Tematikus együttműködés Tiszabezdéd, Záhony, Győröcske, Zsurk települések között

majort
2023. 11. 14., k – 08:04

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-34-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Tematikus együttműködés Tiszabezdéd, Záhony, Győröcske, Zsurk települések között

Megvalósítási hely pontos címe: Tiszabezdéd, Kossuth u. 47.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.08.31.

Elnyert támogatási összeg: 18.000.980 Ft

Teljes projekt összeg: 20.814.157 Ft

Projekt célja: Projekt célja a helyi hagyományőrzésre épülő közösségek erősítése. Közvetlen célja egy korszerű rendezvénytechnikai eszköz, egy mobilszínpad beszerzése, mellyel a közös, tematikus rendezvényeinket erősítjük térségi szinten.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása Tiszabezdéd község Záhony, Győröcske és Zsurk településekkel együttműködve egy VR-18-000010 / ALSPAW típusú utánfutó mobil színpadot szerzett be. A projekt által egy költséghatékony, korszerű rendezvénytechnikai eszközzel lett gazdagabb térségünk.

Innovációs elemek bemutatása: A beszerezni kívánt színpad főbb előnyei a gyors össze- és szétszerelés, valamint a mobilitás, továbbá univerzálisak, időjárástól függetlenül lehet őket használni. Mind a négy település így megtakarítja a színpadbérlésre kiadott költségeit, és a megtakarítást egy tematikus rendezvénysorozatra fordítják évente. Térségi szinten emeljük a programok színvonalát, erősítjük az összefogást és a hagyományápolást.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Minden évben költséghatékonyan megrendezésre kerülnek a következő rendezvények. Tiszabezdéd: Tarsolylemez fesztivál. A 19. század végén feltárt honfoglalás kori sírokból előkerült tárgyak között a legjelentősebb lelet a tiszabezdédi tarsolylemez. A magyar törtélem egy fontos emlékéről elnevezett fesztivál témája a magyarság múltjára való megemlékezés, Ősi hagyományaink ápolása. Záhony: Nemzetközi Néptánc fesztivál. Magyarországi és határon túli néptánc, népzenei csoportok találkozója. Az egész napos programon 5 ország 15-20 csoportja mutatja meg népi kultúrájuk népzene és tánc hagyományait. Győröcske, Tiszabezdéd, Zsurk és Záhony Régi idők Május elsejei majálisok hangulatát hozzuk vissza a négy település lakosai számára változó helyszíneken. Körfogás jelleggel, minden évben más település látja vendégül a szomszédos települések lakóit. Erősítve a helyi identitás és a közösség tudat értékeit.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Jó példa ez a projekt arra, hogyan tudnak a szomszédos települések együtt működni, segíteni egymást kulturális programok szervezésesében, lebonyolításában közös technikai eszközök beszerzésével.