Bükkösd Helytörténeti kutatása és bemutatása

majort
2023. 11. 21., k – 21:48

LEADER munkaszervezet megnevezése: Szinergia Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-82-8.1.6-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Bükkösd Helytörténeti kutatása és bemutatása

Kapcsolattartó megnevezése: Homann János Csaba

Megvalósítási hely pontos címe: 7682 Bükkösd, Kossuth Lajos utca 57. hrsz. belterület 166/1

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.08.30.

Elnyert támogatási összeg: 799 996 Ft

Teljes projekt összeg: 884 000 Ft

Projekt célja:

Bükkösd Község Önkormányzatának fontos térsége történetének felkutatása, megismerése és közvetítése, mellyel célja a térségi együttműködések és öntudat kialakítása, a fiatalok elvándorlásának megállítása. Ezzel együtt a térségi nonprofit szervezetekkel való együttműködés segítségével a térségi befogadás előmozdítása. A projekt megvalósításával hozzájárult a helyi identitás megőrzéséhez. A projekt a közösségi színterek tartalommal történő megtöltésén, a nemzeti tradíciók, természeti, kulturális és gazdasági értékek megőrzésén keresztül a bemutathatóság fejlesztéséhez is hozzájárult. Bükkösdön számos vallási és kulturális, épített és szellemi örökség lelhető fel. A település számára rendkívül fontos az emlékek, hagyományok megőrzése, mert ezek biztosítják a település identitásának folytonosságát, a helyi társadalom integritását. A projekt megvalósításával teljesülhet a település arculatának, a helyi társadalom közös céljainak és cselekvőképességének megtartása. Jelen projekt célja a hagyományfeltárás, annak megőrzése és új hagyományteremtő kezdeményezések támogatása a projektben elkészülő helytörténeti kutatás elvégzésével és Bükkösd helytörténetének könyvben való megjelentetésével. A könyv bemutatásához egy bemutató rendezvény került megrendezésre, ahol a térségben működő civil szervezetek bemutatásával megvalósult célunk első mérföldköve. A rendezvény tematikája Bükkösd helytörténetének, múltjának, értékeinek bemutatása. Célja a térség népességmegtartó és közösségformáló erejének növelése, a lakosság bevonása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A térségi identitás megalapozásához értékfeltáró szakértői munka, kutatás valósult meg. A szakmai munka lektorálása a projekt része. Az értékfeltáró kutatás és lektorálás egy könyv megjelentetésével zárult, melyet a helytörténeti bemutató rendezvény alkalmával ünnepélyes keretek között mutattak be a térségi lakosságnak. A rendezvényre meghívást kaptak és azon részt is vettek a község múltjában jelentős szerepet játszó történelmi családok még élő leszármazottjai. A rendezvény ezáltal sokkal személyesebb és átélhetőbb volt a résztvevők számára. A projekt keretében elkészült könyveket térítésmentesen adják tovább, illetve mindenki számára biztosítják annak elérését könyvtárukból, biztosítják, hogy intézményeik, szervezeteik a könyv témáját, tematikáját és tartalmát felhasználhassák településük népszerűsítése, helyi értékek gyűjtése, identitástudat erősítése érdekében. A könyv az eddigi legkomplexebb helytörténeti munka. Alapját Mayer Anikó 90-es években elkészült főiskolai szakdolgozata szolgáltatta, amely azóta közel 30 év kutatómunkájával egészült ki. Ezen bőséges információs adathalmaz került összefoglalásra a projekt keretében.
A rendezvény megvalósításához szoros együttműködésben dolgoztak a térségben működő civil nonprofit szervezetekkel, és a kötelező nyilvánosság és a tájékoztatási feladatok ellátásával biztosították a projekt nyilvánosságát, tartalmának, jelentőségének bemutatását. A rendezvény megvalósítása előtt a rendezvény témájáról, helyszínéről és időpontjáról szóló meghívót és a meghirdetés dokumentációját a rendezvény megvalósítási időpontját megelőzően, mind a közbenső szervezeti feladatok ellátása során bevont szervezetként eljáró megyei kormányhivatalnak, mind a LEADER HACS számára megküldte a honlapon való megjelenés érdekében.

