AKVAGEOKOMPONIA - Fenntartható helyi hal termelő, megújuló energiával fűtött akvageokomponia

majort
2023. 11. 19., v – 16:48

LEADER munkaszervezet megnevezése: Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-53-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: AKVAGEOKOMPONIA - Fenntartható helyi hal termelő, megújuló energiával fűtött akvageokomponia

Kapcsolattartó megnevezése: Gelencsér Géza

Projekt célja:

A projekt célja egy olyan fenntartható, a körforgásos gazdálkodás korszerű formáját megvalósító, 140m2-es üvegház létrehozása volt, amelyben megújuló energiaforrás (talajhő és nap) alapú fűtéssel hal nevelhető, valamint egyidejűleg a halak etetésére szolgáló rovarlárvák is előállíthatók.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

A projekt Törökkoppányban, az önkormányzat tulajdonában lévő 091 helyrajzi számú ingatlanon valósult meg egy új, 140 m2-es nettó alapterületű épületben. Az elkészült épületben az akvapóniás rendszer továbbfejlesztett, innovatív formájaként egy mintegy 70m3-es, intenzív, melegvizes (25C°+) haltenyésztő (afrikai harcsa) és 50m2 komposztáló vonal is helyet kapott, amelyben a halak takarmányozásának kiegészítésére fekete katonalégy lárvát termelünk zárt rendszerben. A fűtési igényt talajhő hőszivattyús rendszer biztosítja, amelynek elektromos energia igényét részben napelemek fedezik. A fekete katonalégy a robbanásszerűen fejlődő rovaripar egyik legígéretesebb tenyészthető faja, amelynek lárvái a sertés, a baromfi és a hal ágazatban az elmúlt évek szabályozásának köszönhetően közvetlenül etethető.

Innovációs elemek bemutatása:

A projekt jelentős, nagy multiplikációs potenciállal bíró innováció, amely nem csak a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság elveinek megfelelő új termelési formát jelent, hanem új, nagy termőföldet nem igénylő, a klímaváltozás hatásaitól jól függetleníthető megélhetési formát kínál a vidéken maradók, vagy ide költözők számára. Az innovatív termelő egység működtetése nem igényel speciális szakértelmet, bárkinek betanítható.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

Az innovatív termelési módok továbbfejlesztése, a termelő kapacitások növelési lehetőségeinek vizsgálata, a felhasznált energián belül a megújuló energiaforrások részarányának növelése.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál:

A projekt jó példaként szolgál a hazánkban még kevésbé elterjedt rovarfehérje előállításra és hasznosításra, illetve a megújuló energia (nap és geotermikus) rendszerek működésére.