Pajtaszínház építése Kékcsén

majort
2023. 11. 14., k – 08:05

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-34-7-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Pajtaszínház építése Kékcsén

Megvalósítási hely pontos címe: Kékcse, Fő utca 59.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.08.27.

Elnyert támogatási összeg: 4.284.486 Ft

Teljes projekt összeg: 6.120.681 Ft

Projekt célja: A projekt keretén belül egy olyan pajta került építésre, amely egyrészt a térségi dohánytermesztés építészeti hagyományait bemutató turisztikai látványosságként, másrészt a Kékcsei Asszonykórus és a Kékcsei Amatőr Színtársulat előadásainak ad otthont, és az országos mozgalomhoz csatlakozva PAJTA-SZÍNHÁZ-ként funkcionálva, egyben teret biztosít térségi vállalkozások, egyházi és civil szervezetek közösen és önállóan szervezett rendezvényei számára.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Kékcse község Művelődési Háza 2018-ban lebontásra került, mivel az építési hatóság az épületet életveszélyesnek nyilvánította és bontásra kötelezte. Kékcse község helyi civil és egyházi szervezetei, akik a települési és a Rétközi kulturális hagyományőrzés térségi és országos szinten is elismert aktív szereplői, ezáltal otthon nélkül maradtak. Kékcse Község Önkormányzatának 1/1 tulajdonában van a Kékcse, Fő u. 59. (hrsz. 530) ingatlan, melyen egy felújításra szoruló, helyi védelem alatt álló tornácos parasztház volt. A helyi védelem alatt álló épületet az Önkormányzat a Népi Építészeti Emlékek Helyreállítása program keretében felújította, a felújításra kerülő épületben került kialakításra a Tájház, amely a helyi gyűjteménynek és kiállításoknak ad otthont. Erre a helyszínre került megépítésre a pajta ami az országos Arany minősítésű Kékcsei Asszonykórus, valamint a helyi amatőr színjátszó csoport rendezvényeinek befogadására is szolgál.

Innovációs elemek bemutatása: A tervezett PAJTA-SZÍNHÁZ egyedülálló a térségben. Újszerű és egyedi az a választott megoldás, hogy az amatőr színjátszás, a Rétközi tánc és a népdal bemutatásának színteréül a térségben évszázados hagyományokkal rendelkező dohánytermesztés egyik, népi építészeti szempontból is jellegzetes építményét, a DOHÁNY-PAJTÁT választotta. A mezőgazdasági tevékenység a kulturális hagyományápolás a szabadidő tevékenység és a vendéglátás újszerű, látványos összekapcsolása a vállalkozások, civil szervezetek és az egyházi szervezetek, valamint az Önkormányzat Együttműködési láncolatának létrehozásával a falusi turizmus és az ehhez szorosan kapcsolódó idegenforgalom fejlesztésének innovatív megoldását eredményezi.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió Egy olyan pajta került építésre, amely helyet, biztosít a helyi és a térségi kulturális kezdeményezések, rendezvények, művelődési és szórakozási lehetőségek, intenzív sport és szabadidő tevékenységek, vendéglátás elősegítésében valamint a falusi turizmus és az ehhez szorosan kapcsolódó idegenforgalom kialakulásának támogatásában.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A megépítésre került pajta az országos Arany minősítésű Kékcsei Asszonykórus, valamint a helyi amatőr színjátszó csoport rendezvényeinek befogadására is szolgál. Ékes példa ez a helyi önkormányzat és civil szervezetek együttműködésének, a kultúra és a hagyomány ápolása érdekében.