Kárpáti Mozaik

majort
2023. 11. 18., szo – 08:33

LEADER munkaszervezet megnevezése: Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-47-3-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Kárpáti Mozaik

Megvalósítási hely pontos címe: 3170 Szécsény, Arány János út 8.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.05.31.

Elnyert támogatási összeg: 6.713.411 Ft

Teljes projekt összeg: 9.617.597 Ft

Projekt célja: A Kárpát medence több tájegységének jellemző népviseleteinek bemutatása a környékre látogató turisták számára, ezáltal a térségben növekszik az elérhető turisztikai attrakciók száma, valamint a vendégéjszakák száma.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Szécsény város központjában, frekventált helyen lévő ingatlanban kialakított 60 nm alapterületű helyiségben egy népviseleti kiállítás valósult meg, melyben autentikus körülmények között, életnagyságú „babák” viselik a Kárpát-medence különböző tájegységeinek jellemző népviseleteit. A kiállítás sajátossága, hogy a viseleteket nemcsak megtekinteni, hanem felpróbálni is lehetne, amiről helyben, zsűrizett bútorfaragó által készített egyedi népi bútorok között fotók is készülhetnének, örök emlékké téve a kiállításon tett látogatást. A kiállítás hiánypótló funkciót tölt be, mivel a megyében fellelhető hasonló tematikájú kiállítások jellemzően a szűken vett, adott település jellemzőit magában hordozó palóc viseletekre koncentrálnak. Tudomásunk szerint Magyarországon egyetlen olyan kiállítás létezik (Miskolcon), amely nemcsak a helyi viseleteket mutatja be életnagyságban, hanem több tájegység viseletének eredeti vagy élethűen elkészített mását is, ezáltal egyedülállónak mondható a régiónkban. Fontos, hogy a kiállítás környezete is autentikus jegyeket visel, ezért népi iparművész, több terméke által zsűrizett bútorfaragó és bútorfestő által készített, egyedi, népi motívumokkal díszített bútorok adnák a viseletek hátterét. A bútorok természetesen nemcsak háttérként funkcionálnak, hanem a viseletek tárolására is alkalmasak.
A kiállítás anyagának összeállítása etnográfus, népművészet ifjú mestere segítségével történt, hogy a bemutatott viseletek valóban autentikusak legyenek. A kiállított 18 életnagyságú felöltöztetett bábu száma lehetővé teszi, az egész Kárpát-medencét befogóan, a legjellemzőbb viseletek bemutatását. Rimóci viseletből több méretben több rend ruha is készül, hogy akár egy egész család is be tudjon öltözni, ha kívánja. A hozzánk leginkább közelálló rimóci népviseleten kívül olyan különleges viseleteket mutatunk be, mint pl. a kalotaszegi, rábaközi, sárközi, hogy néhányat kiemeljek a sok közül. A kiállítóterem a berendezés és a bemutatott népviseletek tekintetében egyedi, magas értéket képvisel, ezért különös gondot kell fordítani a vagyonvédelemre. Elengedhetetlen az 5 kamerás videó megfigyelő rendszer, valamint behatolásjelző rendszer a népviseleti bemutatóterem vagyonvédelmének biztosítására.

Innovációs elemek bemutatása: A térségben nem található ilyen sokszínűen bemutató népviseletre vonatkozó turisztikai attrakció, ezért mindenképp egyedinek, innovatívnak számít.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt eredményeként új turisztikai attrakció jött létre az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesületének működési területén, mely hozzájárul a turizmus ösztönzéséhez, valamint növeli a vendégéjszakák számát a térségben.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Jó példa, hogy a jövő generáció száma bemutatásra kerül több olyan népviselet, mely a magyar hagyományhoz, kultúrához, tradícióhoz tartozik.