Kosztya vendégház létesítése Rozsályban

majort
2023. 11. 20., h – 09:11

LEADER munkaszervezet megnevezése: Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-79-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Kosztya vendégház létesítése Rozsályban

Kapcsolattartó megnevezése: Kosztya Zoltán

Megvalósítási hely pontos címe: Rozsály, Sport köz 02/36 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.07.15.

Elnyert támogatási összeg: 19 925 989 Ft

Teljes projekt összeg: 28 566 756 Ft

Projekt célja:

A pályázattal új falusi szálláshely kialakítására került sor 4971 Rozsály, külterület. 02/36 hrsz. alatt. A szálláshely minősítése a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége szerint meghatározott 4 napraforgós szállásszolgáltatás lett. Az elkészült épület a pályázat elvárásainak megfelelően 8 fő elhelyezésére alkalmas.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Az épületet külső megjelenésében a falusias, paraszti házakra jellemző kialakítással terveztük. A főbejáraton belépve egy közlekedőbe érkezünk, ahonnan egy szabad nyíláson át a központi helyiségbe a nappali-étkező-konyhába jutunk. Innen közelíthetjük meg az előírásoknak megfelelően külön fürdőszobával és gardróbbal rendelkező hálószobát és mozgásukban korlátozott vendégek számára alkalmas szobát és a hozzá tartozó fürdőt. A közlekedőből nyílik az épület nyugati oldalán lévő két szoba, ugyancsak külön fürdővel ellátva. A délkeleti és északnyugati szobák egy-egy gardrób helyiséggel is rendelkeznek. Az épületet akadálymentesre terveztük, hogy a fogyatékkal élők is teljeskörűen használhassák. Az épület az energiahatékonyság és a környezettudatosság jegyében lett tervezve és megvalósítva. Az épületben energiatakarékos LED-es izzók és víztakarékos csaptelepek kerültek elhelyezésre. Hőenergia előállítására pedig napkollektoros rendszer került kiépítésre. Az épülethez 1 db akadálymentes parkolót is kialakítottunk. A szálláshelyen 4 db szoba, összesen 51,61 m2, 1 db kamra 2 m2, 3 db fürdőszoba 13,48 m2, 1 db mozgáskorlátozott fürdőszoba 8,76 m2, 1 db nappali-étkező-konyha 36,87 m2, 2 db gardrób 4,82 m2, 1 db kazán 7,5 m2. A lakóépület alapterülete összesen 158,95 m2. Az épülethez tartozik 2 db terasz tornáccal ami 27,16 m2. Az épület akadálymentesítését az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelően biztosítjuk. A beruházás részét képezi megújuló energiahasznosító berendezések alkalmazása is, ezért 2 db napkollektor került elhelyezésével. A tervezett agroturisztikai szolgáltatások, gasztronómiai és néprajzi hagyományok bemutatása érdekében filagória került kialakításra, mely lehetőséget nyújt a kedvezőtlen időjárású időszakokban is a programok megvalósítására, ezzel elősegítve a szezonalitás csökkentését és az egész éves, egyenletes kihasználtság lehetőségét. A fejlesztés tartalmazta a szálláshely üzemeltetéséhez szükséges berendezési és felszerelési tárgyak, bútorok, beszerzését is.

Innovációs elemek bemutatása:

Marketing innováció. Az értékesítés stratégiai alapelve a célcsoportorientált megkeresésének szervezése. A hagyományos marketing eszközök (brossúra, utazási irodák) mellett egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a termék alapú, megszemélyesített (személyre szabott, személynek szóló) marketingre és a saját értékesítésre, valamint az ehhez legalkalmasabb elosztási csatornákra. Közvetlen csatornák: vásárokon való részvétel, internet, direkt mail. Közvetett csatornák: utazásszervezők, tourinform irodák.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A pályázattal új falusi szálláshely kialakítására került sor a 4971 Rozsály, külterület. 02/36 hrsz. alatt. A szálláshely minősítése a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége szerint meghatározott 4 napraforgós szállásszolgáltatás lett. Az elkészült épület a pályázat elvárásainak megfelelve 8 fő elhelyezésére alkalmas. A fejlesztést követően 1 fő részmunkaidős alkalmazott foglakoztatását vállalták. A következő években a szálláshely folyamatos fejlesztésén dolgoznak, és keresik a számukra kedvező pályázati lehetőségeket, melyekkel a folyamatos fejlődést tudják biztosítani.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A pályázat benyújtásával és az üzleti koncepció megvalósításával az ügyfél célja összetett, egyszerre jelentkezik benne a törekvés a jövőbeni fejlődésre egy viszonylag biztos bevételt generáló falusi szálláshely üzemeltetésével, másfelől döntését vezérli a családi indíttatás. A család már régóta tervezi egy turisztikai vállalkozás beindítását. Koncepciójuk viszonylagos egyedisége és a tevékenység komplexitása, valamint a piaci kiszolgáltatottság mértékének alacsony szinten tartása lehet kulcsa egy stabil alapokon álló, jövedelmező és hosszútávon fenntartható falusi szálláshely létrehozásának és működtetésének.