Borászati melléktermékek lepárlással történő hasznosítása Szegilongon

majort
2023. 11. 13., h – 10:15

LEADER munkaszervezet megnevezése: Dél-Zempléni Vidékfejlesztési Szövetség

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-24-8.1.2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Borászati melléktermékek lepárlással történő hasznosítása Szegilongon

Megvalósítási hely pontos címe: Szegilong Dózsa György utca 19

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2022.05.24.

Elnyert támogatási összeg: 6.993.515 Ft

Teljes projekt összeg: 10.759.258 Ft

Projekt célja: Pálinka, mint helyi termék készítése borászati melléktermékek felhasználásával, a lepárlás, gyártás energia és munka folyamatainak optimalizálása. Magas fokú gépesítés kialakítása, az egyedi, kis szériás, manufakturális jelleg szem előtt tartásával. A kialakítandó üzemmel a többi kistermelő, családi gazdaság segítése.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A projekt több részre bontható, a fejlesztés során a lepárlás - gyártás minél nagyobb szintű gépesítése a cél, az együttműködés során a borászati melléktermékek teljes körű hasznosítása, valamint a márkaépítés, a termék értékesítése, a turizmusba való bekapcsolódás. A termék értékesítése és előállítása az 52/2010. (IV.30.) FVM rendelet, valamint a 2016. évi LXVIII. törvény előírásai szerint történik. Ezek szerint a kistermelő a bérfőzött párlatot az adó megfizetése után, palackozott kiszerelésben, zárjeggyel ellátva értékesítheti. Az értékesítés úgy kapcsolódik a turizmushoz, hogy a terméket falusi vendéglátás keretében, vásáron, piacon lehet értékesíteni. Így a termék közvetlenül a végső felhasználóhoz kerül /rövid ellátási lánc alkalmazása/, valamint az értékesítés helyéig a vásárló utazik, nincs szállítási, raktározási, viszonteladási költség. A projekt meglévő elemei az együttműködő partner részéről a Carpinus családi borászat, mely az alapanyagot szolgáltatja, a pályázó részéről a Szegilong, Dózsa György u. 19. szám alatti telephely, valamint az ott található 220 literes új építésű aromaoszlopos főzőüst, mely a gyártást szolgálja. A beruházás során a jövedéki törvény által előírt mérőeszközök, valamint az alapanyag mozgatását, előkészítését, előmelegítését, palackozást, címkézést segítő gépek beszerzése válik szükségessé. Ezek megléte után beszerezhető az adóraktári engedély, a gyártás megkezdődhet. A gyártás, technológia bemutatása: A megfelelő időben szüretelt szőlő a borászat telephelyén kímélő préselés után élelmiszeripari műanyag hordókba vagy rozsdamentes acéltartályokba kerül elhelyezésre. Ezután a szegilongi telephelyre szállítva megtörténik a fajélesztős beoltás, hőmérséklet beállítás, légmentes zárás. Az erjedés során a cefrében lévő cukor alkohollá alakul, ezután következik a lepárlás. A cefrét vákuumszivattyú egy hulladékhőt hasznosító előmelegítő tartályba szivattyúzza, majd gravitációs úton a főzőüstbe jut. A főzőüst rézből készült 220 liter össztérfogattal, duplikált köpennyel, rektifikációs oszloppal, motoros keveréssel. A lepárlás egy lépcsőben történik, teljesen zárt technológiával, mely rendkívül idő- és energia hatékony. A párlat ezután wesziczky - féle szeszmérőgépen keresztül rozsdamentes edénybe kerül, majd a megfelelő alkoholfok beállítása következik lágyvízzel történő hígítással. A legutolsó lépés a megfelelő űrtartalmú palackba töltés, valamint az etikett és zárjegy felragasztása egy félautomatikus gépsorral. Megfelelő hosszúságú pihentetés után következhet az árú piacra bocsájtása. A brand kiépítése során a legfőbb szempont a magas szintű minőség, kis szériás, manufakturális gyártás. A cél egy igényes vevőkör kialakítása, akik nem az agresszív marketing miatt vásárolják a terméket.

Innovációs elemek bemutatása: A térségben alacsony a vállalkozások, kistermelők száma, hiányoznak a helyi termékek, márkák. Viszont a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi helyszín, mely a szőlőművelésre épül. Ez a speciális adottsága a térségnek, ezért az erre épülő fejlesztések szükségesek, minden, ami jó minőségű terméket teremt, ezáltal növeli a térségbe látogatók számát, fejleszti a turizmust. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy a projekt megvalósításának helye (Szegilong) nagyon közel esik a gönci barack termőterületéhez, mely a kertészeti területek jelentős volumene miatt elősegíti a térség gyümölcsfeldolgozóinak illetve pálinkafőzőinek fellendülését.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Mivel a termék nem tömegcikk, és nem lehet üzletközpontokban hozzájutni, ezért a célcsoport a vidéki gasztronómiát újból felfedező igényes vásárlói réteg. A projekt legnagyobb eredménye, ha létrejön egy visszatérő vásárlói réteg, amely hűséges a felépített márkához. Ez a folyamat újabb vásárlókat generál, akik a környék egészséges, házi élelmiszereinek vásárlói lesznek. Ez a gazdaságra, társadalomra gyakorolt pozitív hatás, ha a vidéki kistermelő munkáját elismerik a visszatérő vásárlók, és ezáltal ösztönzik a többi vidéken élőt kistermelővé válásra. Ezekből az együttműködő partner részesedik a saját termékei eladása, valamint a beszerzett gépek-eszközök használata révén.
Az elvárt eredmény a kistermelői rendeletben maximált évi 2 hektoliter tiszta szesznek megfelelő párlat értékesítése. Számszerűsítve: az önköltség nagyobbik része az adótartalom, ez 2 x 333385, azaz 666770 Ft. Ehhez adódik még a palackozás költsége, ez kb. 800 palacknál 160000 Ft körüli érték, valamint a lepárlás költsége kb. 80000 Ft. Tehát az önköltség 906770 Ft-ra tehető. A bevétel 4000 Ft / palack áron számolva 3200000 Ft. A különbözet, várható haszon 2293230 Ft.

Jövőkép: Szolgáltatás szinten kóstoltatás, házias, helyi alapanyagokból készült ételek felszolgálása. Eszközpark, technológia és tárolási kapacitás bővítés.
Borpárlat feldolgozás, brandy készítés, szárazbor előállítás.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál Az otszág leghíresebb borvidékén borászati melléktermékek felhasználásával állít elő maradandó értéket.