Mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatása

majort
2024. 02. 04., v – 09:10

A hentesboltok, mint helyi mikrovállalkozások, kiemelkedő szerepet játszanak a helyi közösségek élelmiszerellátásában és gazdaságában. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és az azt kiegészítő 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján, valamint a hentesüzletek támogatásáról szóló 1656/2022. (XII. 22.) Korm. határozatban rögzített intézkedések révén a kormányzat elismeri a hentesboltok fontosságát és elkötelezett a szektor fenntartása iránt.

Az említett jogszabályok és határozatok által bevezetett kezdeményezés célja, hogy segítse a mikrovállalkozásként működő hentesüzleteket a vállalkozásaik fenntarthatóságának megőrzésében. Az élelmiszeriparban tapasztalható általános költségnövekedés, az energia- és nyersanyagárak ingadozása, valamint a munkaerőhiány mind olyan tényezők, amelyek jelentősen érintik ezeket az üzleteket. Ez a pályázati felhívásokkal lehetőség nyílt a hentesüzletek számára, hogy támogatást igényeljenek és könnyítést érjenek el a megnövekedett költségeik kezelésében.

Erre a felhívásra büszkén közölhetjük, hogy Jéló Milán, Jagicza Zoltán, Pisont Angéla és Zsikó Lajos István négy lelkes és elkötelezett vállalkozó, sikeres pályázatot adtak be. Az egy pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege - a forrás erejéig - 3.000.000 forintig, abban az esetben, ha húsból és/vagy húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátó-ipari termék készül, 3.500.000 forintig terjedt.

A támogatás olyan működési költségek fedezetére használható, mint közműdíjak, helyiségbérlet díja, munkabér és járulékai. A támogatási program által biztosított lehetőségek segítségével sikerült nekik elnyerniük a pályázatot, amely immár lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyan kezeljék hentesüzletük megnövekedett költségeit. Az ő sikertörténetük nemcsak a saját vállalkozásuk szempontjából jelentős, hanem tovább erősíti a kormányzati intézkedések sikerességét a helyi mikrovállalkozások támogatásában, ezáltal hozzájárulva a helyi gazdaság élénkítéséhez és a közösség élelmiszerbiztonságához.

A mikrovállalkozásként működő hentesboltok támogatása nem csupán pénzügyi segítséget jelentett, hanem hozzájárult a fenntartható élelmiszerlánc biztosításához és a kistermelők, valamint a helyi vállalkozások megerősítéséhez.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás