Tízéves álom vált valóra Szentkirályszabadján

majort
2024. 01. 18., cs – 09:45

Több mint 276 millió forint pályázati forrásból és mintegy 16 millió forint önrésszel megújult Szentkirályszabadján a reptér felé vezető út, amit Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Pál-Gyarmati Katalin polgármester adott át január 16-án.

Köszönettel szólt a beruházást érintő kormányzati támogatásról Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő elmondta, a Litér felé vezető kerékpárút melletti murvás út 2,4 kilométer hosszan aszfaltréteget kapott, így végre a kerékpárosokat sem lepi el a sok por, amit a jelentős autóforgalom okozott, emellett az autósok is rendes úton tudnak közlekedni. Megújult a Meggyespusztai utca 1,4 kilométeres szakasza, illetve a Vödör-völgy felé vezető út 100 méteres szakasza kapott aszfaltréteget. – Örömmel tölt el, hogy ilyen szépen fejlődik a település – mondta a képviselő.

– Óriási büszkeség és öröm, hogy ma itt állhatunk, hiszen több mint tízéves álom vált valóra – hangsúlyozta Pál-Gyarmati Katalin. A polgármester hozzátette, az önkormányzatnak évek óta problémát okozott a külterületi utak karbantartása, főleg a reptéri út, ami murvás út volt, tele kátyúval. Az út végén telephelyek működnek, az ott dolgozóknak is gondot okozott a munkába járás ezen a rossz minőségű útszakaszon. – Kontrát Károly képviselő segítségét kértük, mert tudtuk, hogy az önkormányzat költségvetéséből nem fogjuk tudni leaszfaltozni ezt az utat. Pályázatra vártunk, ezért az elmúlt két évben terveztettünk, árajánlatokat gyűjtöttünk, tárgyaltunk, egyeztettünk, pályázati anyagot készítettünk össze. 2022 elején végre találtunk egy vidékfejlesztési pályázatot, amely a külterületi utak felújítására szólt. A pályázati dokumentációt Szántód Lászlóval, a község akkori jegyzőjével készítettük össze, ami nem kis munka volt. Összesen három külterületi út felújítására nyújtottuk be a pályázatot 2022 májusában – fogalmazott a polgármester.

Elmondta továbbá, az út végén telephellyel rendelkező két kft. tulajdonosa 2,5-2,5 millió forinttal, egy másik kft. és egy vállalkozó 200-200 ezer forinttal támogatta az út felújítását, megkönnyítve ezzel az önkormányzatnak az önrész kifizetését. – Büszkén és örömmel közlekedhetünk majd ezeken az utakon, hiszen ezek óriási előrelépést jelentenek Szentkirályszabadjának – emelte ki a polgármester.

A köszöntők után nemzetiszínű szalag átvágásával adták át a megújult utat.

 

Forrás: VEOL
Fotó: Nagy Lajos/Napló