Táncoljunk Együtt Szatmárban

majort
2023. 11. 20., h – 09:05

LEADER munkaszervezet megnevezése: Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-79-6.-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Táncoljunk Együtt a Szatmárban

Kapcsolattartó megnevezése: Veres Ágnes

Megvalósítási hely pontos címe: Szamoskér, Kossuth Lajos utca 181.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.08.31.

Elnyert támogatási összeg: 2 483 661 Ft

Teljes projekt összeg: 2 614 380 Ft

Projekt célja:

A projekt rövid távú célja a tábor során a gyerekekkel, fiatalokkal megismertetni és megszerettetni a saját tájegységük a Szatmár néphagyományait, beleértve a néptáncot, népzenét, kézművességet. A hagyományőrzés mellett fontos cél a közösség fejlesztése és a közösség ereje által pedig az egyének fejlődése. Hosszú távú cél, olyan közösségeket formálni, amely a tábor után is együtt tud dolgozni a hagyományőrzés mentén. Legfőbb cél pedig egy Szatmár-Erdőháti néptáncegyüttes alapjainak letétele, amely méltóan reprezentálja a térség hagyományait.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Tevékenység: Tábor szervezése. Megvalósult a 2 x 5 napos néptánc tábor, 10-18 éves korosztály számára. A táborokban 2 x 30 fő vett részt a Szatmár LEADER Közhasznú Egyesület területéről.

A táborok helyszíne: Szamoskér Liget Tábor (4721 Szamoskér Kossuth u. 181.)

A táborban a gyerekek napi 2x 3 órában ismerkedtek a Szatmár- Erdőháti táncokkal azon belül a verbunk és csárdás tánctípussal. A férfi verbunk tanítás alatt a lányok asszonycsárdást tanultak. A csárdás tanítás párokban történt, a lassú és friss csárdás motívumaival ismerkedtek a táncosok. A táncok szüneteiben 1950-es évekből, Szatmárban gyűjtött archív felvételeket nézhettek meg az akadémia filmtárából. A tánctanítás során az oktatók nagy hangsúlyt fektettek a táncok stílusának pontos továbbadására, a technikai képzésre. A próbák során a résztvevőknek fejlődött a stílus és ritmikai érzékük, erősödött a tartásuk. A foglalkozások fő célja a szatmári, erdőháti gyerekek megismertetése saját térségük jellemző tánchagyományaival, népszokásaival, népviseletükkel. A közösség építése, fejlesztése fontos szempont volt a tábor programját tekintve, reméljük, hogy a következő időszakban is építhetünk a táborban résztvevő táncosokra. A népi játékok és népdalok tanulása mellett kézműveskedni is volt alkalmuk a tábor résztvevőinek. Szabadidőben népi sport és ügyességi játékok mellett kerékpáron ismerkedtek a településsel és a Szamos környezetével. A helyi - szamoskéri - asszonyok segítségével készíthettek és fogyaszthattak szatmári ételeket, mint a töltött káposzta vagy a kemencében sütött kenyérlángos.

Kézműves foglalkozás: fonás, karkötő készítés.

Szabadidős programok: népi sport és ügyességi játékok (méta), parasztolimpia, kerékpározás.

A projektben szem előtt tartották a kötelező tájékoztatás és nyilvánosság fontosságát, ezért a tájékoztató táblát használták a programelemeknél, valamint a logókat igyekeztek a szerződések, meghívók alkalmával is használni. A vállalt indikátort teljesítették, mindkét tábor alkalmával a vállalt 30-30 fő részt vett a programban. Minden résztvevő a tábor végén 1 db pólót kapott emlékül a táborban való aktív részvételért, valamint oklevelet is átvehettek, mely tanúsítja a táborban való részvételt.

Innovációs elemek bemutatása:

A térségben egyedülálló módon került megrendezésre ez a rendezvény.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A projekt eredményeként megvalósult 2 db bentlakásos hagyományőrző szakmai tábor, amely egyenként 5 nap időtartamú, tematikus (naponta legalább 6 órás szakmai foglalkozást megvalósító) Szatmár kulturális örökségének megőrzését, vagy a hagyományok és a népi kultúra ápolását segítő táborok. A táborokban a népi hagyományok felelevenítése a helyi lakosság és a térség szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hiszen az emberek számára fontos, hogy megismerkedjenek gyökereikkel és tudásukat másokkal is megosszák. Azáltal, hogy a fiatalok megismerik lakóhelyük hagyományait, szokásait, növekszik bennük a kötődés településük iránt.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt jó példaként szolgálhat, hiszen a pályázat megvalósításával törekedtek arra, hogy a gyerekek, fiatalok, valamint az idősebb generációk között hidat képezzenek. A híd a hagyomány, amely összeköti a múltat a jelennel és hidat képez a jövő felé.