Innovációs elemek bemutatása:

Értékek felkutatásra épülő megvalósítás, mely a térség jövőképének formálásában jelentős szerepet játszik. Egy új, kézzel fogható könyv megvalósítása, mely hiánypótló és a helyi identitás erősítésének eszközévé vált. Innovatív volt a helyi civilek alulról jövő kezdeményezése, az egyéni kutató munka, amelyet a helyi értelmiség kezdeményezett. Szintén innovatív egy olyan rendezvény megvalósítása, amely ötvözi a helytörténeti előadás, a könyvbemutató, a kulturális műsor (komolyzenei előadóval) és a személyes találkozó műfajait.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A pályázat keretében a projekt előzményeként elkészült helytörténeti kutatás lektorálása és
Bükkösd helytörténetének könyvben való megjelentetése valósult meg. Továbbá a könyv
bemutatásához egy bemutató rendezvény került megrendezésre, melynek tematikája
Bükkösd helytörténetének, múltjának és értékeinek bemutatása volt. A projekt keretében a hagyományok megőrzése, a helyi identitás fejlesztése érdekében az
intézkedéssel hagyományfeltáró, hagyományőrző rendezvény valósult meg. A pályázat
keretében kiadásra került könyv betekintést nyújt Bükkösd történelmébe. A könyv bemutatója ünnepélyes keretek között valósult meg a településen 2022. március 19-én. Az eseményen a könyv írója is részt vett, aki felolvasást tartott a könyv egyes részeiből, valamint a közönség kötetlen beszélgetés keretei között kérdezhette őt. Ez az alkalom összehozta a fiatal, a közép és az idősebb generációt, akik érdeklődnek a község után. A helytörténeti rendezvényen komolyzenei program is zajlott a színvonalának emelése érdekében. Az esemény megtartására azért volt szükséges, hogy fenntartsák a helyi hagyományos értékeket, a fiatalokat megismertessék a község történelmével, továbbá kedves emlékeket adhassanak át az idősebb generáció részére. A helyi hagyományok megőrzése, valamint a helyi identitás megerősítése valósult meg a helyi társadalom integritása mellett.

A pályázatból megvalósított fejlesztést településen kívül, legalább 3 térségi médiafelületen mutatták be. A fejlesztés, a településen működő további két szervezettel együttműködésben valósult meg, a Bükkösd Polgárőr Egyesület és a Nők Bükkösdért Egyesület közreműködésben.
A projekt tartalmazott környezet megóvásával kapcsolatos vállalási elemet. Ez a rendezvényen a szelektív hulladékgyűjtés keretében valósult meg. A projekt készültségi foka 100 %. A projekt hiánytalanul megvalósításra került. Vízió: A helytörténeti könyv minél szélesebb körben történő népszerűsítése, a térség iránti érdeklődés felkeltése. Hagyományápolás, a térségi együttműködések és öntudat kialakítása, a fiatalok elvándorlásának megállítása. A könyvben tematizált és bemutatott helytörténeti értékekről egy folyamatosan látogatható kiállítás megnyitása és egy tematikus rendezvény életre hívása a célunk. Nem titkolt cél, hogy javítsunk a település marketingen pozitív irányba. A község jelentős történelmi múltjára érdemes büszkének lenni. Szeretnénk, ha a megyében a község épített és kulturális értékeire terelődne a figyelem, ezzel elérve azt, hogy a település népszerű turisztikai célpont legyen és növeljük az esetleges beköltözési kedvet is. A minimális cél pedig az, hogy a helyben lakó emberek büszkék legyenek lakóhelyükre és csökkenjen az elvándorlás. Szeretnénk a fiatalokkal megismertetni a helyben fellelhető épületek történetét, a község életében szerepet játszó személyek neveit és sorsát, egyszóval a személyes kötődés kialakulását a lakókörnyezethez.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál:

Meglévő értékek felkutatása és bemutatása, társadalmasítása. Helyi identitás erősítése. Közösségi akarat, együttműködések erősítése.