Eszközbeszerzés a Velek Vezér Hagyományőrző Egyesületnél

majort
2023. 11. 18., szo – 08:46

LEADER munkaszervezet megnevezése: Kelet-békési Területfejl.Társ.Innov.Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-65--8-3.8-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Eszközbeszerzés a Velek Vezér Hagyományőrző Egyesületnél

Megvalósítási hely pontos címe: 5742 Elek, 173/3 Hrsz

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.03.30.

Elnyert támogatási összeg: 2.028.915 Ft

Teljes projekt összeg: 2.254.350 Ft

Projekt célja: Az íjászat mint sportág megszerettetése, népszerűsítése, ezáltal hagyományaink őrzése. A fiatalok kimozdítása a digitális világból, sportra nevelésük.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A megvalósítás során egy minden igényt kielégítő felszereltségű pálya került kiépítésre. A beszerzett eszközök elengedhetetlen tárgyi feltétel az oktatás és tréningezés szempontjából. Ezen technikai felszereltség nem csak íjak, és célfelületek, hanem számos egyéb kiegészítő, is mint pl: az újvédők, karvédők, tegezek, tollak, tollazó berendezések A projekt megvalósításának köszönhetően az egyesület magához vonz egy nagyobb, összetartó közösséget, amihez való tartozás segíti a fiatalok szocializációs kapcsolatteremtéstét. Az íjász pálya technikai felszereltsége vonzó erőt képvisel a bevonni kívánt célcsoportokra, valamint a gyakorlott íjászok eredményességét növeli.

Innovációs elemek bemutatása: A fent felsorol felszerelés, amit a támogatásból került beszerzésre minden igénynek megfelelt, így az egyesület minden tagjának lehetősége nyílt a rendszeres minőségi edzésekre, versenyekre való felkészülésekre és versenyeken való részévételre. Egy teljesen új dimenzió nyílt ki számukra, hiszen az eszközöknek köszönhetően kiépítésre került egy állandó edzőpálya, amely a versenyszabályzatban foglalt versenypálya tökéletes mása. A kiépített pálya, magas színvonalú felkészülési lehetőség, szinte azonnal teljesítménybeli emelkedést eredményezett az egyesület életében. Kisösszegű támogatási forrás hatalmas lehetőséget és eredményeket hozott rövid időn belül az egyesület számára.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt megvalósítását követő időszakban az egyesület Íjászai sorra az élmezőnyben zárták a megyei, régiós, valamint országos versenyeket szinte minden korosztályban. A hatalmas áttörést, a már álomszerű eredményt 2022- ben, a Gyulán megrendezésre kerülő HDH-IAA Historical Archery Word Champonship hozta meg számukra, ahol magyar bajnoki címet nyertek. Korábban már több alaklommal is részt vettek országos, illetve világbajnokságon, de a dobogó legfelső fokára ilyen nívós versenyen nem sikerült állni. A 2022-es Világbajnokságon azonban szinte minden kategóriában kupagyőztest avathattak. A LEADER támogatásnak köszönhetően 2021-ben megkezdték a felkészítő edzéseket. A beszerzett eszközöknek köszönhetően kiépített, a világbajnokság versenyszabályzatában foglalt versenypályán rendszeres edzésekkel készülhettek a magas színvonalú világversenyre. A szabályzatnak megfelelő célokkal és lőtávolságokkal. A világbajnokság selejtező pályái három célrendszer által kiépített versenypályát szabnak meg. Egy technikai, azaz csak lőlapos pálya, egy ügyességipálya, amin mozgó, illetve nem a megszokott célokat tartalmazza és egy vadászíjász pálya, amin úgynevezett 3d-s állatfigurák vannak felállítva. A támogatásból vásárolt technikai felszerelésnek köszönhetően, mind a három selejtező pálya mását ki tudták építeni saját pályájukon, igy az íjászok olyan edzőtéren készültek a VB-re, olyan célokra lőttek, olyan távolságból amilyen feltételekkel a VB-n versenyeztek. A tökéletes felkészültség tökéletes eredményeket szült. A világbajnoki keretet már 2021-ben kinevezték és a nyolc versenyző, párban egymással versenyezve készült egy éven át. Jól tudták, hogy versenyzőik maximálisan felkészültek és egy világbajnoki címre mindenképpen esélyesek, csapatunk azonban történelmet írt 2022-ben.
A nyolc versenyzőből hét dobogóra állt! Három világbajnoki aranyérmet, három világbajnoki ezüstérmet, egy világbajnoki bronzérmet és egy előkelő 13. helyet szereztek. Ilyen eredmény Eleken, de még a környéken sem született eddig egy sportegyesület életében sem.

 

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Az egyesület sikere, előmenetele egyértelműen a minőségi felkészülésnek, a támogatás során elnyert eszközöknek köszönhető. Az elért eredmények a lehető legjobb visszacsatolás a LEADER program eredményességéről, hasznosságáról, fontosságáról.