Négy évszak a Vénhegyen

majort
2023. 11. 13., h – 09:02

LEADER munkaszervezet megnevezése: Bükk-Térségi LEADER Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-15-2-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Négy évszak a Vénhegyen

Megvalósítási hely pontos címe: Hernádnémeti, Petőfi u. 85., 991 hrsz.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.09.22.

Elnyert támogatási összeg: 6.078.676 Ft

Teljes projekt összeg: 7.209.790 Ft

Projekt célja: A Négy évszak a Vénhegyen című projekt célja egy évszakokon átívelő tudásátadási, oktatási, hagyományőrző rendezvénysorozat lebonyolítása Hernádnémetiben. Ennek során négy rendezvényre került sor, amelyek mindegyike számos programot foglalt magában és egy-egy évszakhoz kötődően mutatta be a XIX-XX. századi magyar falvakra jellemző hagyományos tevékenységeket és helyi kulturális szokásokat. A programoknak kiemelt célcsoportja volt a fiatal korosztály (0-18 év), de elemei úgy kerültek összeállításra, hogy mellettük a középkorúak és idősek számára is nyújtsanak elfoglaltságot. Utóbbiak, mint a hagyományos tudás átadói is bekapcsolódtak. A projektnek hagyományőrző, helyi identitást erősítő és közösségformáló szerepe volt.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A megvalósítás négy ütemben történt, egy-egy adott évszakhoz kötődően. Elsőként a "Négy évszak a Vénhegyen - TÉL" című rendezvény került megvalósításra, melynek keretében a jellemzően a téli évszakhoz kapcsolódó gasztronómiai bemutatókra került sor (hagyományőrző disznóvágás, a településre jellemző ízvilágú termékeinek feldolgozása elméleti és gyakorlati bemutatóval, közös főzéssel, kóstoltatással; aszalás elméleti és gyakorlati előadás), továbbá farsangi mulatság, népdalok anekdoták és népi hangszerek (tárogató, hegedű) bemutatója, tanulása; népdaléneklés; lótartással, lovaskocsiázással kapcsolatos ismeretátadás, sétakocsiztatás; valamint bábtörténeti előadás, bábkészítés került a programba.
A következő rendezvény a „Négy évszak a Vénhegyen – TAVASZ” volt. Itt is az évszakhoz, annak ünnepeihez kötődő gasztronómiai bemutatókon vehettek részt az érdeklődők (böjt, a böjti ételek szerepe a paraszti életmódban interaktív előadás; egészséges ételek gyakorlati bemutatója és kóstolása); továbbá kézműves foglalkozásokon (ajándéktárgyak közös készítésére), népi játékok kiállításán, lótartással, lovaskocsiázással kapcsolatos ismeretátadáson, sétakocsiztatáson, valamint az ún. „meglepő hangszerek” bemutatóján, egybekötve a diósgyőri vár középkori öltözködési szokásairól tartott előadással.
A „Négy évszak a Vénhegyen – NYÁR” programrész során a Vidám Nagyik Klub hagyományos kemencés ételt készített és kóstoltatott, valamint aszalási és lekvárfőzési ismereteket adott át az érdeklődőknek. A gyerekek megismerkedhettek a hagyományos nyári paraszti munkákkal: az aratással, a kaszálással, a szénagyűjtéssel a helyi idősek segítségével. A Bükki Nemzeti Park munkatársa a helyi, Hernádnémeti határában is megtalálható, őshonos növényekkel és állatokkal kapcsolatos ismereteket adta át a megjelenteknek. A programban helyt kapott továbbá pulikutya bemutató, valamint a gyerekek egész nap népi játszótéren próbálhatták ki a régi paraszti játékokat és ügyességüket. A negyedik rész a „Négy évszak a Vénhegyen – ŐSZ” volt. Ennek hangsúlyos eleme a szüret munkafolyamataival, valamint a kapcsolódó hagyományos paraszti munkákkal kapcsolatos tudásátadás volt (borkészítés, borospince látogatás; egyéb őszi mezőgazdasági munkák – pl. lóval való szántás, boronálás). A gasztronómia területén ismét az aszalásról és lekvárfőzésről tanulhattak az érdeklődők. Továbbá lovasbemutatón, lovaskocsikáztatáson, közös népi táncban és népi gyermekjátékok készítésében vettek részt a gyerekek. A fenti programok megvalósítása érdekében a támogatási kérelem rendezvényszervezési (helyszín bérleti díja, fellépők díjazása, területelőkészítés, rendezvényszervezés díja, színpadtechnika biztosítása) és eszközbeszerzési tevékenységet (interaktív kijelző panel, valamint 10 db laptop) tartalmazott. Ezen kívül külön tevékenységekként valósult meg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a projektmenedzsment, a kötelező nyilvánosság biztosítása.

Innovációs elemek bemutatása: A LEADER Tudomka Hálózat, s ezen belül a LEADER Tudomka Falvak Fejlesztése című helyi felhívás célja, hogy az eddig meg nem szólított lakosokat, családokat, kisközösségeket bevonja a közös cselekvésbe. Ennek a hálózatnak a létrehozása a térségben társadalmi innováció, amelyhez ez a projekt a széles programkínálatával, a különféle helyi célcsoportok együttműködésének és egymás közötti tudásátadásának elősegítésével jelentősen hozzájárult. A településen/térségben innovációt jelentett továbbá a modern technológia, kommunikációs eszközök (interaktív panel, laptop) alkalmazása a programok során: a résztvevők a beszerzett laptopokkal interaktív módon kapcsolódhattak be egy-egy előadásba, kvízbe, valamint az interaktív kijelző (panel) is elősegítette a tudásanyag feldolgozását, elmélyítését.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: A programban összesen 707 fő vett részt. A projekt feltárta a településre jellemző tudásokat, készségeket, azokat egy sokszínű program során bemutatta a látogatóknak és a településen lakóknak, összehozta a különböző korosztályokat a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, összekötötte a hagyományost a modernnel. Jelentősen hozzájárult a faluközösségi összetartás fokozásához, a családi, baráti kapcsolatok erősítéséhez, a közösségi élet fejlődéséhez, a hagyományok ápolásához és a hagyományos paraszti, kézműves, falusi tudás átadásához a fiatalabb korosztálynak, a készségek fejlesztéséhez, a helyi identitás megerősítéséhez. A projekt hagyományteremtő céllal valósult meg, a jó gyakorlatot a jövőben is folytatni szeretnék.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Az európai vagy magyarországi átlagnál is jobban sújtja Kelet-Magyarországot a vidékről való elvándorlás problémája, a hagyományos falusi, vidéki közösségek felbomlása, ezért fontos a helyi identitás megerősítése, a helyi közösség formálása, s ennek egyik legjobb módja egy ilyen csaknem egész éven át tartó, számtalan programot felölelő közösségi-kulturális eseménysorozat megszervezése, amelyben minden korosztály részt vehet, kapcsolatok épülhetnek, erősödhetnek meg, miközben átörökítésre kerülnek a hagyományok a fiatalok részére. A programokba aktívan bevonásra kerültek gyerekek, fiatalok, idősek és középkorúak, a falu „apraja-nagyja” együtt dolgozott, szórakozott.