Az 1848-as hősök emlékezete

majort
2023. 11. 20., h – 08:33

LEADER munkaszervezet megnevezése: Sághegy LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-74-5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Az 1848-as hősök emlékezete

Kapcsolattartó megnevezése: Cságoly Szilvia

Megvalósítási hely pontos címe: 9545 Jánosháza, Kossuth tér

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.03.18.

Elnyert támogatási összeg: 2 999 999 Ft

Teljes projekt összeg: 5 028 500 Ft

Projekt célja:

A helyi identitástudat erősítése, a településkép pozitív irányú változtatása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Jánosháza Város Önkormányzat 2017. májusában egész alakos faragott szobrot állíttatott Batthyány Lajos grófnak, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének. A szoborállítást a foglyok Bécsbe hurcolása során a Jánosházán történtek alapozták meg. 1849. április 27-én a politikai foglyokat szállító osztrák katonák a jánosházi vendégfogadó udvarára érkeztek. Mikor a helybéliek tudomást szereztek róla, hogy a foglyok közt van Batthyány gróf, a gróf és társainak kiszabadítására igyekeztek. Az összegyűlt tömeg körülvette a vendégfogadót és követelték a foglyok kiadását. Az őket őrző katonák vezetője, Langh kapitány megkérte Batthyányt, hogy nyugtassa meg a tömeget. Ő a fogadó tornácának korlátjához lépve kérte a tömeg szétoszlását.

Innovációs elemek bemutatása:

Ilyen vagy ehhez hasonló nagyméretű, faragott tölgy szoborcsoport az Aradi vértanúk témájában nagyon kevés lelhető fel hazánkban.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A település főtere rendezetté vált, a szoborcsoport a magyar történelem kiemelkedő alakjai előtt tiszteleg, ezáltal nő a helyiek identitás tudata, Jánosháza neve összefonódik Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének és társainak nevével.