Lombház kivitelezése Bükkszentkereszt községben

majort
2023. 11. 13., h – 09:09

LEADER munkaszervezet megnevezése: Bükk-Térségi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-15-9-20

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Lombház kivitelezése Bükkszentkereszt községben

Megvalósítási hely pontos címe: Bükkszentkereszt, Zrínyi u. 1053/34 Hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2023.04.10.

Elnyert támogatási összeg: 19.580.556 Ft

Teljes projekt összeg: 37.292.059 Ft

Projekt célja: A projekt célja egy 2-4 fő befogadására alkalmas fa szerkezetű falusi vendégház létrehozása Bükkszentkereszten. A Bükk tetején található lombház a maga egyedi hangulatával közel hozza a pihenni vágyók számára a természetet és megteremti az otthon kényelmét is egyben. Az ide érkező vendégek testileg lelkileg felfrissülhetnek, meghitt, nyugodt és minőségi időt tölthetnek el kiszakadva a mindennapi stresszes közegből, távol a város zajától, miközben pazar élményekhez juthatnak. Tematikus programok keretein belül a szállóvendégek szakértőktől, szakemberektől kaphatnak gyakorlati és elméleti tanácsokat és képzést az egészségtudatos élethez többek között méregtelenítő, gasztro és relaxáló tevékenységeket, kerékpáros és horgászturizmussal egybekötve. A projekt további célja a település népszerűségének, látogatásvonzó képességének a növelése, a falusi élet népszerűsítése.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A fejlesztés keretén belül 2-4 fő befogadására alkalmas fa szerkezetű falusi szálláshely létesült a Bükk tetején. A szálláshely 3 mérföldkőben valósult meg. Az új fa pilléres szállás hőszigetelt, fa fedélszékkel, kívül-belül faburkolattal. Padlószintje nagyjából megegyezik az utcaszinttel, így a terep lejtése miatt 2,5 méterre ki van emelve a terepből, és vasbeton lábakon álló vasbeton lemezre épült. Tetőtere félig beépített, míg a nappali nagy belmagasságát záró, látszó tetőszerkezet emeli a helyiség eleganciáját. A faburkolat mellett a kőburkolatok, és a fémlemez fedés jelenik meg jellemző anyagként.

Új épület jellemzői:

- luxus színvonal, modern kinézet
- kényelmes, panorámás nappali
- külön wc és fürdő
- mini konyha
- nagy terasz jakuzzival
- alapos hőszigetelés, jó energetika, klimatizálás.

Innovációs elemek bemutatása: A szálláshely a szolgáltatások terén a falusi turizmust ötvözi egy egészségtudatos életmódprogrammal. Az üzemeltetők az egészséges táplálkozás, a mozgás gazdag életmód, a pszichés és mentális egészség fontosságára hívják fel a figyelmet. Fontosnak tartják a gyógynövények elkészítési módjának és felhasználási lehetőségeinek a megismertetését. A szakemberek olyan gyógynövénykészítményeket mutatnak be, melyekkel egyedi igényeket is ki tudnak elégíteni és melyek által országos szinten is unikum szállásadóként tud megjelenni a beruházó a falusi turista piacon. A gyógynövények (gyógyteák) fogyasztását konzervatív gyógymódokkal, innovatív kezelésekkel, személyre szabott sportolással egészítik ki. Az ide érkezők számára tematikus program csomagokat is kínálnak a vendéglátók, mint például vezetett gombakereső túrát, gyógynövénykereső túrát, vadászatot.
A projektgazdák marketing és értékesítés területén önálló interaktív weboldalt hoztak létre és ennek üzemeltetése zajlik. Ezen belül online foglalási rendszer működik. A weboldalon bemutatják környéket és azok programlehetőségeit. Továbbá a szálláshely facebookon is elérhető az aktualitásokkal. A technológiai innovációt tekintve egyrészt az épület külső ránézésre faháznak látszik azonban a kivitelezés során könnyűszerkezetes technológiát alkalmaztak, mely amellett, hogy meggyorsította a kivitelezést, költséghatékony módon biztosítja az épület energiahatékony működését. Másrészt a legmodernebb technológiával rendelkező gépek kerültek beszerzésre, beépítésre, amelyekkel elérhető az alacsony elektromos energia használat és a kisebb vízfogyasztás.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt eredményeként létrejött egy 2-4 fő befogadására alkalmas vendégház a Bükk hegység meghitt környezetében a pihenni vágyók számára. Az építés során alkalmazott technológia és a beépített gépek biztosítják a szálláshely energiahatékony működését. A fejlesztés során interaktív weboldal és online foglalási rendszer került kialakításra. A szállásadók tematikus programcsomagokat és az egészséges életmódot népszerűsítő szolgáltatásokat kínálnak a vendégek számára. A szálláshely üzemeltetői kezdetben havi 10-12 fő vendégéjszakával számolnak, amelyet az első év végére szeretnék felemelni 30-40 vendégéjszakára. A második évben nyáron és hétvégenként teljes, míg tavasszal és ősszel 50 %-os kihasználást terveznek. A 3. évben egész évre vonatkoztatva egy 75-80%-os kihasználtság a kedvezményezett elérendő terve. A beruházásnak gazdasági hatása is lesz a településre. A tervek szerint az üzemelés negyedik évében csak a szálláshely szolgáltatás után fizetett helyi adó eléri a 230.000 Ft/évet, ami később dinamikusan növekszik. A megnövekedő IPA és IFA bevételek lehetőséget teremtenek a település helyi kultúrájának, szociális ellátásának, oktatásának fejlesztésére. A növekvő vendégforgalom hatására a helyi vendéglátóhelyek forgalma is jelentősen emelkedni fog.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Ebben az egyedi környezetben található vendégházban a pihenni vágyók testileg, lelkileg felfrissülhetnek, nyugodtan zavartalanul eltölthetik szabadidejüket a szeretteikkel, barátaikkal, kilépve a stresszes rohanó városi környezetből. Itt megtapasztalja az ember a nyugalmat és a békét, de az aktív pihenésre vágyók is megtalálják a nekik megfelelő különböző programokat, pl. túrázás, kerékpár turizmus, vadászat, gombászás stb. Az emberek közelebb kerülhetnek az egészségtudatos életmódhoz, megismerkedhetnek a gyógynövényekkel és azok jótékony hatásával. A szálláshely minden igényt kielégítő berendezéssel, eszközökkel felszerelt, hogy a vendégek a városban megszokott otthoni kényelmet élvezhessék és ötvözhessék a természeti környezet békéjével és harmóniájával.