Agroturisztikai bemutatóhely kialakítása a Luku-hegyen

majort
2023. 11. 22., sze – 11:01

LEADER munkaszervezet megnevezése: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-100-8.1.3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Agroturisztikai bemutatóhely kialakítása a Luku-hegyen

Kapcsolattartó megnevezése: Jánosi Zsuzsanna

Megvalósítási hely pontos címe: Kerkateskánd, külterület (zártkert), 760. hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.04.21.

Elnyert támogatási összeg: 2 016 007 Ft

Teljes projekt összeg: 2 880 013 Ft

Projekt célja:

A fejlesztés célja egy komoly népi építészeti értéket képviselő présház tetőhéjazatának korhű felújítása, valamint az épület új tartalommal való megtöltése (agroturizmus) volt.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt a szóban forgó présház héjazatának cseréjét, őshonos gyümölcsfák beszerzését és a kapcsolódó általános költségeket (tájékoztatás, nyilvánosság biztosítása + műszaki ellenőrzés) tartalmazta.

Innovációs elemek bemutatása:

A projekt nem elsősorban innovatív jellege miatt sorolható a jó gyakorlatok közé, bár ilyen dimenzióban is értelmezhető a lebonyolítása. Az eltűnőben lévő népi építészeti értékek megmentése és hasznosítása terén lehet ezt leginkább megragadni. Ehhez hasonló projekt a HACS területén több nem valósult meg, így e tekintetben mindenképpen unikális fejlesztésről van szól.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A fejlesztés tárgya egy a térségben autentikusnak számító, boronafalú, zsúpfedéses pince (Doma-pince) volt, mely ma már igen jelentős építészeti értéket képvisel!
A fejlesztés eredményeképpen a Kerkateskánd, zártkert 760. hrsz-ú ingatlanon található tradicionális présház megújult. Tetőszerkezete, héjalása, mely esetünkben zsúpszalma, teljesen lecserélésre került. Az épület részben új funkciót is kapott, benne agroturisztikai bemutatóhely létesült, illetve környezetében őshonos gyümölcsfák kerültek telepítésre.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A Jánosi Zsuzsanna által megvalósított projekt a magánkézben lévő építészeti értékek tudatos és hagyománytisztelő módon történő felújítása szempontjából jelent jó példát. Sajnos a térségben - még az országosan védett műemléképületek esetében is - találkoztunk az épületek elpusztulásával járó számtalan ellenpéldával!