Magyarhertelendi ifjúsági klub fejlesztése

majort
2023. 11. 19., v – 21:52

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP-19.2.1.-61-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Magyarhertelendi ifjúsági klub fejlesztése

Kapcsolattartó megnevezése: Szeledi Katalin

Megvalósítási hely pontos címe: Magyarhertelend, Kossuth utca 51.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.12.20.

Elnyert támogatási összeg: 2 300 080 Ft

Teljes projekt összeg: 2 705 982 Ft

Projekt célja:

Az ifjúsági közösségfejlesztés egyik fő célja a fiatalok tudatosabb életre való nevelése. Nagyon fontos, hogy ifjúsági közösségek fejlesztésénél megvalósuljon a tapasztalati tanulás, vagyis a tapasztalatok révén híd keletkezzen az élmény, a tapasztalás és a hétköznapi élet helyzetei között. Fontos továbbá, hogy az ifjúsági közösségfejlesztés reális gyermekkori és kamaszkori igényekre és problémákra épüljön, mert a fiatalok nyitottabbak és motiváltabbak az aktív szerepvállalásra, ha a meglévő tudásukra alapoz a fejlesztő tevékenység. Ezért fontos, hogy olyan eszközök álljanak rendelkezésükre, amelyek ezt elősegítik, amelyeket szívesen használnak, ezáltal fejlődik a közösség és az egyén is. A számítógép ma a fiatalok alapvető kommunikációs és fejlesztő eszköze, ezért számítógépeket és nyomtatót, hangfal szettet elhelyezve a hátrányosabb családokból származó gyermekek is hozzájutnak ezen eszközökhöz.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Magyarhertelenden az önkormányzat épületében kialakításra került egy ifjúsági klub helység. A pályázat keretében eszközbeszerzés valósult meg: darts tábla, léghoki asztal, aktív hangszóró, csocsó asztal, trambulin és gyermek játszóvár a kikapcsolódáshoz. A klubhelység berendezési tárgyai (asztalok, szekrény, babzsákfotel, székek) is ebből a forrásból kerültek beszerzésre. Továbbá a digitalizációs ismeretek elősegítése érdekében számítógépet és nyomtatót is vásároltak. Az aktív kikapcsolódás elemeként egy edzőterem is kialakításra került, melyhez a következő eszközöket szerezték be: szobakerékpár, edzőtorony, elliptikus és vibrációs tréner, futópad.

Innovációs elemek bemutatása:

A projekt komplex hasznosítása a leginkább újszerű ebben az esetben: az épületet néhány eszköz segítségével egy élettel teli közösségi térré formálták. A fiatalokon kívül minden korosztály ellátogat a klubba, mely egész évben helyet biztosít a település minden lakójának.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A klubban foglalkozások tarthatók, amelyekhez szakembereket hívnak. A foglalkozásokon számítógép kezelés, a fitness gépek használatát bemutató és más igény szerinti képzés tartható. A kicsiknek és anyukáknak lehetősége nyílik gyermek mozgás foglalkozásokra. A fiataloknak a szabadidő hasznos, kulturált eltöltése megfelelő környezetben fontos a közösség építés szempontjából. Az ifjúsági közösségfejlesztés révén a fiatalok képesek lesznek bekapcsolódni a település életébe, csökken az elvándorlás. A megfelelően felszerelt közösségi tér vonzó az ide költözni szándékozók számára. A projekt során az ifjúságon keresztül a község valamennyi lakója elérhető, bevonható a közösség életébe.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál:

Az ott élő gyerekek, ifjúság ötletei alapján valósította meg a projektet az önkormányzat. A klubhelység azóta is folyamatosan használatban van, szükség van tehát ilyen jellegű beruházásokra egy kis településen.