Információs pont létrehozása Tákos településén

majort
2023. 11. 15., sze – 10:29

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-35-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Információs pont létrehozása Tákos településén 

Megvalósítási hely pontos címe: Tákos, 180 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.10.04.

Elnyert támogatási összeg: 2.999.961 F

Teljes projekt összeg: 3.157.855 Ft

Projekt célja: Tákos községe néhány kilométerre található Vásárosnamény városától, illetve a magyar-ukrán határtól. Kiemelt turisztikai adottságokkal rendelkezünk, településünk igen ismert a református temploma miatt is. Régi vágyunk, hogy településünk frekventált részén kialakítsunk egy információs pontot, mely illeszkedik településünk környezetébe, kiszolgálja a településünkre érkező vendégek és idelátogatók igényeit, információkkal látja el őket településünkről, illetve a helyi lakosságunk összejöveteleit is biztosítja kedvező időjárás esetén. Költségvetésünkből és önerőből sajnos nem tudtuk biztosítani az információs pont kialakítását, ezért örömmel indultunk el a helyi LEADER program felhívásán, mely biztosította településünknek ezt a kiváló lehetőséget.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Pályázatunk keretében, információs pontunk alapját egy fából készült kiállító és pihenőhely kialakítása biztosítja, melynek alapterülete közel 12 m2 és legalább 10 főnek biztosít pihenőhelyet, szórakozási lehetőséget. Szerkezete fából tervezett, fedése pedig bitumenes zsindely. Az alapját szilárd burkolat biztosítja. Az információs pont építménye nem csak a pihenést szolgálja, hanem rövid ízelítőt is biztosít a településünk nevezetességeiről, látványosságairól és helyi hagyományairól is. Képes bemutatók segítségével ismertetjük a Beregi Keresztszemest, településünk nevezetességét a református templomot és a tájházunkat is. Az építményhez kapcsolódik kerékpártároló is, így a településünkre érkező kerékpáros turisták elhelyezhetik kerékpárjaikat és gyalogosan körbejárhatják az információs pontot és a közeli nevezetességeinket is. Legalább 10 db kerékpár tárolására alkalmas tárolót tervezünk kialakítani. A megfelelő számú szolgáltatás és a minél hatékonyabb alkalmazás-felhasználás érdekében tűzrakó hely kialakítását is terveztük az információs pontnál, mely legalább 10 fő használhat. A tűzrakó helyet igénybe vehetik a településre érkező vendégeink, de akár a helyi lakosság is igénybe veheti, erre a közösségépítő találkozások a legalkalmasabbak. A tűzrakó hely anyaga kőből készült. Információs pontunk kialakításánál többnyelvű információs tábla elhelyezését terveztük, méretei 2*1 m. Az információs tábla segítségével teljesíteni kívántuk pályázatunk tájékoztatási és nyilvánosságot biztosító kötelező feladatelemeit, így azon Tákos és környezetének nevezetességei, kerékpározásra alkalmas útvonalak, térképek kerültek megjelenítésre. Pályázatunkhoz marketing tevékenység is kapcsolódott, melynek segítségével szintén biztosítani kívánjuk az egységes térségi arculatot, útbaigazító táblákat, weblapos megjelenítéseket és szórólapos kiadványokat terveztünk.

Innovációs elemek bemutatása: A támogatási lehetőség számunkra azért volt innovatív, mivel egyszerre közösségi funkciókat- és turisztikai fejlesztéseket is biztosított településünk számára, hasonló célokat támogató felhívással nem találkoztunk a korábbi időszakokban.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A fejlesztésnek köszönhetően Tákos községének arculatához illeszkedő információs pont jött létre településünk központjában, mely egyszerre szolgálja a turisztikai adottságainkhoz illeszkedő marketingtevékenységeket, információkat biztosít, kikapcsolódási lehetőségre ad teret, ugyanakkor szolgálja Tákos lakósságának közösségépítő funkcióit is. Információs pontunkat használva szembesülünk településünk hagyományaival, ápoljuk és fenntartjuk. A jövőben több hasonló fejlesztést kívánunk megvalósítani a kedvező tapasztalatok miatt.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Településünkön kialakított információs pontunk sokoldalúsága miatt tartjuk jó példaként, létrehozásával bizonyítjuk, hogy kisebb támogatási összegből is megvalósítható egy olyan fejlesztés, mely egyszerre szolgálja a település turisztikai adottságainak marketingjét, információkkal látja el a településünkre érkezőket, élteti a helyi hagyományokat és közösségépítő hatása is van egyben.