A Kelet-Mecsek gasztronómiája

majort
2023. 11. 19., v – 21:50

LEADER munkaszervezet megnevezése: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-61-2/2-21

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: A Kelet-Mecsek gasztronómiája

Kapcsolattartó megnevezése: Vidák Krisztina

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.06.12.

Elnyert támogatási összeg: 4 334 435 Ft

Teljes projekt összeg: 5 126 906 Ft

Projekt célja:

A Keleti-Mecsek Egyesület területén, az adott településeken és a térségben fellelhető gasztronómia értékek feltárása, azok feltérképezése, adatok összegyűjtése, interjúk készítése, műhelymunkák lefolytatása. Bizonyos ételek lefőzése, azok dokumentálása, archiválása film formájában. A cél a hagyományos gasztronómiai értékek feltárása, azok megőrzése az utókor számára. Az elkészített anyagokat tanulmány formájában kívántuk megörökíteni. A dokumentumok magyar és angol nyelven is elérhetőek. Térségünkben több fajta népcsoport él együtt (sváb, székely, csángó, magyar, cigány). Ezek a nemzetiségek sajátos konyhával, gasztronómiával rendelkeznek. A térségben számos olyan rendezvény kerül évről évre, hagyományt teremtve megtartásra, melyek a gasztronómiához kapcsolódnak. Fel kívánjuk tárni, hogy a térség jellegzetes ételeit, hogyan készítették el, mik voltak az alapanyagok, hogyan zajlott az étel készítése. Úgy gondoltuk, hogy még élnek olyan idős emberek a falvakban, akiktől ezek az információk begyűjthetők. Talán az utolsó órákban jártunk, hogy ezeket az adatokat össze tudjuk gyűjteni. A projekt végére egyértelműen beazonosítható lett a térség, a nemzetiségek gasztronómiai kultúrája. A projekt részeként a Kelet-Mecsek népszerűsítése érdekében készíttetünk egy térségi imázs filmet is a térség aktív turisztikai potenciáljaira fókuszálva.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt első lépéseként elkészült a pályázatban vállalt 100 db gasztronómiai könyv nyomtatott formában. A kutató munka, a sok szakmai tapasztalat meghozta a várt eredményt: egy igazán egyedi, különleges tartalommal rendelkező könyv készült el. Az együttműködő önkormányzatok segítették a projekt megvalósítását, rendezvényeikkel és főzésekkel és a kutatásban is partnerek voltak. A Mecsek, a Völgység és a Hegyhát térségét három gasztronómiai tengely keretezi. Minden egyes tengelynek néhány jól kiemelhető egyedi jellemzője van és ennek megfelelően a gasztronómiai kínálat is más-más képet mutat.
Az olvasók számára szeretnénk olyan átfogó képet adni a térségről, mely együtt láttatja az ott található gasztronómiai értékeket. Nagy hangsúlyt helyezünk a régi és új szereplők bemutatására is, mert ők teremtik elő a helyi kínálatot. Megjelenítünk érdekes helyszíneket, közösségeket és közösségi eseményeket. Meglátogatunk működő éttermeket, cukrászdákat, büféket, bisztrókat, pizzériákat, helyi termékeket és termelőket. Nem hiányozhat néhány étel receptje sem a múltból, és a jelenből. Irodalmi hivatkozásokról, sztorikról, legendákról sem feledkezünk meg és mindezt sok fényképpel színesítjük, hogy vágyat ébresszünk az olvasóban a térség meglátogatására. A projekt folytatásában elkészült a térségi imázs film, a gasztrokönyv e-book formájában magyar és angol nyelven egyaránt, valamint teljesült a kötelező nyilvánosság és a projektmenedzsment költséget is elszámoltuk. Sajtóközleményünket meghirdettük a Facebook oldalunkon, illetve könyvbemutatót szerveztünk, melyre Hosszúhetényben került sor 2023. április 22-én. Az imázs filmet megosztottuk a honlapunkon és negyedévente közzé tesszük a Facebook oldalunkon, továbbá elküldtük a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport részére is. A támogatási kérelemben vállalt együttműködések sikeresen megvalósultak. A térség önkormányzatai segítettek a szakmai kutatómunkában, illetve vállalták az elkészült könyv és e-book minél szélesebb körhöz való eljuttatását. Az összefogás a gasztroturisztikai térség fejlesztéséhez ezzel a projekttel megvalósult.

Innovációs elemek bemutatása:

- a gasztronómiai útikönyv tanulmánya (egy éves kutatómunka előzte meg a könyvkiadást);

- megjelent e-book formájában, így szélesebb körben elérhető;

- angol nyelvű fordítása lehetővé teszi a térségre érkező külföldi turisták számára is a térség megismerését;
- imázsfilm: a szabadidő aktív időtöltésére egy 4 évszakot felölelő kisfilm készült

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Egy térség értékeinek feltárása, bemutatása, és megőrzése nem csupán a jelent kapcsolja össze a múlttal, de hiányuk esetén az olyan jövő sem képzelhető el, amelyben az építkezés a helyi közösségek összefogásán, egymás kölcsönös támogatásán alapul. Mindez különösen igaz lehet a gasztronómiai értékeinkre, hiszen nem csupán a térségeink ételeinek, italainak rendkívüli gazdagsága, de azok az alkalmak, kisebb, nagyobb rendezvények – ahol az ízek szerepe különösen fontos egy közösségi esemény emlékezetessé tételében – alapvető szerepet játszanak az összetartozás erősítésében, akár családi, akár települési, akár térségi szinten. Az a negyvenöt település, amely javarészt a Komlói, és Hegyháti járást fedi le, és a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület működési területét képezi, egyszerre őrzi a sváb, a felvidéki, a magyar, és roma gasztronómia tradícióit. Térségünk természeti és társadalmi sokszínűsége olyan multikulturális gasztrotúrákat kínál, melyek az idelátogatók számára minőségileg emelhetik az itt eltöltött idő élménygazdagságát. Ez a könyv egyszerre kívánja szolgálni a térség turisztikai vonzerejének növelését, és a belső identitás megőrzését segítő gasztronómiai értékek bemutatását. Mindebben köszönet nem csupán a szerzők magas színvonalú munkáját illeti, hanem azt a térségi LEADER programot is, mely nélkül e könyv nem készülhetett volna el. Reményeink szerint e könyv olvasása éppúgy a tisztelt olvasó megelégedésére szolgál, mint a kóstolás öröme, melynek útmutatóját e sorok jelentik. A projekt keretén belül megjelent a könyv e-book formájában angol és magyar nyelven is, melyeket honlapunkon megtalálnak: www.keleti-mecsek.hu

Záróelemként elkészült a Keleti-Mecsek Egyesület 12 települését bemutató térségi turisztikai imázs film. Az egy év alatt elkészült filmben megjelennek a természeti és épített értékeink, a települések hagyományőrző fesztiváljai, színes programkínálatai. Bízunk abban, hogy minél szélesebb kört elérve megismertessük a nagyvilággal a Kelet-Mecsek rejtett ékköveit. Ezzel szeretnénk felkerülni Baranya vármegye turisztikai térképére.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Egy olyan kezdeményezést láttunk a projekt során, melybe a HACS területén lévő valamennyi település együttműködése jól látható. A kutatómunka elengedhetetlen feltétele volt az önkormányzatok, civil szervezetek segítsége, hogy sikerüljön tartalommal megtölteni a könyvet és az imázsfilmet.