III. Jótékonysági Focitorna és kapcsolódó programok megrendezése Petőfibányán

majort
2023. 11. 21., k – 23:16

LEADER munkaszervezet megnevezése: Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-98-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: III. Jótékonysági Focitorna és kapcsolódó programok megrendezése Petőfibányán

Kapcsolattartó megnevezése: Balázs Gábor

Megvalósítási hely pontos címe: 3023 Petőfibánya, Sport utca 11.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.07.23.

Elnyert támogatási összeg: 1 999 983 Ft

Teljes projekt összeg: 2 199 361 Ft

Projekt célja:

  1. A III. Jótékonysági Focitorna a korábbi évek hasonló rendezvényeinek (Jótékonysági Focitorna - a Fradi Család összefog 2019, II. Jótékonysági Focitorna 2021) tapasztalatai alapján jelentős tömeget vonzottak (ca. 500 fő). Hagyományt teremtve folytatjuk a focitornák szervezését, mely rendezvény egész napos sportolási, szórakozási, kulturális időtöltést biztosít a résztvevők számára. A szervező Tégy jót! Alapítvány alapvető céljaival összhangban a rendezvényen jótékonysági célú adománygyűjtést valósítottunk meg.
  2. A projekt célja szolgálja a térség lakosságmegtartó erejének növelését a sport- és szabadidős rendezvények kínálatának bővítésén keresztül, valamint az egészségkárosultak helyzetének javítására irányuló jótékonysági célon keresztül szolgálja a társadalmi együttműködés erősítését és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelmet.
  3. A rendezvény célja illeszkedik Petőfibánya Község Önkormányzata által 2020.07.22-én jóváhagyott Helyi Esélyegyenlőségi Programjában (HEP) megfogalmazott szociális biztonság és egészségügy területén feltárt problémák komplex kezelése érdekében szükséges intézkedések körébe, biztosítja a támogatottak esélyegyenlőségének javítását.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A rendezvényre kilátogatók száma a nap folyamán 600 fő (becsült adat), a gálamérkőzés nézőinek száma: 400 fő (hivatalos nézőszám) volt. A résztvevők számára vonatkozó cél teljesült!

Gálamérkőzés szervezése: gálamérkőzést játszott a Petőfibányai Bányász és a Ferencvárosi TC öregfiúk csapata. A ferencvárosi csapatot elkísérte a Fradi TV (Magyar Televízió M4 Sport csatorna) stábja, ennek köszönhetően országos szintű hírt kapott a III. Jótékonysági Focitorna. Ezen felül a Ferencvárosi TC több sajtó termékén is megjelent rendezvényünk (Ferencvárosi Torna Club hivatalos oldala, a www.ulloi129.hu)

Díjazás (serleg, oklevél, catering): a kispályás focitorna 18 nevezett csapat (nevezési rekord!) részvételével 9:00 órakor kezdődött, a csapatok részére ásványvizet és ételt (babgulyás) biztosítottunk. A tornát négy kispályán bonyolítottuk le, az esemény 15:00 óráig tartott.
Kategóriánként az első három helyezett, a torna legjobb játékosa, a torna gólkirálya, a torna legjobb kapusa, a nap győztese tárgyjutalomban (serleg, oklevél) részesült.

Gyermekprogramok: délelőtt 10:00 órától vártuk a gyermekeket elsősorban nekik szóló programjainkkal, melyek a következők voltak: óriás ugrálóvár, körhinta, arcfestés, csillámtetoválás, rally autó dekorálása, lovaglás, élményautózás VW Bogár gépkocsival, sétakör quad-okon, ökölvívás.

Kézműves foglalkozás: a rózsaszentmártoni Gyermekláncfű Kézműves, Oktatási és Környezetnevelési Egyesület (Tóth István) közreműködésével kosárfonást szerveztünk, mellyel elsősorban a gyermekek számára igyekeztünk bemutatni a kosárfonás ősi mesterségét.
Bodor Enikő őstermelő (Mekkentő Gazdaság-Selypi Sajt, Lőrinci) jóvoltából a házi készítésű, kézműves kecskesajtok és tejtermékek bemutatása, árusítása mellett az érdeklődők megismerkedhettek a sajtkészítés, mint ősi mesterség folyamatával, a sajtkészítés eszközeivel.

Térségi kistermelők bemutatkozása: Mekkentő Gazdaság-Selypi Sajt, Lőrinci házi készítésű, kézműves kecskesajtok és tejtermékek bemutatása, árusítása valamint Szalatnai Anett ev. (Netti Világa) kézműves cserépfiguráinak (Focibabucik) bemutatása és árusítása megvalósult.

 

A rendezvény további megvalósult programjai:

  • ökölvívó nyílt nap és nyilvános edzés Szekeres Norbert profi ökölvívóval 11:00 órától 14:00 óráig
  • teke a Bányász SK automata tekepályáján ifj. Balla László közreműködésével
  • EXATLON közönségtalálkozó: Kása „Fater” András (TV2 Exatlon reality-vetélkedő sztárja) és Somhegyi Krisztián (műugró magyar bajnok, TV2 Exatlon reality-vetélkedő sztárja) részvételével
  • A Magyar Rákellenes Liga helyi szervezete egész nap várta az érdeklődőket szűrővizsgálatokkal, egészségmegőrzési tanácsadással

Eszközbeszerzés:

  • sörpad garnitúra beszerzése (10 garnitúra három részes, 220-as sörpad), kispályás kapu
  • beszerzése és szállítási költség: 2 db kispályás (3x2m) kapu beszerzése

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A felhívásban közzétett indikátorok közül a rendezvényre vonatkozóan a résztvevők száma az alábbiak szerint alakult: célérték 20 fő, tervezett érték 500 fő, megvalósult érték 600 fő. Jövőkép víziónk a hagyományteremtés (IV. Jótékonysági Focitorna - 2 napos rendezvény lebonyolítása).

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Alapítványunk célú tűzte ki, hogy egészségkárosodott társaink bemutatásán és személyes részvételükön keresztül hívja fel a figyelmet a közösség összetartó erejének fontosságára, az elfogadás és az esélyegyenlőség megteremtésének lényegességére. Ezen felül a támogatottak részére jelentős (céljaink szerint hétszámjegyű összeg) összegyűjtése. Zimmermann István több órán keresztül részt vett a rendezvényen, mindenkinek lehetősége volt beszélgetni vele, közelebbről megismerni betegsége okozta életkörülményeit. Kiss-Nagy Zsombor az egész napos kánikula miatt nem tudott jelen lenni, de édesapja Nagy Gábor egész nap a rendezvényen tartózkodott és aktívan részt vett a résztvevőkben az elfogadás erősítésében. Az adománygyűjtésnek köszönhetően Kiss-Nagy Zsombornak - a megsegítésére létrehozott Kiss-Nagy Zsomborért Alapítványon keresztül - és Zimmermann Istvánnak összesen 2.300.000 Ft adományt tudtunk átnyújtani!