Helyi termék hozzáadott érték növelés csomagolás és védjegyrendszer kialakításával

majort
2023. 11. 19., v – 16:46

LEADER munkaszervezet megnevezése: Kolon Menti LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-52-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Helyi termék hozzáadott érték növelés csomagolás és védjegyrendszer kialakításával

Kapcsolattartó megnevezése: Göbölyös Károly

Megvalósítási hely pontos címe: Helvécia, Köncsög tanya 35. (078/20 hrsz.)

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.05.21.

Elnyert támogatási összeg: 5 286 450 Ft

Teljes projekt összeg: 10 572 900 Ft

 

Projekt célja:

A projekt célja az értékesítési folyamatok stabilizálása, biztonságosabb megjelenés biztosítása a piacon, a napelemes rendszernek köszönhetően pedig költséghatékony csomagolási folyamat realizálása.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása:

Göbölyös Károly helvéciai egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységét 1994-ben kezdte meg. A földművelés mellett az állattenyésztéssel is foglalkozik, a két fő ág a burgonyatermesztés és sertés tenyésztés lett a gazdaságában. A VP LEADER Helyi Felhívások – VP6-19.2.1.-52-2-17 kódszámú - Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek feldolgozásának, értékesítésének és hálózatba szervezésének támogatása felhívás keretében 5,28 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt keretében Sorpac AWRM02 automata csomagoló rendszer beszerzése, védjegyrendszer kialakítása, valamint 5kW napelemes rendszer kiépítése valósult meg. A Sorpac AWRM02 automata csomagoló́ rendszer beszerzése a támogatási kérelem benyújtását követően megkezdődött. A fejlesztés szükségszerűsége miatt a 2018. burgonyaszezonban a gép már üzemelt a gazdaságban és segíttette tevékenységüket. 2020. év őszén 5 kW teljesítményű napelemes rendszerrel való bővítését elvégezték, így a gép és a nagyobb csomagoló kapacitást megújuló energiával tudják fedezni. A projekt többi költsége egyéb költségnek tekinthető, amelyek magába foglalja projektmenedzsment költséget, műszaki ellenőri szolgáltatás költségét, nyilvánosság biztosításának költségét.

Innovációs elemek bemutatása:

Göbölyös Károly vállalkozásában korábban nem volt lehetőség a burgonya csomagolására, így a beszerzett csomagoló rendszerrel technológiai innovációt valósított meg, amelynek köszönhetően gazdaságában egy magasabb hozzáadott értékű termék jöhet létre. Korábban a burgonya legnagyobb részét 15 kg-os zsákokban értékesítették, a kötelező jelöléseket nem hatékony módon helyezték a zsákokba. A fejlesztést követően az automata csomagolóval különböző kiszerelésű burgonyát tudnak értékesíteni közvetlenül a fogyasztóknak és kiskereskedelmi eladóknak. A kiszereléseken címkenyomtatóval a pályázatban megvalósított védjegyrendszer során kialakított egyedi jelölésünkkel teszik a homogén burgonyát, heterogén saját termékké.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió:

A projekt eredményeként technológiai fejlesztés és saját védjegyrendszer kialakítása történt. A beszerzett automata csomagoló gép a burgonyán kívül még hagyma csomagolására is alkalmas, így a fejlesztéssel a jövőben akár 2 termék is érintett lehet. Védjegyrendszeri eljárás lefolytatása 3 termék osztály viszonyában segíti 3 vagy annál több termék esetében az egyedi jelölésű értékesítést. A napelemes rendszer segítségével a fejlesztés energiaszükségletét megújuló energiával tudják kiváltani, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez a gazdaságban.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként, jó gyakorlatként funkcionál:

Helyi termék fejlesztés.