Lentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújítása

majort
2023. 11. 19., v – 21:42

LEADER munkaszervezet megnevezése: Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-59-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Lentiszombathelyi Római katolikus fa harangláb felújítása

Kapcsolattartó megnevezése: Molnár Mónika

Megvalósítási hely pontos címe: Lenti, Szombathelyi út 3584 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.03.31.

Elnyert támogatási összeg: 4 512 676 Ft

Teljes projekt összeg: 5 859 806 Ft

Projekt célja:

A projekt célja a "Vidékőrző" Program keretében Lenti város műemlékvédelem alatt álló, kiemelkedő építészeti emlékének megőrzése az építmény megújításával, ami hozzájárul a térség épített és kulturális örökség megőrzéséhez és egy helyi identitás erősítésére irányuló, közösségi célú fejlesztést valósít meg.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A későbarokk stílusú, 1790 körül épült, műemlék római katolikus építmény fa tartószerkezetét, fazsindelyét, felületeinek kezelését végezték el. Az egykori megjelenését állították helyre a kereszt alakú toronydísz elhelyezésével. Felújították a padozat agyagtapasztását, megoldották az építmény körüli víz elvezetést, új villamos csatlakozást építettek, a légvezetéket földkábelre cserélték ki. A projekt keretében elkészült újrahasznosított papírra a Lentiszombathelyi harangláb, népi építészeti értéket bemutató leporelló 1000 példányban.

Innovációs elemek bemutatása:

Egy műemlék építmény megújítása olyan módon, hogy az építészeti értéke nem sérült, valamint a műszaki megoldásokkal harmonikusan illeszkednek az újonnan beépített szerkezeti elemek a harangláb szerkezetébe. Az értékmegőrzés és értékközvetítés érdekében egy tájékoztató leporelló elkészítése, ami a projekt tevékenységeinek bemutatása mellett a térség jelképének számító szoknyás haranglábról, mint népi építészeti értékről is információt ad.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Lenti Város Önkormányzata a műemlék harangláb felújításával a település egyetlen népi építészeti emlékének az utókor számára való megóvását, környezeti tájképi, településképi állapot javítását, valamint a turisztikai vonzerő növelését valósította meg.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Műemlék építmény megújítása szerkezeti elemek cseréjével, ami a harangláb szerkezetébe harmonikusan illeszkedik. Eredményes együttműködés a felújítást végző szakemberek között a tervezéstől, a kivitelezőkön át a műemlékvédelmi szakemberekig. A felújítás és az építészeti örökséggel kapcsolatos információk megosztására, a helyi értékek védelmére való figyelemfelhívás érdekében információs anyag elkészítése és a lakosság számára való eljuttatása.