Kánya - biomassza tároló építése és a biomassza felhasználást segítő gép beszerzése

majort
2023. 11. 19., v – 16:51

LEADER munkaszervezet megnevezése: Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-53-6-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Kánya - biomassza tároló építése és a biomassza felhasználást segítő gép beszerzése

Kapcsolattartó megnevezése: Léner Ferenc

Projekt célja:

A Kánya községben korábban kiépített biomassza hasznosító energetikai rendszer hasznosításhoz szükséges eszköz és géppark hiányos volt, illetve nem álltak rendelkezésre megfelelő kapacitásban a szükséges kiszolgáló építmények. A projekt célja a biomassza hasznosításhoz szükséges kiegészítő kapacitások kiépítése, ennek keretében az apríték tárolására alkalmas tároló épület építése, valamint egy, az apríték ki- és betárolását segítő homlokrakodó gép beszerzése.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:
A két fő tevékenységet – biomassza raktár építése és rakodógép beszerzése – magában foglaló projekt Kánya községben, az önkormányzat tulajdonában lévő, munkagépekkel jól megközelíthető ingatlanon valósult meg. A felhasznált biomassza mennyisége és a fejlesztési lehetőségek alapján méretezett, 96 m2 alapterületű, beton aljzatú, könnyű szerkezetes raktár épület kivitelezését a kellő referenciákkal rendelkező vállalkozás a szerződésben rögzített határidőre elvégezte.

A projekt második elemét jelentő, a biomassza ki- és betárolását segítő rakodógép típusa a költséghatékonyság és a szükséges erőgép igény figyelembevételével került meghatározásra. A szervíz hátteret is biztosító szállító vállalkozás a szerződésben rögzített határidő előtt átadta és üzembe helyezte a rakodógépet.

Innovációs elemek bemutatása:

A korábbi pályázati és egyéb támogatások lehetővé tették a megújuló energia hasznosító fűtési rendszerek fejlesztését, illetve az apríték előállítását szolgáló aprítógépek beszerzését. A biomassza fűtéshez azonban szükséges az előállított apríték szárazon tartását és tárolását lehetővé tevő raktár kapacitás, valamint a ki- és betárolást segítő munkagép is. A jelen projekt újszerűségét a hiányzó tároló és munkagép kapacitás megteremtése jelenti.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A kiépített tároló kapacitás lehetővé teszi az önkormányzat más, jelenleg földgázzal fűtött intézményeinek megújuló energia alapú fűtési rendszerre való átalakítását és így a felhasznált fosszilis energia mennyiség csökkentését.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt a biomassza hasznosító energetikai rendszerek működéséhez szükséges kiegészítő elemek bemutatásával jó példaként szolgálhat a hasonló rendszert kiépíteni szándékozó szervezetek számára.