Mádi sajt gyártáskorszerűsítése

majort
2023. 11. 13., h – 10:17

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-24-8.1.2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Mádi sajt gyártáskorszerűsítése

Megvalósítási hely pontos címe: Mád Bernáth Béla út 12.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.04.27.

Elnyert támogatási összeg: 8.442.492 Ft

Teljes projekt összeg: 12.988.456 Ft

Projekt célja: 10 éve foglalkozom kistermelői sajtgyártással, és értékesítéssel. Ahhoz, hogy a piacon már megismert jó minőségű termékeim minőségi színvonalát emelni tudjam, szükség volt a fejlesztésre. Mád Tokajhegyalja Borvidék „zászlóshajójaként” ismert településen nincs más, aki sajtot készítene, ezért is törekszem jó minőségű termék előállítására, mert csak az adható el a piacon.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A kistermelői üzememben 10 éve gyártok tehén,- és kecsketejből különböző érlelési idejű
sajtokat, joghurtot, vajat és ordát. A piac változása és az én igényeim is arra ösztönöztek,
hogy pályázzak a LEADER keretén belül olyan technológiai berendezésre, minden
tekintetben a jobb minőséget és nem utolsó sorban energiatakarékosabb tevékenységet
eredményez. Ezért az alábbi gépek kerültek beszerzésre: Többcélú pasztőrkád – sajtkád – joghurtkád, beépített elektromos fűtéssel. Itt külső (gázkazánról) melegvíz forrás is beépítésre került, amely még jobb energia színtett eredményez. Erősített központi keverővel rendelkezik. Névleges űrtartalma 800 liter. A kádtest 3-rétegű, szigetelt, az aljlemezben és a palástban is vízköpennyel rendelkezik. Külső hőforrásból származó forró vízzel is fűthető, hőcserélőn keresztül. A termék 95 °C –ig melegíthető. Anyaga élelmiszeripari minőségű Rozsdamentes acél (WNR 1.4301). Az automatavezérlés 12 különböző hőkezelési görbe előprogramozható. A program kiválasztásával a külső hőforrásból érkező fűtővíz, illetve hűtővíz, valamin a saját beépített elektromos fűtés kapcsolása is automatikus. A 2-nyomópontos pneumatikus sajtprés élelmiszeripari minőségű rozsdamentes acél (WNR 1.4301). A nyomóerő 3 fokozatban előre programozható és egy választókapcsolóval kapcsolható. A nyomóerő a sűrítettlevegő nyomásával finoman szabályozható. Közlapok segítségével a sajtformák egymásra rakhatók.
A két új berendezéssel mind a higiéniai, és mind a technológiai színvonalam javult.
Gyakorlatilag a kádba került tej pasztőrözése, (melegítés és gyors lehűtés) a tej beoltása, az
alvadék kidolgozása, és a sajt elpréselése egy helyen történik, amelyet teljes egészében előre
programozott automatika vezérel. Itt az utófertőzést minimálisra csökkentettük.. Gyakorlatilag
a korábbi 300-320 perces sajtgyártási idő az új kád beállításával mintegy 210-220 percre
csökkent, míg a préselés 6-12 órás folyamata 6-10 órára csökkent. Az időtényező anyagi
megtakarítást is eredményez, valamint jobb minőséget a végterméknél, és természetesen
élelmiszerhigiéniai szempontból is sokkal előnyösebb.

Innovációs elemek bemutatása: Technológiai innováció, ami jobb minőséget, eladhatóbb, a piacon keresett terméket hoz létre és nem utolsó szemponként gazdaságosságot segíti. Az időmenedzsment lényegesebb jobb lett, automatizálódott a termék előállítás, ami professzionálisabb és minőségi helyi terméket eredményez.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Korszerűbb lett a kistermelői sajtüzem, amely biztonságosabb termelést eredményez mind higiéniai, mind pedig minőségi szempontból. A gyártási idő rövidült mintegy 30 %-al ezért kisebb a kockázata a termék túlsavanyodásának, amely minőségromlást idézhet elő. Az új több funkciót (hőkezelés, alvadék kidolgozás, előpréselés) magába foglaló sajtkád energia megtakarítást eredményezett, mintegy 25 %-ot, mert a hűtő és fűtő közeg a korábbi 160 liter helyett mindössze 28 liter lett. A sajtprés fokozatos présnyomást eredményez az automatikus préserő szabályozás miatt. Ezért az előállítás költségeit lényegesen csökkenteni, és egyenletesebb szinte álladó minőséget eredményez félkemény és kemény sajtot tekintetében. Az előállított termékek a korábbi vevőkön felül jelentős mennyiségben kerülnek BAZ megye éttermeibe, és elsősorban Miskolc jelentősebb vendéglátő egységeibe. Egyértelmű pozitív hatás a végtermékben, hogy jobb minőséget produkálunk, sajt lyukazottsága jelentősen javul, ezáltal aromásabb, ízleteseb termék kerül a piacra. Ez pedig közösségi és társadalmi szinten is pozitív hatást jelent.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Mások számára a termelési filozófiámat ajánlom, amely során elkötelezett híve vagyok a minőségi termék előállításának, az állandó fejlesztésnek, a folyamatos termék minőség javításának, saját magam állandó képzésének. Bármilyen kistermelő termék előállítást, megfelelő technológiai tudás, elkötelezettség, az alapanyag a termék és a piac által megkövetelt alázattal lehet csak végezni. Ez a fajta munkavégzés nehezebb, sokkal több szellemi és anyagi befektetést igényel, de sokkal több örömet is hoz számunkra.