Műhelyépület kialakítása

majort
2023. 11. 19., v – 16:59

LEADER munkaszervezet megnevezése: Körös- Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-55-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Műhelyépület kialakítása

Kapcsolattartó megnevezése: Pap László

Megvalósítási hely pontos címe: Szeghalom, Árpád utca 2/1.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.07.31.

Elnyert támogatási összeg: 4 204 043 Ft

Teljes projekt összeg: 6 005 783 Ft

Projekt célja:

A fejlesztés építési részével a célom, hogy egy jó minőségű, rendezett, minden a munka ellátásához szükséges igényt kielégítő, saját (családi) tulajdonú ingatlanban tudjam végezni a tevékenységem. A jelenlegi műhelyem bérelt, illetve nagyon rossz állapotú. A bérlés plusz költségterhet jelent vállalkozásomnak, az épület minősége pedig rosszabb munkakörülményeket. Továbbá itt kevés helyiség van, tényleg csak a legszükségesebb munkafolyamatokat tudom elvégezni. Az új épületben nagyobb munkaterület lesz, illetve a raktározást is könnyebben meg tudom oldani, továbbá egy iroda
helyiség is kialakításra kerül. Vállalkozásommal kapcsolatosan egyre több az adminisztratív teendő is, amit így helyben és azonnal el tudok végezni. Üzleti partnereimet pedig egy tiszta, rendezett helyen tudom fogadni. A fejlesztés eszközbeszerzés része hiánypótló lesz, abban a tekintetben, hogy tevékenységem indulásakor inkább saját készítésű, hitelesített berendezésekkel tudtam elkezdeni a munkát. Most lehetőségem nyílik arra, hogy támogatással új, profi minőségű eszközöket tudjak beszerezni, mely jelentősen növeli a munkahatékonyságot, és segíti tevékenységi köröm kibővítését, megszerzett képzettségeim teljes mértékű kihasználását.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Vállalkozásom fejlesztését a kezdeti időszakban saját forrásból fedeztem, majd versenyképességem növelése érdekében pályázati lehetőséget kerestem. Ennek eredményeként nyújtottam be 2018. március 8-án Támogatási kérelmet a Körös- Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület VP6-19.2.1-55-1 kódszámú felhívására, mely pozitív elbírálást kapott. A támogatásnak köszönhetően 4.204.043.-ft vissza nem térintendő pályázati forrást kaptam.
A projekt első ütemében egy meglévő épület – mely három tároló helyiségből áll - műhelyépületté alakítása valósult meg. Az építés/felújítás során könnyűszerkezetes falak építésével kialakításra került egy műhely, melyből egy iroda és egy portöltő helyiség nyílik. A további helyiségekből raktár, valamint kézmosóval ellátott WC kialakítása történt. Az épület kis hajlásszögű, faszerkezetű félnyereg-tetőt kapott, cserepes lemez tetőfedéssel. A homlokzatra 6 cm homlokzati hőszigetelő rendszer, a födémen 15 cm kőzetgyapot hőszigetelés készült. A meglévő homlokzati nyílászárók hőszigetelő üvegezésű, műanyag nyílászárókra lettek cserélve. Megtörtént a burkolat szigetelése, új burkolat kialakítása, klíma beépítése. A fejlesztés második ütemében a gépkocsi bejáró és az épület előtti terület térkő burkolása valósult meg. Beszerzésre került továbbá: 1 db Notebook, 1 db Metabo mega kompresszor, 1 db Honda benzinmotoros szivattyú, 1 db Heron áramfejlesztő, 1 db C-52 és 1 db B-75 mérősugárcső, 1 db Voltcraft fénymérő, 1 db Voltcraft hangszint mérő, 1 db Voltcraft lengés, rezgés és vibráció mérő, 1 db Voltcraft infra hőmérő kamerával és 1 db Voltcraft automata akkumulátor töltő.

Innovációs elemek bemutatása:

A nyomótömlők nyomáspróba utáni szárítása a jelen gyakorlat szerint kompresszor segítségével történik. Probléma azonban, hogy nem tudja rendesen kiszárítani. Ennek kezelésére egy speciális emelőszerkezetet találtam ki és készítek el. Ez 13 m magas és egyszerre 12-13 db tömlő szárítását tudom rajta megoldani, a gravitáció és a szél erejével. Ez a módszer lényegesen hatékonyabb és az általa elért energia megtakarítás is jelentős.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A fejlesztés eredményeként megvalósult, hogy egy jó minőségű, rendezett, minden a munka ellátásához szükséges igényt kielégítő, saját (családi) tulajdonú ingatlanban tudjam végezni a tevékenységem. A korábbi műhelyem bérelt, illetve nagyon rossz állapotú volt. A bérlés plusz költségterhet jelentett vállalkozásomnak, az épület minősége pedig rosszabb munkakörülményeket. Az új épületben nagyobb munkaterület van, illetve a raktározást is könnyebben meg tudom oldani, továbbá egy iroda helyiség is kialakításra került. Vállalkozásommal kapcsolatosan egyre több az adminisztratív teendő is, amit így helyben és azonnal el tudok végezni. Üzleti partnereimet pedig egy tiszta, rendezett helyen tudom fogadni. A fejlesztés eszközbeszerzés része hiánypótló volt, abban a tekintetben, hogy tevékenységem indulásakor inkább saját készítésű, hitelesített berendezésekkel tudtam elkezdeni a munkát. Most lehetőségem nyílott arra, hogy támogatással új, profi minőségű eszközöket tudtam beszerezni, mely jelentősen növelte a munkahatékonyságot, és segíti tevékenységi köröm kibővítését, megszerzett képzettségeim teljes mértékű kihasználását.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt jó példája annak, hogy kezdetleges, saját készítésű munkaeszközök helyett, hogyan lehet pályázati lehetőséggel profi minőségű eszközöket beszerezni, akár egy kis vállalkozásnak is.