Lovas-turisztikai szolgáltatás kialakítása Sütvénypusztán

majort
2023. 11. 21., k – 22:18

LEADER munkaszervezet megnevezése: Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-89-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Lovas-turisztikai szolgáltatás kialakítása Sütvénypusztán

Kapcsolattartó megnevezése: dr. Puchner Ildikó

Megvalósítási hely pontos címe: Döbrököz, Sütvénypuszta, hrsz. 093/6

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.03.31.

Elnyert támogatási összeg: 9 999 997 Ft

Teljes projekt összeg: 17 243 543 Ft

Projekt célja:

dr. Puchner Ildikó állatorvos, lótenyésztő vagyok. A pályázat által egy új turisztikai szolgáltató tevékenység jön létre vállalkozásom több lábon állásának biztosítása érdekében. A projekt fő célja, hogy vállalkozásom telephelyén (Döbrököz, Sütvénypuszta 093/6 hrsz.) a meglévő lóistállók felújítása, átalakítása révén kialakítsak egy olyan lovas turisztikai központot, ahol bemutathatom az oda látogatók számára Sütvénypuszta múltját, a tradicionális lófajtákat, a térségre jellemző lovas kultúrát, szokásokat, szerszámokat, eszközöket és azok használatát. A pályázat eredményeként a hely szellemét szeretném megidézni, bemutatókon, kiállításokon keresztül. A sütvényi ménest 1867-ben alapította Dőry József. Ebben az időben a hely az Eszterházy birtok része volt. A magyar lótenyésztés Európa sőt világhírű szaktekintélye, a sütvényi ménes alapítója, tulajdonosa és a "magyar jukker"-nek nevezett hátas és kocsilovak kiképző tenyésztője volt Dőry József. A pályázat eredménye és célja, hogy bemutassam az oda látogatóknak (utókornak) a szakértelmet, a gyakorlati érzéket, a következetes szorgalmat és a töretlen akaratot, ami Dőry József munkáját jellemezte. Emlékhelyet kívánok állítani munkásságának és egyben turisztikai látványossággá szeretném tenni az ezzel kapcsolatosan elért eredményeinek bemutatását.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A pályázatnak köszönhetően felújításra került a 6532 -es számú közlekedési útról is jól látható, igazi látványosságnak számító lóistálló. Megtörténtek az esztétikai elvárásoknak megfelelő legszükségesebb külső felújítási, vakolási munkák, a megközelíthetőséget könnyítő állagmegóvó munkák (betonjárda építése) és az esőcsatorna felrakása. A munkálatoknak köszönhetően a terület és az istálló a látogatók előtt megnyithatóvá vált, elkerülhetővé vált az épület állagának további romlása és megszűnt a balesetveszély is. A területen található kisebb épületben a tradicionális lófajtákat és a térségre jellemző lovas kultúrát, szokásokat, szerszámokat, eszközöket, valamint azok használatát bemutató tér került kialakításra. A bemutatóteremhez kapcsolódik egy vizes blokk is. Az átalakítás során térelválasztó fal, új nyílászárók, álmennyezet, padló- és falburkolat készült, valamint a vizes helyiség kialakításához szükséges gépészeti szerelések zajlottak. Ezen kívül a homlokzaton falazatjavítások, vakolat és festési munkálatok, valamint aljzatburkolat felújítási munkálatok történtek. Az építés során az épületek és telek paraméterei nem változtak, az elvégzett munkák nem építési engedély köteles tevékenységek.

Innovációs elemek bemutatása:

A fejlesztésnek köszönhetően a lovas-turisztikai szolgáltatás kialakítása
révén vállalkozásom a következő tevékenységek végzését vállalja:

 

  • emléktábla avatás a sütvényi ménes alapítója és az innen kitenyésztett leghíresebb lovak részére
  • interaktív bemutatóterem kialakítása (film vetítés, kiállítás, egyéb interaktív elemek alkalmazása)
  • magyar lovas kultúra bemutatása
  • fogathajtás bemutatása, igény szerinti oktatása
  • állatsimogató kialakítása (tradicionális magyar állatok, háziállatok felvonultatása)
  • Kapos-hegyháti Natúrpark részeként túraútvonalak bemutatása
  • ló tenyésztéshez kapcsolódó összegyűjtött tárgyi emlékek bemutatása
  • gondozott környezet kialakítása
  • néhány emlékszobor, festmény kiállítása

 

A tevékenységek révén biztosítom a látogathatóságot a pályázat által elvárt évi 270 napon keresztül. Az állandó kiállításon kívül szervezett gyerekprogramokat is kínálok oktató jelleggel.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A fejlesztésnek köszönhetően a következő szolgáltatások, látnivalók lesznek elérhetőek:
-           emléktábla a sütvényi ménes alapítójáról, és a kitenyésztett híres lovakról
-           interaktív bemutató terem (film vetítés, kiállítás stb.)

-           magyar lovas kultúra bemutatása

-           fogathajtás bemutatása, igény szerint oktatás

-           állatsimogató (tradicionális magyar állatok, háziállatok felvonultatása)

-           Kapos – hegyháti Natúrpark részeként túraútvonalak bemutatás

-           lótenyésztéshez kapcsolódó tárgyi emlékek bemutatása

-           emlékszobor, festmények bemutatása

-           látogathatóság biztosítása évi 270 napon keresztül

-           gyermekprogramok szervezése

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Sütvénypuszta bázisa lehet egy programcsomagnak. Helyet biztosítok a Sütvénypusztai telephelyemen osztály és óvoda kirándulások részére ellenszolgáltatás nélkül. Kiinduló pontja lehet a környék turisztikai látványosságainak, ahonnan el lehet indulni és felfedezni a környéket. Ennek érdekében vállalkozásom együttműködéseket kíván kialakítani a környék vendéglátó, szálláshelyadó vállalkozásaival. A kedvező földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően a látogatók megismerhetik a táj változatosságait, szépségeit. A tevékenység kialakítása kapcsolódhat a környék turisztikai attrakcióihoz (Gunaras fürdő Kapos-hegyháti Natúrpark, Dombóvár látványosságai, Döbröközi várrom, Kurdi látványosságok, Lengyel és Lengyel - Annafürdő látványosságai, Gyulaji Erdészet stb.). A 2019-ben kiadott Kapos-hegyháti Natúrpark térképén megjelölésre került turisztikai látványosságként Sütvénypuszta is. A projekt eredménye lehet az, hogy kedvet adhat az ide látogatóknak a lóval kapcsolatos tevékenységek végzéséhez, ami az országimázsban is fontos helyet foglal el. A turisztikai szolgáltatásnak gazdasági jelentősége a versenyképességre gyakorolt hatása azáltal, hogy az átlagosnál magasabb a költési hajlandóság az emberek részéről ezen a területen, ami oldja a területi és a szezonális koncentráltságot. A tevékenység kialakításával új munkahely teremtése révén javul a térség megtartó ereje. Előnyös feltételeket teremt az ország nemzetközi ismertségének, növekednek a turisztikai bevételek. Nem utolsó sorban feledhetetlen élményt nyújt a magyar és külföldi turisták számára. A tevékenység kialakítása hatással lehet más vállalkozások létrehozására, élénkítő hatással bír más vállalkozások tevékenységére a velük kötött együttműködéseknek köszönhetően.