egészségesen

majort
2024. 03. 06., sze – 10:11

Látva a kihasználatlan családi birtokot, sokévi külföldi munka és távollét után döntött úgy Pogács András aranykalászos gazda, kis- és őstermelő és felesége, Pogács-Iván Mónika őstermelő, hogy gazdálkodni fognak. Hamarosan meg is kezdték a termékeik készítését, amiket Vasmancs néven ismerhetnek a fogyasztók.

Egy ideig még itthon, a birtokon és külföldön is dolgoztak. Figyelmük döntően a bogyós gyümölcsök felé terelődött. Felhagyva a külföldi munkavállalást, száz százalékban a birtokukra koncentrálhattak. Így érkeztek el a „mába”, ahol már színes palettával tudják a vásárlóikat kiszolgálni. Ökogazdálkodást folytatnak, így vegyszermentesen kerülnek termékeik az üvegekbe. Hisznek a régesrégi mondásban, miszerint „Az vagy amit megeszel!” Céljuk, hogy minél több Vasmancs termék kerüljön a családi asztalokra. Minden terméküknek megvan a maga története.

Folyamatosan azon dolgoznak, hogy az egészséges alapanyagaikból a meglévők mellé minél többféle terméket tudjanak előállítani, színesítve ezzel a meglévő kínálatukat. Ekképp foglalták össze az egervári illetőségű családi vállalkozás, a Vasmancs történetét, megjegyezve: nem kevés munkával és kitartással jutottak el a mai állapotig.

– Valamivel több mint tíz esztendeje, 2011–2012ben jött a gondolat, hogy a családi birtokkal kellene kezdeni valamit, ne hagyjuk kárba veszni. Természetesen több lehetőség is felmerült, de egy ismerőssel való beszélgetés után döntöttünk úgy végleg, hogy homoktövissel szeretnénk foglalkozni – idézték a kezdeteket. – 2013 áprilisában ültettük az első homoktövis alanyokat. 2014 szeptemberében volt az első komolyabb szüretünk, amit más bogyós gyümölcsök ültetése követett. Mivel nem túl jó szüretelni a homoktövist, ezért döntöttünk úgy, hogy más bogyós gyümölcsöt is kellene telepítenünk. A választásunk először a fekete berkenyére esett, majd kiegészült fekete ribizlivel, piros ribizlivel és jostával. Fontos volt, hogy a növényeink ne igényeljenek permetezést, így vegyszermentesen tudunk gazdálkodni. Nem is kérdés, az értékes beltartalmuk miatt esett ezekre a növényekre a választásunk. Elsődlegesen a területek rendbetétele volt nagyon nagy munka. Beruháznunk először egy kistraktorba kellett, sikerült egy használtat megvásárolnunk. Ez nagyban megkönnyítette a munkánkat. A további terveinkben szerepelt egy feldolgozó rész kialakítása, és a tárolás miatt, egy nagyobb fagyasztó kamra kialakítása. Miután ez részben két kezünk munkája révén megvalósult, már könnyebb a gyümölcseink feldolgozása. Napjainkban már van annyi alapanyagunk, hogy egész évben ki tudjuk szolgálni a vásárlóinkat, s ez nagyon lényeges.

Legtöbb vásárlójuk nem megy el szó nélkül a Vasmancs név mellett, rákérdez, az honnan ered. Évekkel korábbi vadászélményből eredeztetik, egy medve mancsának lenyomata adta az ötletet, amit jónak véltek a vállalkozásuk logójának. A név kiválasztásában egy barátjuk segített, amit egy kis változtatással megtartottak. Így lett a név Vasmancs, és így lett a logójuk a mancs. A mottójuk pedig az a már említett igaz mondat, amit szinte mindenki ismer. „Az vagy amit megeszel.”– Nagyon lényeges, hogy vegyszermentesen gazdálkodunk közel tíz hektáron.

Ha látjuk a növényeken, hogy igényelnek valamilyen ásványi anyagot, akkor bioalgát juttatunk ki a földekre. A családi gazdaságunkban jelenleg hárman dolgozunk.

Bogyós gyümölcsök feldolgozásával foglalkozunk, ezekből állítjuk elő a termékeinket. Fekete berkenye, homoktövis, fekete ribizli, piros ribizli, josta, amikből szörpöket, lekvárokat, gyümölcsleveket, natúr leveket, teakeveréket, darálékokat, eceteket készítünk. A színes termékpalettánk jó példa arra, hogy próbálunk mindent hasznosítani az alapanyagainkból. Időnk nagy részét egyébként a földeken és a feldolgozó helyiségben töltjük, mellette rendszeresen járunk a közelünkben lévő helyi piacra.

Nem régóta vagyunk megtalálhatóak az értékesítésben, hiszen második éve van annyi alapanyagunk, hogy hetente mertük vállalni a termelői piacon való árusítást. A kezdeti időszakban még ismerkedtek a termékeinkkel és velünk, de mára elmondható, hogy sok visszatérő fogyasztónk van, és mindig akadnak új arcok, akik hallottak rólunk, vagy kíváncsiak az újdonságokra. Úgy vesszük észre, hogy egyre népszerűbbek a vegyszermentes gazdálkodásból származó termékek. Nálunk még az is előny, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolhatnak a fogyasztók a piacon. A minőség nagyon fontos, szerintünk az első lépés a hosszú távú értékesítésben. A megbízhatóságot nagyon díjazzák az emberek, többek között mi is.

Azt adjuk, amit mi magunk is elvárnánk. A bogyókból kijövő levet palackozzuk, vagy azzal dolgozunk tovább, egy szörp vagy lekvár elkészítésénél. Sok kérdést kapunk, hogy mennyire higítjuk a termékeinket, elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem higítjuk. Ez így korrekt, így található meg teljes egészében a gyümölcsökben lévő minden hasznos alapanyag a termékeinkben.

A Pogács házaspár elmondta, úgy tapasztalják, hogy az emberek körében egyre nagyobb igény van rá, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszanak. Az általuk termelt és feldolgozott gyümölcsök egytől egyig olyan anyagok és termékek, melyek jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A homoktövis például egyebek mellett kiváló immunerősítő, fájdalom és gyulladáscsökkentő, regenerálja a májat és növeli az epekiválasztást, bétakarotinban, B, E és F vitaminokban, valamint kalciumban, magnéziumban és cinkben gazdag, javítja az általános egészségi állapotot, csökkenti a vércukorszintet. A fekete berkenye a világ tíz szuperegészséges gyógynövényének egyike, antioxidánsban, P, B 2 , B 3 - és B 6 vitaminokban gazdag, kedvező hatással van a keringési rendszerre és a szívre, szabályozza a vérnyomást. Megszünteti a gyomor és bélpanaszokat, megelőzi a gyomorfekélyt, segíti a belső szervek optimális működését, erősíti az immunrendszert, javítja és szabályozza a hormonok működését.

– Személyes tapasztalatunk is van, de sok sikertörténetet hallottunk már a termékeink fogyasztóitól, akik kigyógyultak betegségekből vagy éppen megfogant a várva várt baba. Ezek mindig erőt adnak a folytatáshoz.

A családi gazdaságban mindig napirenden vannak a fejlesztési, beruházási tervek.

– Fejleszteni mindig kell. Ez vonatkozik a termékekre, a gyártásban használt gépekre, a földterület növelésére egyaránt.

Ezek alapozzák meg a jövőt, az előrelépést.

Figyeljük a kiírásokat folyamatosan, és ha lehetőségünk adódik, akkor természetesen pályázunk – tették hozzá.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság
Fotó: facebook.com/monika.ivan