Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány restaurációs és kézműves gyerektábor

majort
2023. 11. 19., v – 17:14

LEADER munkaszervezet megnevezése: Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-57-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Szent Flórián Tűzoltóság Múltjáért Alapítvány restaurációs és kézműves gyerektábor

Kapcsolattartó megnevezése: Tímár Vince Imre

Megvalósítási hely pontos címe: 5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 3. hrsz.611.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.07.10.

Elnyert támogatási összeg: 2 976 372 Ft

Teljes projekt összeg: 2 983 795 Ft

Projekt célja:

A tűzoltó hagyományok interaktív bemutatása céljából a tűzoltó alapítvány mesterség megőrző szándékkal hívta életre első gyermektáborát. Különleges tematika alapján tűzoltó relikviák restaurálása, egy régi lóvontatású tűzoltószerkocsi és kocsifecskendő felújítása szerepelt a programban. Közben helyet kapott a tűzoltó hivatáshoz, a tűzoltók védőszentjéhez - Szent Flóriánhoz - kötődő kézműves tevékenységek megismerése is.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Az alapítvány szervezésében és gondozásában a nagy múltú tűzoltó hagyományokkal bíró Rákóczifalván első alkalommal - és egyben hagyományteremtő szándékkal - került megrendezésre a tűzoltó relikviák restaurálására irányuló, valamint ahhoz kapcsolódó kézműves nyári, napközis gyermektábor. Az innovatív tematika megvalósítását Balázs Antal restaurátor, ötletgazda segítette, aki főként a rákóczifalvi Macimúzeum által vált országosan ismertté. Innovatív projektelemként a gyermekek mentorálásával indult el a régi tűzoltó szerkocsik, kocsifecskendők megismerése, felújítása. A táborban a gyermekek öt napon át interaktívan ismerkedtek a tűzoltóság történetével, fejlődésével, és innovatív projektelemként megismerkedhettek a restaurálás alapvető tevékenységi folyamatával. A gyerekek a gyakorlatban is részt vettek a restaurációs munka különböző, apró mozzanataiban, elsajátíthatták e szakma főbb fortélyait. Mindezen túl a készségfejlesztést szolgáló kézműves tevékenységek közül is gyakorolhattak néhányat: készíthettek a tűzoltó munkával kapcsolatos, és Szent Flóriánt ábrázoló, különféle kézműves alkotásokat, szobrokat, kisplasztikát, érméket.

Innovációs elemek bemutatása:

A tűzoltó hivatáshoz kötődő innovatív témával és tematikával bíró, komplex célokat megvalósító, a gyermekek interaktív bevonásával megvalósított restaurációs tábor ma újszerű kezdeményezésnek számít Magyarországon.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A gyermektábor mindamellett, hogy a nyári szünidő hasznos és tartalmas eltöltését szolgálta, a közösségépítés, az ismeretterjesztés, a tudásátadás, a hagyományok megismerése, az értékmegőrzés jegyében telt, illetve innovatív módszerrel a kézművességbe vezette be a résztvevőket. A nyári tábor résztvevőinek javult az értékítéletük, erősödött a közösségi szellemük, növekedett a hagyományok ápolása iránti elhivatottságuk, miközben fejlődtek a manuális készségeik.