Backnang Emlékkút létrehozása

majort
2023. 11. 14., k – 07:52

LEADER munkaszervezet megnevezése: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-32-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Backnang Emlékkút létrehozása

Megvalósítási hely pontos címe: 6430 Bácsalmás, Szent János utca, 1986 HRSZ

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.02.17.

Elnyert támogatási összeg: 5.999.998 Ft

Teljes projekt összeg: 6.520.942 Ft

Projekt célja: A beruházás nagyban javítja Bácsalmás településképét, és hozzájárul a város élhetőbbé tételéhez. Sem a településen, sem a Járás területén nincsen szökőkúttal ellátott közpark és pihenőhely. Ezen a frekventált, sokak (főleg fiatalok) által látogatott helyen létrejövő beruházás üde színfoltja lett a városnak és térségnek egyaránt. A beruházás egy komplex projekt része, ugyanis a fejlesztéssel érintett közterületen Bácsalmás Város önkormányzata az alábbi fejlesztéseket hajtja végre e projekt előzményeként: sétányok kialakítása, akadálymentesítése, tereprendezése, fásítása, füvesítése. E mellett árnyékoló szerkezetes körpados pihenőhely, a zöldövezetben több helyen szigetszerű pihenőhelyek, padok kerülnek kialakításra.  A kút emléket állít Bácsalmás és Backnang testvérvárossá válásának 30. évfordulójára. A fejlesztéssel bővült az idegenfogalmi látványosságok köre a városban, nő a turisztikai vonzerő.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Bácsalmás 541 m2-en hozott létre a város akadálymentes közterületi fedett és fedetlen pihenőhelyeket térköves sétányokkal, új zöldterületek kialakításával. E terület középpontjában helyezkedik el a projektben szereplő ún. „Backnang" Emlékkút mintegy 16,61 m2-en.

Innovációs elemek bemutatása: Egyedi kialakítású kő dísz szökőkút létrehozása faragott díszkút – tömött, fagyálló mészkőből. Egy színvonalas találkozóhely került kialakításra, főleg a fiatal generáció részére, de bárki számára is.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió -településkép javítása:

  • település élhetőbbé tétele
  • esztétikus, funkciókkal megtöltött közterület kialakítása
  • új, egyedi objektum létrejötte (hasonló nincs a városban és a környéken sem)
  • testvérvárosi kapcsolatok ápolása, tovább fejlődése
  • új emlékhely és turisztikai látványosság létrejötte

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A projekt emléket állít Bácsalmás és Backnang testvérvárosi kapcsolatának, és a helyi lakosoknak egy közösségi találkozópont jött létre.