Gyümölcsfeldolgozó fejlesztése

majort
2023. 11. 21., k – 23:10

LEADER munkaszervezet megnevezése: Völgy Vidék Közösség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-96-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Gyümölcsfeldolgozó fejlesztése

Kapcsolattartó megnevezése: Kulcsár Balázs

Megvalósítási hely pontos címe: Vértesacsa, Pipacs u. 0007/6

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.06.22.

Elnyert támogatási összeg: 1 170 935 Ft

Teljes projekt összeg: 2 974 172 Ft

Projekt célja:

A projekttel elsősorban a gazdaságunkban termő gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények szedésének és feldolgozásának hatékonyságát szeretnénk növelni. Ezen kívül a helyi önkormányzattal folyamatban van egy olyan együttműködés kidolgozása, melynek keretében az önkormányzati területeken termő gyümölcsöket is gazdaságunkban dolgoznánk fel. Hosszabb távon a helyi, hagyományos háztáji gyümölcstermesztést szeretnénk ösztönözni, oly módon, hogy technológiai támogatást és felvásárlási lehetőséget szeretnénk biztosítani a tájfajta gyümölcsökre.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Családi gazdaságunk egy Vértesacsa külterületén kialakított 12 ha alapterületű új építésű tanya. A terület a 2007-es megvásárlásáig „TSZ szántó”-ként volt hasznosítva. Jelenleg döntően őshonos gyümölcsökkel van betelepítve, de egy klasszikus tanyának megfelelően konyhakert, szántó és kaszáló részei is vannak. A tanya biogazdálkodását a Hungária Ökogarancia ellenőrzi. A hagyományos magastörzses ültetvények esetében a metszési és szedési műveleteket szeretnénk gyorsítani és megkönnyíteni a szedőlétrákkal. A két különböző magasságú létrával lehetővé válik a különböző koronaszintek könnyű megközelítése. Az értékesített termékeink több, mint 90%-át a szörpök jelentik. Jelenleg a szörpreceptúráink száma meghaladja a 80-at és jelenleg is több, mint 30 féle késztermékünk van. Szörpjeink értékesítésének fő prioritása a gasztro partnerek (éttermek, kávézók, büfék) kiszolgálása. Termékeinkkel több gasztronómiai versenyen is díjazottak lettünk. A jelenlegi feldolgozási technológiánk darálásból, passzírozásból, felfőzésből áll, amivel kizárólag rostos
végtermékeket tudunk előállítani. Ezt a technológiát szeretnénk úgy átalakítani, hogy képesek legyünk préseléssel előállított szűrt végterméket is előállítani, illetve a törköly maximális létartalmát ki tudjuk nyerni. A tervezett technológia mosással, válogatással kezdődik, majd aprítóval történő pépesítés követi. A gyümölcspépből passzírozóval és csomagpréssel nyerhető ki a lé, majd a meglévő főzőüstünkben felfőzve palackozható. A gyümölcsaprító célja, hogy a gyümölcshúst a maximális lényerés érdekében a megfelelő méretűre aprítsa (pl. ribizli esetében 4mm, meggy esetében 6mm, almánál 10mm, birsnél 15mm a célszerű rostaátmérő). A darálóval egy óra alatt le tudnánk darálni a napi feldolgozási mennyiségünket. A gyümölcspépből préskendőbe csomagolva, egymás fölé rétegezve, 20 tonna körüli terheléssel a préskendőkön átszűrve történik a lényerés a csomagpréssel. A préslepények nedvességtartalma minimális, a préselés után szinte fűrészporszerűvé válnak, abból kézzel össze nyomva további lé már nem nyerhető. A csomagpréssel lényegesen felgyorsul és jobb hatásfokúvá válik a gyümölcsfeldolgozásunk. A késztermékek palackozása új üvegekbe történik. Ezeket a palackokat korábban kézi technológiával öblítettük és fertőtlenítettük. Az ipari mosogatógép egyszerre 36 palack mosását és forróvizes fertőtlenítését végezi el 2-3 perces ciklusidővel. Ezzel a technológiával tizedére csökken a palackok tisztítási ideje és a töltés során folyamatosan a frissen fertőtlenített, forró üvegekbe lehet tölteni, ezzel is biztosítva a sterilitást.

Innovációs elemek bemutatása:

  • Daráló: Egynemű, a maximális lényerés szempontjából optimális méretű és konzisztenciájú darálék állítható elő vele rövid idő alatt.
  • Csomagprés: A lehető legkevesebb hulladékkal lehet a gyümölcsöket feldolgozni. Lehetővé válik a bio - natúr gyümölcslé gyártása.
  • Szárítószekrény: Ezzel a technológiával kíméletesen és jól szabályozhatóan tartósíthatók a fűszernövények és a gyümölcsök.
  • Mosogatógép: Gyorsan és hatékonyan tudjuk tisztítani és fertőtleníteni edényeinket és palackjainkat. A magas hőfok miatt csökkenthető a vegyianyag felhasználás, így a környezetterhelés minimalizálható.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Jelen technológiai fejlesztéssel szeretnénk hatékonyabbá tenni a gyümölcsök feldolgozását és ezzel egy olyan adaptív kisüzemet kialakítani, ahol mindig az aktuális vevői igényeknek megfelelően történik a késztermékek előállítása.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

  • A gyümölcsök darálására kézi szőlődarálót és konyhai robotgépet használtunk melyeknek a teljesítménye messze elmarad az igényünktől. A tervezett darálóval nagy teljesítménnyel és különböző rosták használatával szabályozott méretű
    darálék állítható elő.
  • A gyümölcsszörpök készítésénél a darálékból passzírozással nyerjük ki a lé nagyrészét, de a maradék törkölynek még nagyon magas a létartalma. Kis mennyiségben a törkölyből hagyományos szőlőpréssel, illetve házi készítésű hidraulikus préssel további 20% levet sikerült kinyernünk.
  • Keményebb állagú gyümölcsök (pl. birs) esetében jelenleg főzés után tudunk csak passzírozással levet nyerni, viszont megfelelő darálás után már ezek a gyümölcsök is csomagpréssel feldolgozhatóak lennének.
  • Bizonyos gyümölcsök feldolgozása (pl. ribizli) a jelenlegi technológiánkkal nagyon sok kézi munkát igényel, mert a lágy kacstól a passzírozó eltömődik.
  • Fűszernövényeinknek egy részének nagyon rövid az érési ideje, ezért a feldolgozáshoz ezeket tartósítani kell. A tartósításra a padláson történő szárításukat használjuk. Ez az eljárás azonban lassú és nem szabályozható. Jelenleg már rendelkezünk egy olyan duplafalú rozsdamentes szekrénnyel, melyben 2×10db GN 1/1 tálca fér el. Ennek a szekrénynek most végzem az átalakítását ahhoz, hogy szabályozottan átáramoltatható legyen rajta a fűtött levegő. Ebben a berendezésben így perforált edényekben biztonságosan és gyorsan tudjuk szárítani a fűszereinket.