„Értékőrzés Borsod-Torna-Gömörben”

majort
2023. 11. 13., h – 08:37

LEADER munkaszervezet megnevezése: Borsod-Torna-Gömör Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1-12-5-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: „Értékőrzés Borsod-Torna-Gömörben”

Megvalósítási hely pontos címe: Irota, Petőfi Sándor út 53

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2021.08.09

Elnyert támogatási összeg: 2.960.142 Ft

Teljes projekt összeg: 3.157.731 Ft

Projekt célja: A rendezvények célja a települési értéktárak kialakításához szükséges értékek összegyűjtése a lakosság segítségével, és térképen történő elhelyezése. G. Fekete Éva által alapított Kistérségi Fejlesztők Országos Szövetsége (KIFESZ) professzor asszony munkássága előtt tisztelegve tevékenységében szeretné szellemi örökségét és vidékfejlesztői munkáját tovább vinni. E gondolatkör égisze alatt a KIFESZ Borsod-Torna-Gömörben egy a helyi fiatalok bevonására épülő értékőr programot valósított meg a térség négy településén, Trizs, Ragály, Perkupa, Hidvégardó, ahol helyi, az ifjúsággal kapcsolatban lévő szereplők bevonásán keresztül valósították meg az értékőr programot. A program célja a helyi természeti és kulturális értékek feltárása, láthatóvá tétele a helyi fiatalság bevonásával. Az ott található értékek felismerésén keresztül növelte a fiatalok lakóhelyhez történő kötődését.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása Megvalósítási helyek:
1. Irota, Petőfi Sándor út 53.sz. (Talentum Vendégház)
2. Ragály, Kossuth út 47.sz.
3. Hidvégardó, Tornai út 29.sz
4. Perkupa, Kossuth Lajos út 6. szám
5. Trizs, Petőfi Sándor út 54.sz. (Hagyományok Háza)
Nyári Egyetem
Irotán került megrendezésre Prof. Dr. G. Fekete Évára emlékezve a G.FEKETE ÉVA NYÁRI EGYETEM Irotán 2019. augusztus 11-14. között, korábbi nevén Periféria (LHH) Nyári Egyetem. A nyári egyetem gondolata először nyolc évvel ezelőtt merült fel és évről-évre augusztus hónapban néhány napra egy kis csapat elvonult a Professzor Asszony által annyira szeretett Cserehát mesefalujába, Irotára, ahol mindig más témát körül járva, a helyi fejlesztés, a vidékfejlesztés, a közösségfejlesztés, a szolidáris gazdaság rejtelmeit tanulhattuk neves előadóktól. A nyári egyetem célja mindig is az volt, hogy a közgazdász hallgatókat közelebb hozzuk a leghátrányosabb helyzetű térségekhez és terepmunkák segítségével „testközelből” tapasztalják meg, amit elméletben már jól tudnak.
A térségből és főként annak egyes településeiről nagy a fiatalok elvándorlása. Amennyiben nem helyezünk nagy hangsúlyt a vidéken született és felnövekvő fiatalság érzelmi kötődésének kialakítására a térséghez az elvándorlás tovább fog nőni. Ezért fontos és kívánatos cél lenne a helyi fiatalokkal a települési, térségi értékek és lehetőségek közös feltárása, valamint az ebben rejlő megélhetési lehetőségekre velük együtt történő közös rátalálás.
Tematikus előadássorozatok:
Tematikus előadás sorozatok helyszínei:
1. Irota, Petőfi Sándor út 53.sz. (Talentum Vendégház)
2. Ragály, Kossuth út 47.sz.
3. Hidvégardó, Tornai út 29.sz
4. Perkupa, Kossuth Lajos út 6. szám
5. Trizs, Petőfi Sándor út 54.sz. (Hagyományok Háza)
A rendezvények célja a települési értéktárak kialakításához szükséges értékek összegyűjtése a lakosság segítségével, és térképen történő elhelyezése.
Szakmai felelősök:
Csikász Gábor-KIFESZ elnök, mint megbízó és Trézsi Krisztián- Reg-Lex Bt. ügyvezető, mint megbízott.
A rendezvényeken a Med-Geo Kft. képviselője bemutatta az online értéktárak működését és a felület kialakításának folyamatát (milyen információkra, leírásokra, fotókra, stb. van szükség), és abban a lakosság, a helyi fiatalok szerepét. Az előadásokat követően különböző workshop technikák használatával összegyűjtötték, és egy kivetített térképen elhelyezték az összegyűjtött értékeket.

