Hív a Zengő!

majort
2023. 11. 19., v – 21:54

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP-19.2.1.-61-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Hív a Zengő!

Kapcsolattartó megnevezése: Keszericze Zsolt

Megvalósítási hely pontos címe: Hosszúhetény, Ormándi utca 8.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.05.31.

Elnyert támogatási összeg: 4 254 309 Ft

Teljes projekt összeg: 5 005 076 Ft

Projekt célja:

A projekt célja, hogy elérhetőbbé tegye a térségbe érkezők számára a túraútvonalakat, ösvényeket, nevezetességeket és szolgáltatókat (kávézók, éttermek, helyi termelők, stb.). A projekt célja ezáltal, hogy növeljük a térségbe látogatók számát, az ő vásárlási kedvüket, valamint az itt töltött vendégéjszakák számát. Mindezt egy ingyenes okostelefonos alkalmazás fejlesztésével kívánták elérni.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt központi eleme egy, "Hív a Zengő!" névre hallgató mobil alkalmazás, mely innovatív és interaktív módon mutatja be a térség szolgáltatóit és az aktív kikapcsolódásra alkalmas útvonalakat. Az Apple, AppStore és az androidos Google Play áruházakból elérhető, ingyenes alkalmazás a felhasználó helyzete, aktuális GPS koordinátája alapján tud a felhasználóknak tájékoztatást adni. Bemutatja a túrázásra, kerékpározásra, futásra javasolt útvonalakat a környéken. Tájékoztatást ad az útvonal nehézségi fokáról, az esetlegesen szükséges speciális felszerelésről. Bemutatja az útvonalak látnivalóit, az útvonalak közelében található szolgáltatókat. A szolgáltatókkal együttműködve, bizonyos aktivitásokért cserébe (pl. szelfi az erdő egy adott pontján; vagy egy kávézóba történő becsekkolás) a vásárlási szándékot növelő ajándékokat (pl. bónokat) kaphatnak a felhasználók. Az alkalmazás két fő nézete: a térkép és a látnivalók, szolgáltatások listája. A térkép az eligazodásban segít, valamint menet közben a tájékozódásban. A weboldal létrehozása mellett egy promóciós rendezvény is megtartásra került a pályázat keretein belül.

Innovációs elemek bemutatása:

A térségben ez az első ilyen jellegű innovatív alkalmazás, mely több olyan gazdasági (elsősorban turisztikai) szolgáltatót kapcsol össze, mely valóban sikeres együttműködésen alapul. A digitalizáció használata pedig elengedhetetlen a 21. századi technológiai világban.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Természetesen az embereknek tudomást kell szerezniük az alkalmazásról. Az információ átadás felülete a honlap, mely arra szolgál, hogy az alkalmazás előnyeit, fő funkcióit bemutassa és a letöltésre ösztönözze a leendő felhasználókat. A későbbiekben, további fejlesztés által valósítható meg, hogy a böngészőből is elérhető legyen az alkalmazás valamennyi funkciója.
A marketing tekintetében turisztikai magazinban vásároltak PR anyagot, valamint Google AdWords és Facebook hirdetéseket. Illetve a különböző turisztikai eseményeken való megjelenéshez szükséges alapvető eszközöket is elkészítették: molino, roll-up, szórólap.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A Zengőt övező települések (Hosszúhetény, Pécsvárad, Komló, Szászvár) szolgáltatóival (kávézók, boltok, szálláshelyek, múzeumok, egyéb látnivalók) közösen terveztek, velük együtt alakították ki az adatlapokat és őket népszerűsítik. A szolgáltatóknál szórólapot vagy plakátot helyeztek ki, így kölcsönösen hirdetési felületet tudnak egymásnak nyújtani. Kapcsolatot építettek a térség sportklubjaival, hogy az ő segítségükkel alakítsák ki a megjelentetett útvonalakat. A cél, hogy a kijelölt turistaútvonalakat leszűrjék, és csak azokat ajánlják, amik a legnagyobb élményt jelentik, amik népszerűek a túrázók körében. Felvették a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal, hogy megjelenítsék a túrázók számára is releváns közintézményeket, buszmegállókat.