MNVH15 -10 éve történt

majort
2023. 12. 06., sze – 11:35

December mindig a számvetés időszaka. Nem volt ez másként tíz évvel ezelőtt a megalapításának ötödik évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat életében sem. Ugyanekkor ért véget a hálózat két éves cselekvési terve, így az év végi ünneplés mellett számos eredményről is beszámolhattak a hálózat munkatársai.

A 2012-2013. évi cselekvési terv időszakában a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat felhívásának keretében összesen 470 darab finanszírozásra jogosult projektötlet megvalósítására nyílt lehetőség. Ennek a támogatásnak köszönhetően a LEADER Helyi Akciócsoportok nemzetközi együttműködése, a jó gyakorlatok gyűjtése, vidékfejlesztéssel kapcsolatos ismeretátadó események, szakmai és módszertani kiadványok létrehozása valósulhatott meg. Mindezeken felül a két év alatt összesen 135, a vidékfejlesztési miniszter által jóváhagyott kiemelt projektre szerződött az MNVH. Ezek között olyan jelentős mintaprogramok is szerepeltek, mint például az „Adj teret a helyinek” hálózati mozgalom a helyi termék polcokért, valamint a hazai népfőiskolai mozgalom megújításának és a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kialakításának programja. Az MNVH tehát már a megalakulását követő első öt évben is célt ért, sikeresen megvalósított projektjei által hozzájárult a vidék társadalmi-gazdasági fejlődéséhez, továbbá a szereplők elérése, hálózatba szervezése és összehangolása érdekében végzett tevékenységével erősítette az együttműködést mindannyiunk közös célja, a vidék fejlődése érdekében.

Az 2013-as évben a projektötletek keretében megvalósult eseményeken kívül szervezett 108 saját rendezvény egyik kiemelkedő példája a 2013. december 9-én lebonyolított III. Nemzeti Vidékfejlesztési Nap volt, ahol az Év Vidékfejlesztője és az Év Vidékfejlesztő Közössége díjakat adták át. Ezzel közel egyidőben a 2013. évi Magyarországi Falufejlesztési Díj végeredménye is megszületett, melynek eredményeképpen az öt pályázó régió első és második helyezettjei falufejlesztési rendezvényt szervezhettek az MNVH támogatásával. Az MNVH rendezvényeiről, eseményeiről készült videók megtekintésének száma az év végére meghaladta a 64.000-et, amely a hálózat munkája iránt növekő érdeklődést jól szemlélteti. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársai, valamint a vidék aktualitásai iránt érdeklődők ugyanekkor vehették kézbe a hálózat rendszeres kiadványát a Magyar Vidéki Mozaik 4. számát, amelynek 2013. évben már a 3. évfolyama jelent meg.

Az MNVH tevékenységét 2013. februárjától a helyben jelenlévő és elérhető, a hálózatosodást és információáramlást segítő MNVH szakmai munkatársak, a megyei referensek (jelenleg: területi felelősök) segítik. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat feladatainak és célkitűzéseinek ellátásában már 10 évvel ezelőtt is nagy szerepet töltöttek be, hiszen az Európai Unió 2014-2020 közötti programozási időszakára való felkészülés időszakában különösen nagy jelentőséggel bírt, hogy a helyi szereplők első kézből kaphassanak információt a helyi fejlesztések lehetőségeiről, azok megvalósításáról, valamint többek között a képzési és tanácsadási lehetőségekről is.

A Hálózat elhivatott munkájának köszönhetően 2013-ban kiemelkedő évet zárt, melynek eredményeit „A magyar vidékért 2013 – Visszapillantó” című kiadványában is bemutatta.

 

Szerző: MNVH
Fotó: MNVH