Innovációs elemek bemutatása Informatikai felület fejlesztése:
A Med-Geo Kft. (2100 Gödöllő, Móricz Zsigmond út 7.sz. képviselője: Dr. Jeney László) nyerte el a megbízást az informatikai felület fejlesztésére. Települési és térségi honlapba ágyazható interaktív térképi felület került kialakításra, négy településen. Társadalmi vállalkozás elemként egy a közösség segítségével megvalósuló online felület alakult ki, amely a helyi látnivalók a helyi vállalkozások számára is megjelenési felületként, marketing eszközként használható. A felület a Borsod-Torna-Gömör Egyesület LEADER csoport korábbi tevékenységéhez kapcsolódóan kiváló lehetőséget biztosít a helyi termék védjegyben szereplő Príma Porta és Kiváló Tájtermék védjegyben szereplő elemek integrált megjelenésére.
Kisfilm készítés:
Az online terjesztés céljából ismeretterjesztő kisfilm készült el. A kisfilm célja a helyi fiatalok bevonásával értékőr program megvalósításának dokumentálása kisfilm formájában is. Egyéb specifikus munkák: helyszíni interjúk készültek, drón felvételek készültek és felhasználásra kerültek a munka során, valamint jogdíjmentes zenék használata vált szükségessé.
Az ismeretterjesztő kisfilm részletes műszaki adatai az alábbiak: minimum 5 perc maximum 10 perc időtartamban, 1080*1920 pixel felbontásban (Full HD). Egyéb elvárt specifikáció: helyszíni interjúk, drón felvételek készítése és felhasználása, jogdíjmentes zenék használata.
Forgatási helyszínek: Borsod-Torna-Gömör Egyesület HACS területe.

Eeredmények bemutatása - jövőkép vízió 1. A Miskolci Egyetem, Munkaerőpiac és Foglalkoztatáspolitika Tanszék egyetemi docense, Dr. Lipták Katalin 2018. 09. 25. napon az Értékőrzés Borsod-Torna-Gömörben megnevezésű projektünket jóváhagyta és támogatta.
2. A projekt újszerűsége, hogy a térségben nagy az elvándorlás, így a projekt célja a helyi fiatalokkal a települési, térségi értékek és lehetőségek közös feltárása, valamint az ebben rejlő megélhetési lehetőségekre velük együtt történő közös rátalálás. A térségben rejlő értékek és azok megóvása kulcsfontosságú, amely a projekt tevékenységein keresztül megvalósulhat. Az előadássorozat, a nyári egyetem és a terepmunka jó alapot biztosít a kívánt célok eléréséhez.

Társadalmi vállalkozási elemként egy a közösség segítségével megvalósuló online felület alakult ki, amely a helyi látnivalók és helyi vállalkozások számára is megjelenési felületként, marketing eszközként használható, ebben rejlik az újszerűsége. A felület a LEADER csoport korábbi tevékenységéhez kapcsolódóan kiváló lehetőség a helyi termék védjegyben szereplő Príma porta és Kiváló tájtermék védjegyben szereplő elemek integrált megjelenésére.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál A KIFESZ Egyesület tagjai vidékfejlesztők és széles körű szakmai tudással rendelkeznek a tagjai a vidékfejlesztés és a közösségfejlesztés területén. Az így megszerzett tudás biztosította, hogy a projektben részt vevő előadók és önkormányzatok sikeresen tudták megvalósítani a projektet. A KIFESZ a BTGE helyi akciócsoport területén megvalósult rendezvények és közösségfejlesztések megvalósítása során megszerezte azt a tudást és szakértelmet, ami ahhoz szükséges, hogy egy ilyen – a térségek gazdasági élete szempontjából rendkívül fontos – közösségfejlesztés megvalósításának szakmai koordinációját lebonyolítsa.