Bor vendégház bővítése 2.

majort
2023. 11. 21., k – 23:25

LEADER munkaszervezet megnevezése: Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-98-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Bor vendégház bővítése 2.

Kapcsolattartó megnevezése: Karsai László

Megvalósítási hely pontos címe: 3013 Ecséd, Kossuth u. 132.

Projekt célja:

A projekt keretében Ecséden, a Kossuth u. 132. száma alatt található vendégház kapacitásbővítése és minőségi átalakítása valósult meg, továbbá megtörtént a boros pince felújítása, eszközbeszerzések és egy hangulatos borteraszt alakítottunk ki. A közvetlen szomszédos, a projekt során egybenyitott telken, a Kossuth u. 134-en található leromlott állapotú épület teljes felújítása és vendégházzá történő átalakítása, bővítése valósult meg.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt keretében a Kossuth u 132. sz alatt már meglévő épület átalakítása és továbbfejlesztése valósult meg: kapacitásbővítés az emeleten (97,91 m2) 8-ről 10 főre, 3 szobáról 4 szobára, illetve a vendégek visszajelzései és igényei alapján saját fürdőszobákat (wc-k, mosdók és zuhanyzók) helyeztünk el a szobákban, továbbá a szobák klimatizálása is megtörtént. Az átalakítás a meglévő szobák válaszfalainak átalakításával történt, amely nem építési engedélyköteles beruházás. Az épület nagyterméből nyíló hatalmas, 180 m2es, 30mx6m-es pince 4m-es belmagassággal teljesen felújításra került, aljzatkészítés, téglakő burkolat, dekorációs világítás, szellőzés kialakítása is megtörtént. A pince tetején egy speciális borteraszt is létrehoztunk, amely különleges hangulatával nagymértékben fokozza a magyar borok élvezeti értékét és a vendégek elégedettségét. A közvetlen szomszédban található Kossuth u. 134. sz alatt kialakításra került egy 5 szobás, 10 férőhelyes vendégház 6+1 db akadálymentes parkolóval, eszközökkel és infrastruktúrával. Minden szobában saját fürdőszoba áll rendelkezésre zuhanyzóval, mosdóval és wc-vel felszerelve. Az épület alapterülete 110,29 m2 a hozzá tartozó 48,25 m2 fedett terasszal. Az épület klimatizálása is a projekt keretein belül valósult meg. A főfalak sávalapozásúak, a beépítendő nyílászárók faszerkezetűek, kétrétegű hőszigetelt üvegezéssel ellátottak a terveink szerint. Az épületen hagyományos ácsszerkezetű, torokgerendás fedélszék készült, a tetőcserép, vörös színű hornyolt tetőcserép. Az épület 4 napraforgós, összkomfortos. Szem előtt tartva a környezettudatosságot, a megújuló energia hasznosítása is szempont volt az építésnél és az eszközök beszerzésénél egyaránt. Továbbá, az építés során igyekeztünk a lehető leghatékonyabban választani a rendelkezésre álló technológiák közül. Eszközbeszerzéseinkkel törekedtünk a legnagyobb időigénnyel rendelkező folyamataink költséghatékonyságának fokozására, ezért beruháztunk egy nagy teljesítményű automatikus ipari vasalóra és egy ipari tányér- és pohármosó gépre is. Az átalakítások és bővítések után a vendégház alkalmas csoportok fogadására is alkalmas, ahol terveinknek megfelelően méltó környezetben reprezentálhatjuk a magyar borokat, külön előnyben részesítve a helyi borászati kultúrát és a magyar szőlőfajtákból készített borokat.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A projekt eredményeként létrejött egy jól felszerelt, magas minőséget képviselő 20 fős szálláshely. Létrehoztunk egy hangulatos borozóteraszt is, amely különleges atmoszférájával tovább fokozza a magyar borok élvezetét. A gyönyörű kert, a különleges ház és a hatalmas pince egy olyan környezet lehet a jellemzően külföldi vendégeink számára, amely nagyon jó benyomást és referenciát jelent a magyar borok marketingje szempontjából. Így szóbeli ajánlásokat tehetnek ismerőseik részére, amely növeli külföldön a magyar borok presztízsét és egy kicsit hozzátehet a borturizmus fejlődéséhez és megítéléséhez. A beruházás hatására az épületegyüttes alkalmas kisebb csoportok fogadására, akik számára borbemutatókat tudunk szervezni a magyar szőlőfajtákból készült borokból. Budapest és az M3-as közelsége biztosítja vendégházunk jól megközelíthetőségét.