Vezetés technikai szimulátor beszerzése

majort
2023. 11. 13., h – 10:19

LEADER munkaszervezet megnevezése: Duna Összeköt Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-25-02-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Vezetés technikai szimulátor beszerzése

Megvalósítási hely pontos címe: Dunaföldvár, Fehérári u. 17

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.02.14.

Elnyert támogatási összeg: 3.249.998 Ft

Teljes projekt összeg: 6.464.300 Ft

Projekt célja: A projekt célja az volt, hogy a helyi vállalkozás szolgáltatásai, erőforrásai fejlődjenek, piaci pozíciónk erősödjön. Ennek érdekében 1 db kamion szimulátort szereztünk be, így piacvezető pozíciónk Dunaföldvár környékén a tehergépjármű oktatás területén megmaradt.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: Cégünk 2018. 01. 17-én az E-educatio információtechnológiai Zrt.-től beszerezte az EDISER Barracuda Type 2 szimulátort.

Innovációs elemek bemutatása Szimulátor:
Élethű kezelőszervek:
- Állítható vezetőülés
- 5 sebességes váltó hátrameneti fokozat
- 3 pedál (tengelykapcsoló, fék és gáz)
- Teljes világítás (helyzetjelző
, tompított és távolsági fényszórók, irányjelzők, fénykürt, stb.)
- Kormánykerék (37 cm átmérőjű, kormányoszlop elektromos „force feedback” kormány)
- Hang kürt
- Szoftveresen visszajelzett műszerfal
- A szoftver vezérelhető külső platformról és a szimulátorban elhelyezett kurzorral is.
- Hiba számláló, (15 különböző; fény, irányváltás kijelző, hiba, stb)
- Mozgatható kialakítás, 4 zárható kerekek
- A kép kimenet a három 24 "kijelzőn, 160 vagy 180 fokos látószög, 3 Dimenziós élethű mozgatható megtelítés
- Élethű hanghatások

Számítógép:
- Számítógép (karosszériába integrálva)
- Windows 7 Pro
- Road Star PL szoftver
- Hangszóró és fejhallgató+mikrofon
- Billentyűzet és egér


A ROAD STAR szimulátor program funkciói: ROAD STAR program realisztikus és tejesen interaktív. A szimulátor teljesen új lehetőségeket nyit meg a gépjármű vezető képzésben. A Barracuda vezetéstechnikai szimulátorral történő összekapcsolása nyújt ideális demonstrálási megoldást. A ROAD STAR program a felhasználót mindennapi szituációkba ülteti, ahol megtanulható a biztonságos és tüzelőanyag takarékos vezetés és elvégezhető a szituációk körültekintő elemzése. A ROAD STAR szimulátor kivételes megjelenítési élményt biztosít a 3D technológiának köszönhetően.  A szoftver hihetetlen sok lehetőséget kínál (Több, mint 5.000 kombináció! ). A szoftverben három különböző jármű kategória választható: személyautó, haszongépjármű és tehergépjármű. A különböző típusú és gyártmányú gépjárművekkel többféle vezetési stílus, járműdinamikai modell próbálható ki.
A gépjármű adatai bármikor módosíthatóak ezzel szemléltetve a kapcsolatot a vezetési stílus és a gépjármű adottságai között. A vezetési programokat és szituációkat különböző időjárási, környezeti (természeti és épített), paraméterek teszik változatossá látótávolság, alkoholos befolyásoltság). A program egy hatalmas szimulációs teret biztosít, ahol minden megtalálható, minden közlekedési szituáció szimulálható. Vezetés országúton, városi környezetben, autópályán vagy tanpályán.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió A biztonságos közúti közlekedés mindannyiunk számára fontos, ezt felismerve az Európai Unió közös közlekedéspolitikájának kitűzött célja a balesetszámok csökkentése. A számos erőfeszítést ellenére a közúti közlekedési baleset számok még mindig magasak. A halálos balesetek elsődleges oka az emberi tényezőre vezethető vissza. Éppen ezért a gépjárművezető képzés jelentősége igen hangsúlyos.
A gépjárművezető képzés továbbfejlesztése fontos eleme a közúti balesetek megelőzésének. A képzéseknek folyamatosan alkalmazkodnia kell a technika, infrastruktúra fejlődéséhez, jogszabályi módosulásokhoz. A gépjárművezető-képzést manapság számos technikai megoldás segíti, ezek közül a közeljövőben a legjelentősebbek a szimulátorok lehetnek, melyek új lehetőségeket adnak a szakoktatók kezébe. A szimulátorok alkalmazása a gépjárművezető képzésben világszerte ismert és már többszörösen bizonyított. A járművezető szimulátor nagyszerű ismeretterjesztő és tapasztalat átadó eszköz az oktatók kezében. Használható egyéni tanulásra, különösen a gépies utasítások elsajátítási fázisában, a vezetéshez szükséges mozdulatok begyakorlására, valamint a veszélyhelyzetek megfelelőkezelésére. Használható ugyanakkor csoportos képzésre is, ahol egy oktató több tanulót
képez egyszerre. Vannak olyan vezetési feladatok, amelyeket csak szimulátorral lehet végrehajtani, hiszen szimulátoron minden időpontban rendelkezésre állnak a különböző környezeti körülmények: hegyvidék, szerpentin, időjárási viszonyok, autópálya, éjszakai vezetés stb. A hagyományos képzés – azaz a tanpályán való oktatás sokszor költséghatékonyabb, a szimulációs gyakorlatok viszont idő takarékosabbak. Majdnem minden járművezető igényei kielégíthetőek a különböző funkciókkal, hisz egyénre szabhatóak az egyes feladatok. A beszerzett szimulátorral mintegy 450 jelentkező gyakorlati képzését valósítottuk meg. Ez mintegy 9000 órányi közúti képzést váltott ki. A fejlődésünket nagymértékben segítette az új kamion szimulátor, amivel a GKI képzést még hatékonyabbá és rugalmasabbá tettük. Hasonló berendezés a legközelebb környékbeli megyeszékhelyeken (Székesfehérvár, Szekszárd, Kecskemét) található. 2014-ben már beszereztünk egy ilyen gépet, de a folyamatosan növekvő vevői igények szükségessé tették újabb berendezések megvásárlását!
Az idei évtől egy újabb hullám várható a GKI képzésben, mert 5 évente lejár a buszvezetőknek és 5 évente a tehergépkocsi vezetőknek a vizsgája és ezen képzések 2008-ban kezdődtek Magyarországon.A helyi középfokú oktatási intézményekkel jó a kapcsolatunk.2016-tól részt veszünk a szakiskolai tehergépkocsi vezetői és autóbusz vezetői állami OKJ-s képzésben is.