Unique-Drink Kft. fejlesztése korszerű eszközbeszerzéssel

majort
2023. 11. 14., k – 08:02

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső - Szabolcsi Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-34-14-21

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Unique-Drink Kft. fejlesztése korszerű eszközbeszerzéssel 

Megvalósítási hely pontos címe: Kékcse, Fő út 194.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.12.31.

Elnyert támogatási összeg: 14.999.999 Ft

Teljes projekt összeg: 21.428.571 Ft

Projekt célja: A projekt keretén belül a Kékcsén levő Unique-Drink Kft. fejlesztése valósul meg egy új, korszerű eszköz beszerzésével, amely 1 db Dunder Makina illóolaj lepárló készülék.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A Unique-Drink Kft. az eredetileg beszerezni kívánt Hagyó-Steam-Essential 630E típusú lepárló helyett Dunder Makina lepárló üstöt szerzett be, mert az előbbit már beszerezni nem tudta, viszont az utóbbi ugyanazt a célt szolgálja. A berendezés egyedi gyártású volt, máshonnan nem beszerezhető. A lepárló segítségével a többnyire Magyarországon termelt növények tiszta vízgőzzel való kíméletes lepárlását végzik, nem károsítva így az illóanyagokat.

Innovációs elemek bemutatása: A fejlesztés során beszerzésre került 1 db Dunder Makina lepárló üst, amely vízgőz desztillálással az illóolajok kinyerésének jelenleg ismert legkíméletesebb módján működik. Ennek az az oka, hogy a növényi részek nem érnek bele a forrásban lévő vízbe, mely tönkre teheti a hatóanyagokat, csupán a felszálló gőz viszi magával az értékes olajokat. Ez a legjobb módszer az illóolajok kinyeréséhez, melyek magas minőségű kozmetikai vagy gyógyászati célú termékek alapanyagául szolgálnak. A Magyarországon termelt és lepárolt növények esetében a tiszta vízgőz produkálja a legjobb és költséghatékonyabb eredményt, a berendezést is így alkották meg. A lepárlás során törekedni kell arra, hogy minél alacsonyabb hőmérsékleten menjen végbe a folyamat, hiszen az illóolajok kémiai felépítésüket tekintve igen sokfélék, közülük jó néhány magas hőmérsékleten megváltozik, átalakul, károsodik. Ezért berendezésben legfeljebb 110°C gőzt állítanak elő, ez érintkezik a növényi részekkel, a minél kíméletesebb illóolaj kinyerése érdekében. Ez a hosszabb ideig tartó, de kíméletesebb hő terhelés a végtermék minőségére kedvezően hat, azonban az üzemidőt megnöveli. A hűtővíz hőmérséklet és a fűtésszabályzás automatikus vezérlésű, a paramétereket a kezelő megváltoztathatja. Emellett a lepárlás után melléktermékként megmaradó növényi maradványok a berendezés fűtésére alkalmasak, hiszen annak fűtési egysége alkalmas biomassza elégetésére.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A vállalkozás a projekt segítségével a mai kor igényeivel, elvárásaival tudja tartani a lépést. A beszerzett Dunder Makina lepárló berendezéssel, a tiszta vízgőzzel való növény-lepárlással a térségünkben elsők között tudja a keresletet kiszolgálni.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A projekt keretében beszerzett és működtetett lepárló berendezés olyan, a jelenleg ismert legkíméletesebb módon nyeri ki a növényekből az illóolajat, hogy azokban a hatóanyagok és értékes olajok megmaradnak, nem mennek tönkre. Emellett a lepárlás után melléktermékként megmaradó növényi maradványok a berendezés fűtésére alkalmasak, hiszen annak fűtési egysége alkalmas biomassza elégetésére.