Itt szerezhetünk be helyi, friss, minőségi élelmiszereket Magyarországon

majort
2024. 03. 04., h – 09:16

Több mint tizenhárom éve van arra lehetőségünk, hogy közösségi mezőgazdálkodásból származó friss, helyi termékekkel töltsük fel kamránkat, hűtőszekrényünket.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete, mint az már megszokott, ez évben is összeállította és közzétette a listát arról, hogy melyek azok a gazdaságok, amelyekhez csatlakozhatunk.

Mint az sokak számára már ismeretes, a közösségi gazdaságok meghatározó sajátossága, hogy fenntartásukban közvetlen módon is részt vesz egy adott közösség. Ezt a termelő vagy termelők és a vásárlók alkotják együttesen.

Leginkább az az elterjedt, hogy hosszútávú szerződésben rögzítik kölcsönös elköteleződésüket egy évre előre. Ebben a szerződésben a termelő azt vállalja, hogy a legjobb tudása szerinti gazdálkodik, a vásárló pedig a gazdaság támogatását, leginkább anyagi úton. A szerződés azt is rögzíti, hogy a gazda az előre meghatározott intervallumban szezonális friss terményekkel látja el a tagokat.

Európa legtöbb országában a közösségi gazdaságokat nem a gazdák szervezik meg, hazánkban azonban ez a feladat sokáig rájuk hárult, a nem kevés terhüket tovább növelve. Ezt észlelve a Tudatos Vásárlók Egyesülete felvállalta a gazdaságok ismertté tevését, és a fogyasztói tagok toborzását is.

Immár több, mint egy évtizede annak, hogy munkájukkal segítik a közösségi gazdaságokat Magyarországon. Ahogy azt megfogalmazták: „ha a gazdák kiégnek, maguk a közösségi gazdaságok is megszűnnek”.

Számos oka van ennek, hogy miért is szeretjük a közösségi gazdaságokat. Csak a legfontosabbakat emeljük ki: környezetkímélő technológiát alkalmaznak, a vásárlóik friss, helyi, jó minőségű, ökogazdaságokból származó élelmiszerhez jutnak.

Mindemellett az sem elhanyagolható szempont, hogy tevékenységükkel egyúttal támogatják a helyi kisközösségek kialakulását, erősítik a kis gazdaságokat, ezáltal valóban segítik a vidék fennmaradását.  Ezek a gazdaságok hazánkban a tavalyi évben, több mint 1200 családot láttak el  friss, helyi, szezonális zöldséggel és hússal.

A közösségi gazdaságok nemzetközi szervezetének 2021-es adatai szerint 18 európai országban több mint 4600 közösségi gazdaság működik, amelyek közel 500 ezer fogyasztót látnak el. Világviszonylatban a 2 milliót is eléri azoknak a vásárlóknak a száma, akik ilyen gazdaságokból szerzik be az élelmiszereket.

A közösségi gazdaságokban ma már nem csak zöldségeket szállítanak ki a gazdák, hanem akár gyümölcsöt, tejtermékeket, tojást, húsféleségeket is. A Polgár mellett található Táncoskert egy regeneratív gazdaság, amely 9 éve közösségi gazdaságként is működik. A legeltetett állatok és a szárnyasok friss húsán túl már minőségi hústermékeket is készítenek, virslit, grillkolbászt és hamburgerpogácsát is.

A Zöld Almárium közösségi gazdasága a zöldségkosarak mellett rendszeresen szállít fürjtojást és feldolgozott termékeket a tagoknak, és szárnyas- vagy sertéstagságra is elő lehet náluk fizetni. A termelők a Csongrád megyei Csengelén élnek, eleinte önellátásra termeltek, majd a többletet barátoknak, ismerősöknek értékesítették, piacra jártak, ezt azonban nem nekik találták ki.

2016-ban még csak 7 budapesti családdal szerződtek le, mára ez a szám jócskán megemelkedett. A tagok 3 budapesti és egy Budakeszin található átadóponton vehetik át a számukra megtermelt zöldségeket.

Tavaly megnőtt az érdeklődés a közösségi mezőgazdálkodás iránt, és az Egyesület által szervezett 4 alkalmas képzésre többszörös volt a túljelentkezés. Valószínűleg ennek is az eredménye az, hogy 2024-ben 9 új közösségi gazdasággal bővült a lista.

Közülük többen idén kezdenek bele a közösségi gazdálkodásba és zöldségközösséget fognak működtetni, ők az Élet Forrása Birtok, a Gyurgyalagos Tanya és a Jászsági Biokert, a Kertszelet Zöldségközösség, és Tamás Gazda Vegyszermentes Gazdasága. Az idei szezon a zöldségek mellett húsfélékkel is gazdagodott, a Vándorkovász Porta jóvoltából ugyanis a húsközösségében kárpáti borzderes borjúhúsra is elő lehet fizetni.

Azokat a közösségi gazdaságokat, amelyek 2024-ben várják új tagjaikat a Tudatos Vásárlók közzétették, emellett egy térkép is segíti a tájékozódást abban, hogy felmérjük, melyik  gazdaság van számunkra legközelebb, milyen terméket kínálnak, illetve azok hol átvehetőek.

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találhatunk csatlakozási lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Szegeden, Szolnokon, Pécsen, Balassagyarmaton és Miskolcon is.

A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Vácon, Szentendrén, Dunakeszin, Gödön, Nagymaroson, Szokolyán, Sződön, Budaörsön, Gyömrőn vagy Maglódon.

További információkért, elérhetőségekért KATTINTSON IDE!

 

Forrás: Agrofórum Online/ Szöőr Bea
Fotó: Freepik