MNVH15 - Településfásítási Program

majort
2023. 12. 07., cs – 11:08

Az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjához kapcsolódó Településfásítási Program keretében immár három egymást követő évben igényelhettek belterületen elültethető fát a 10 000 fő alatti lakosságszámmal rendelkező települések.

Magyarország célja, hogy 2030-ra az ország területének legalább 27%-át erdők és fával borított térségek tegyék ki, ami hozzájárul az egészségesebb környezet és élhetőbb települések kialakításához, valamint nagy szerepet játszik a klímaváltozás hatásainak enyhítésében. Mindezen célok elérése érdekében a fásítás több területen párhuzamosan zajlik: a Vidékfejlesztési Program és a Közös Agrárpolitika egyaránt támogatja az erdősítést a magán és az önkormányzati területeken, kiemelt jelentőségűek az állami erdőgazdálkodások mintaprogramjai, valamint a Klíma-és Természetvédelmi Akcióterv keretében az újszülöttek után ültetett fák. Mindezek mellett rendkívül nagy szerepet játszik a 2020-ban – az Országfásítási Program részeként, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Cselekvési terve alapján megvalósuló és annak Irányító Hatósága által támogatott projekt keretében – indított Településfásítási Program, amely a rendszerváltozást követő időszak legnagyobb belterület fásítási kezdeményezése. A programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja.

A Településfásítási Program keretében eddig három ütemben igényelhettek fát a meghatározott lakosságszámmal rendelkező települések. Az ültetések évente két alkalommal, tavasszal és ősszel valósultak meg. A fával borított és erdős területek növelése és a fentiekben említett célok elérése mellett fontos, hogy a fák elültetésével, gondozásával a helyi közösségek összetartó erejének erősítéséhez is hozzájárulhattak. A Program első két ütemében összesen 36 000 sorfát ültettek el, több mint 1300 településen. Az igénylő szervezetek 19 fafajból -településenként legalább 10, legfeljebb 30 darabot - választhattak igénylésük során. A 2023. évi program őszi ültetései jelenleg is zajlanak, idén 13 fafajból összesen 10 000 darab fa állt az azokat igénylő 443 település rendelkezésére. Az ültetéseket az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjai és a helyi állami erdőgazdaságok is segítik.

A Program eredményeiről és aktualitásairól a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat honlapján is hírt adunk (www.mnvh.hu), valamint szélesebb körben az Országfásítási Program saját weboldaláról (www.orszagfasitas.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol a friss hírek mellett a fák ültetésével kapcsolatos módszertani útmutatást, eredménytérképet és a faültetések számának növelése érdekében létrejött civil mozgalmak és kezdeményezések elérhetőségeit is megtalálhatják.

 

Szerző: MNVH
Forrás: www.orszagfasitas.hu
Fotó: www.orszagfasitas.hu