Lengyel József méhészetének fejlesztése

majort
2023. 11. 19., v – 17:01

LEADER munkaszervezet megnevezése: Körös- Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-55-6-20

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Lengyel József méhészetének fejlesztése

Kapcsolattartó megnevezése: Lengyel József

Megvalósítási hely pontos címe: Szeghalom, 5805 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.05.31.

Elnyert támogatási összeg: 3 910 373 Ft

Teljes projekt összeg: 5 614 741 Ft

Projekt célja:

A tervezett fejlesztés célja, hogy egy modern, minden igényt kielégítő, jól felszerelt és kellő tárolási kapacitással rendelkező, biztonságos telephelyet tudjak kialakítani méhészeti tevékenységem végzésére. Saját erőből ezt csak hosszú évek alatt tudnám megvalósítani. Ezzel mindenképpen javítani tudom piaci pozícióm, így a kellő szakmai tapasztalat mellett, most már infrastruktúrában is a legmodernebb méhészetek közé emelkedne gazdaságom. Ilyen jól felszerelt méhészet nem is nagyon van a környéken.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Vállalkozásom fejlesztését a kezdeti időszakban saját forrásból fedeztem, majd versenyképességem növelése érdekében pályázati lehetőséget kerestem. Ennek eredményeként nyújtottam be 2021. február 28-án Támogatási kérelmet a Körös- Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület VP6-19.2.1-55-6-20 kódszámú felhívására, mely pozitív elbírálást kapott. A támogatásnak köszönhetően 3.910.373.-ft vissza nem térítendő pályázati forrást kaptam.

A fejlesztés során bekerítésre került az a zártkerti ingatlan, ahol a méhkaptáraim vannak elhelyezve. Ezáltal mind vadvédelmi, mind vagyonvédelmi szempontból be lett biztosítva a terület. Beszereztem egy konténer épületet, amellyel megoldódott a raktározási és tárolási problémám. A méhkaptárak és méhészeti eszközök fertőtlenítésére egy ózongenerátor megvásárlása valósult meg, illetve egy akkumulátor is beszerzésre kerül.

Innovációs elemek bemutatása:

A piacon kevés krémmézet lehet találni. Itt az országban nem igazán ismerik a krémmézet, illetve ízesített mézeket. A krémesítést mechanikai kezeléssel lehet elérni. A szűrt, ülepített mézet apró kristályos mézzel beoltva és mechanikai úton kevergetni 10-14 nap alatt készül el. A rendezvényeken már kóstoltattam kézzel készített termékeket, ami visszajelzéseik alapján ízlik a fogyasztóknak. 2017-2020-ban "Mézes reggeli" szervezésemben megtörtént Szeghalmon az általános iskola alsó tagozatában. Ezen a rendezvényen négy fajtamézet kóstoltattam a gyerekekkel, ezután szavazhattak, melyik méz ízlik nekik a legjobban. A 276 kisiskolás szavazása eredménye: Akác 83; Repce krémméz 82; Selyemfű méz 67; Vegyes virágméz 44 szavazat. Akác után egyetlen szavazattal maradt el a repceméz, ami második helyen végzett. Úgy tűnik a felnövekvő nemzedék nyitott a krémméz felé, ezért e fejlesztést követően ebbe az előállítás terén ebbe az irányba szeretnék nyitni.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A fejlesztés eredményeként egy nagyon modern, minden szakmai igényt kielégítő méhészetet tudtam kialakítani, illetve lehetőségem nyílt arra, hogy stabilizálva őstermelő tevékenységem szintet tudtam lépni és támogatási kérelmet nyújthattam be a VP2-6.3.1-20 kódszámú Mezőgazdasági kisüzemek támogatása című felhívásra. Sikerült ezt a támogatást is elnyernem, így tovább tudom folytatni tevékenységem fejlesztését, gazdálkodásom stabilizálását.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt jó példája annak, hogy a pályázati lehetőségek egymásra épülésével, hogy tud egy kis méhészet folyamatosan fejlődni és erősödni.