Pincehelyiség építése Dédestapolcsányban a borkultúra hagyományainak felelevenítése

majort
2023. 11. 13., h – 09:07

LEADER munkaszervezet megnevezése: Bükk-Térségi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1. – 15-5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: „Pincehelyiség építése Dédestapolcsányban a borkultúra hagyományainak felelevení

Megvalósítási hely pontos címe: 3643 Dédestapolcsány, Hunyadi u. 65. szám; 175/4 hrsz

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.08.30.

Elnyert támogatási összeg: 4.999.982 Ft

Teljes projekt összeg: 8.340.000 Ft

Projekt célja: A projekt célja pincehelyiség építése Dédestapolcsányban a borkultúra hagyományainak őrzése, az új technológiák megismertetése céljából. A projekt eredményeként új rendezvényszervezési szolgáltatás jött létre. A megépített pincehelyiség teret és lehetőséget biztosít saját szervezésű programok megtartására. A kedvezményezett ennek keretében tartja a borkultúra hagyományainak felelevenítését a 21. századi új technológiák bemutatását, a megújuló energiaforrások hasznosításának ismertetését. A helyi igényekhez igazodóan a kedvezményezett megszervezte a helyi termékek és szolgáltatások bemutatását, a tapasztalatok kicserélését biztosító fórumok létrehozását a pincehelyiségben. A tervezett programok elengedhetetlenek a technikai fejlődéssel való lépéstartáshoz és a vállalkozások több lábon állásának a jövedelemteremtő képesség növelésének a megteremtéséhez.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A megvalósítás helyszíne 3643 Dédestapolcsány a 175/4 helyrajzi számon lévő belterületi ingatlan, mely a kedvezményezett tulajdonában áll. A projekt megvalósítási szakaszában egy 39,3 nm x 97,77 nm nagyságú teljesen új pincehelyiség került megépítésre. Az energiaellátást 5 kW teljesítményű napelem látja el. A helyiséggel szemben elvárás volt, hogy a 21. századi normáknak megfelelően berendezett, rendezvények megtartására alkalmas színvonalon kerüljön beépítésre. A minőségi szolgáltatás ellátásához tárgyi eszközök beszerzésére került sor. Elektromos berendezések: 1 db mikro hifi, elektromos főzőlap, elektromos beépíthető sütő, okos televízió, hűtőszekrény, mosogatógép, üvegajtós hűtővitrin, elektromos kandalló. A rendeltetésszerű használathoz 4 db rönk étkező garnitúra, egy konyhapult alsó szekrényekkel, szelektív hulladékgyűjtők. Marketing és kommunikációs tevékenység keretében környezetbarát szórólapok segítségével népszerűsítették a helyszínt.

Innovációs elemek bemutatása: A kedvezményezett szolgáltatás innovációt valósított meg, illetve meglévő tevékenységi körét fejlesztette. A megvalósítási helyszín alapvetően a falusi turizmus egyik jelképe, csendes, természetölelt területen helyezkedik el, ami a nagyvárosokból érkezők számára a minőségi kikapcsolódást jelenti. Különböző közösségek, csapatok számára a zavartalan környezetet jelentheti, ahol mindenki feloldódhat. A helyszín a 21. századi modern technológiának megfelelően van felszerelve. Innovatív megoldás, hogy az építésnél a megújuló energiaforrásnak köszönhetően az energiaellátás környezetbarát módon van kivitelezve, 5 kW-os napelem került beépítésre. Az új szolgáltatásbevezetés egyfajta értékesítési innováció is, hiszen a pincehelyiség megépítése lehetőséget ad a saját szervezésű programok lebonyolítására, ahol lehetőség nyílik a helyi termékek és szolgáltatások bemutatására, a tapasztalatok kicserélésére autentikus környezetben. A kedvezményezett 2022-ben újabb projektet valósított meg, a pince fölé emeleti részt hozott létre turisztikai szálláshely létesítésének céljából.
Az új értékesítési innováció a bevételek növelése érdekében megcélozza a fogyasztói szükségleteket, új piacok megnyitását, új vállalkozások bevonását, továbbá egyes termékek új célú piaci elhelyezését is eredményezheti.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A projekt eredményeként megépült egy 39,3 nm x 97,77 nm nagyságú új pincehelyiség. Az energiaellátás megújuló energiaforrás igénybevételével történik. Hálózatra termelő 5 kW teljesítményű napelem került beépítésre. A minőségi szolgáltatás ellátásához a tárgyi eszközök beszerzése megtörtént. A kedvezményezett 2022-ben újabb projektet valósított meg, a pince fölé emeleti részt hozott létre turisztikai szálláshely létesítésének céljából, így egy vendégház jött létre, aminek a földszintjén a vendéglátóhely és pince, az emeletén modern szálláshely található. A napelem a szálláshely létrejöttével műszaki szakmai tartalom módosítást követően a tetőre került áthelyezésre, hogy az egész komplexum ellátását biztosítsa. E módszer nemcsak költséghatékony, hanem hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás-, illetve a levegő szennyezettségének a csökkentéséhez is.
A projekt megvalósulása révén egy új szolgáltatás, a rendezvényszervezés került bevezetésre az újonnan kialakított helyszínen, melyen a 21. századi modern felszereltség biztosított.
A fejlesztés eredményeként hiányzó kínálati elem valósult meg a térségben. Ezzel a kedvezményezett hozzájárul a szolgáltatási hiányosságok csökkentéséhez, a település és a térség gazdasági fejlődéséhez. A programokra érkező turistákat a táj szépsége visszatérésre ösztönözheti és ez a település turisztikai szolgáltatásainak igénybevételével növelheti a gazdasági eredményeket. A rendezvényszervezés szolgáltatás, mint új tevékenységi kör a vállalkozói tevékenység bővülését jelenti. Ennek eredménye a vállalkozás bevételeinek a növekedése. Plusz jövedelemtermelő hatásának köszönhetően további fejlesztéseket indukál, ami a településen lévő egyéb szolgáltatások iránti kereslet bővülését eredményezi.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál A kedvezményezett a projekt megvalósítási és fenntartási időszakában is nagy hangsúlyt helyez a környezetvédelmi előírások betartására, a klímaváltozás hatásainak enyhítésére. A természet károsításának megelőzése érdekében a fejlesztés megvalósítására, az építési beruházás végzésére a kivitelezővel olyan szerződés megkötésére került sor, amelyben nevesítésre kerül, hogy amennyiben bármilyen kár bekövetkezik a beruházástermészeti környezetében, azt helyre kell állítani. A kivitelezővel szemben elvárás a környezetvédelmi és természetvédelmi előírások betartása. A szolgáltató helyiségben szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas eszközök kerülnek elhelyezésre a tevékenység végzése során keletkező hulladékok összegyűjtésére. A helyiség energiaellátását megújuló energiaforrással 5 kW teljesítményű napelemmel oldották meg. E módszer nemcsak költséghatékony, hanem hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás, -illetve a levegő szennyezettségének a csökkentéséhez is.