Átadták a Vidékfejlesztési Program támogatásával megújult Tótkéri utat Jánoshidán

majort
2024. 02. 21., sze – 13:09

Befejeződött a Tótkéri út felújítása Jánoshidán. A mezőgazdasági utat ünnepélyes keretek között adta át Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Pócs János országgyűlési képviselő, Eszes Béla polgármester és Pintér Gábor a  HE-DO Kft. főépítésvezetője.

– A gazdáknak régi vágya volt, hogy a Tótkéri út minél nagyobb részén szilárd burkolatú úton közlekedhessenek. A négy kilométeres út háromszáz méteres szakaszán a meglévő útalap aszfaltborítást kapott, a többi részén öt méter szélességben zúzott köves utat építettek ki – ismertette a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében megvalósult projektet Eszes Béla.

A polgármester a beruházás finanszírozásával kapcsolatban elmondta, hogy a település mintegy 300 millió forintot nyert a külterületi út fejlesztésére. Ehhez a helyi gazdák önerőként 15 millió forintot adtak össze. Mivel a pályázati támogatás csak ötven százalékban volt előfinanszírozott, az önkormányzat vállalta, hogy megelőlegező hitelt vesz fel a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

Az eseményen Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke kiemelte: a Vidékfejlesztési Program egyszerre kínál lehetőséget a gazdaság élénkítésére és a hagyományos értékek megőrzésére, hiszen az egykor virágzó tanyavilág feltáró útja újult meg Jánoshidán.

Pócs János országgyűlési képviselő köszöntőjében szólt a vidék megtartó erejének fontosságáról. Mint mondta, a Jászságban 12 település élt a Vidékfejlesztési Programban az útfejlesztés lehetőségével, összességében 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás érkezett a térségbe. Példaértékűnek nevezte a helyi gazdák összefogását és azt, hogy megtalálták a közös hangot az önkormányzattal.

 

Forrás: SZOLJON
Fotó: Pesti József