Képzőművészeti alkotó tábor

majort
2023. 11. 13., h – 08:39

LEADER munkaszervezet megnevezése: Borsod-Torna-Gömör Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-12-4-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Képzőművészeti alkotó tábor

Megvalósítási hely pontos címe: Szendrőlás Hrsz.: 362

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.11.18

Elnyert támogatási összeg: 2.840.657 Ft

Teljes projekt összeg: 3.000.117 Ft

Projekt célja: A projekt célja egy képzőművészeti alkotótábor megvalósítása, ahol a térségben élő fiatal résztvevők elsajátítják a művészeti ismeretek egy részét, közösségépítés valósul meg, illetve erősödik helyi kulturális identitástudatuk. A tábor legfőbb célja a pozitív változások előidézése a roma gyerekek önértékelésében és jövőképében.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A tábor keretében a térségben élő fiatal résztvevők elsajátíthatták a művészeti ismeretek egy részét, közösségépítés valósult meg, illetve erősödött az identitásuk. A 4 napos alkotótáborban 35 gyermek vett részt. Az Egyesület a programhoz kapcsolódóan 5 fő festőművészt hívott meg előadóként, így a tábor során a gyermekek 4-4 fős csoportokban megízlelhették a közös alkotás élményét.

Eszközök beszerzésének bemutatása: A projekt sikeres megvalósításához LEADER forrásból fedeztük az előadó művészek díját, a pedagógusok díját, a terembérleti díjat, szállás, étkezés, utazás, meghívó, plakát, valamint az alkotóművészeti tevékenységekhez kapcsolódó eszközök (vászon, akrilfesték , állvány, képkeret, kartonlap) költségeit. Az alkotótábor végén elkészült
művekből kiállítás került megrendezésre.

Innovációs elemek bemutatása: Az Egyesület alapvető célja a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány fiatalok műveltségfejlesztő és szociális munka- valamint egyéb olyan tevékenységek szervezése, melyek szintén elősegítik a hátrányos helyzetű családok, fiatalok társadalmi felemelkedésért. Szendrőlád az ország legfiatalabb települése demográfiailag. Az Egyesület felelősségének érzi, hogy a jövő nemzedéke a művészet és roma művészek példájával motivációt kapnak céljaik elérésben. Az innováció abban rejlik, hogy a célcsoport a művészet segítségével és a művészek megismerésével új perspektívát kaphattak a jövőjük tervezéséhez.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió Ez egy olyan közös tanulási folyamat eredménye lett, melyet a kívülről érkező sikeres romaképzőművészek személyes példája és tapasztalata motiválta a gyermekeket a csoport vezetőjével együtt. A tábornak kiemelkedő művészetpedagógiai hatása volt.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: A LEADER program lehetőséget adott a gyermekek számára, hogy ők is részt vehessenek nyári táborban, melyet önerőből nem tudnának megvalósítani a családok.