Mesélő Múlt

majort
2023. 11. 21., k – 21:51

LEADER munkaszervezet megnevezése: Szinergia Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-82-8.1.5.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Mesélő Múlt

Kapcsolattartó megnevezése: Puskásné Horváth Éva

Megvalósítási hely pontos címe: Mozsgó Biedermann Kápolna hrsz:127/2

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.04.07.

Elnyert támogatási összeg: 1 112 249 Ft

Teljes projekt összeg: 1 235 833 Ft

Projekt célja:

Múltidéző napra invitáltuk a község lakóit, családokat és az idelátogatókat Mozsgóra a kápolna-kertben. A projekt célja a falu meghatározó birtokos családjainak történeti megismertetése, bemutatása és megörökítése a jövő nemzedéke számára. Ennek megvalósítására olyan rendezvény valósult meg, mely a birtokos család életterét mutatta meg, ill. a paraszti társadalom életébe engedett betekinteni. A projekt innovatív tartalmat is hordozott: 16 db vászonfotót helyeztünk ki a kápolna épületében, mely a Biedermann-család kápolnáját leromlott, eredeti állapotában mutatta be, valamint az eredeti tervrajzok is kihelyezésre kerültek. A vászonfotó kiállítás történelmünk fenntartására és megismertetésére ad lehetőséget állandó kiállítás formájában. A kápolna történetét bemutató ismertetőprospektus is készült.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projektben betervezett marketing tevékenységen kívül egy színvonalas rendezvényt valósítottunk meg, ahova úgy a legkisebbeket, mint a legidősebbeket láttuk vendégül egy feledhetetlen, élménydús rendezvény keretében. A rendezvény zenés műsor, lovas kocsikázás igazi hintóval és lovakkal, kézműves foglalkozásokat tartalmazott. A program keretében résztvevő kézművesek: Horváth László: fajáték, Horváth Antónia: csuhé, Barka Ildikó: csuhé, Szabó Bernadett: mézeskalács. Bemutatásra került egy népi színjáték „A kővé vált lakodalmas menet” címmel, előadója: Szabó Zsuzsanna.

Innovációs elemek bemutatása:

Eredmények: a vászonfotók megvalósításával a rendezvény innovatív sajátosságokkal való megtöltése hozzájárulhat a térségi öntudat kialakításához, személyiségfejlesztő hatással bír, valamint hozzájárul a helyi gazdaság növekedéséhez és az identitástudat erősítéséhez is. Hosszú távú hatása lehet a turisztikai vonzerő, a hagyományok és történelmük megismertetése és ápolása.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Eredmények: a vászonfotók megvalósításával a rendezvény innovatív sajátosságokkal való megtöltése hozzájárulhat a térségi öntudat kialakításához, személyiségfejlesztő hatással bír, valamint hozzájárul a helyi gazdaság növekedéséhez, valamint az identitástudat erősítéséhez is. A projekt hosszú távú hatása lehet a turisztikai vonzerő növekedése, a hagyományok fenntartása és történelmünk megismertetése.