Gazdaságfejlesztés Boldogkőváralján

majort
2023. 11. 07., k – 21:13

LEADER munkaszervezet megnevezése: Abaúj Leader Egyesület

VP-felhívás kódszáma: VP6-19.2.1.-4-1-17

Jó gyakorlat/projekt elnevezése, címe: Gazdaságfejlesztés Boldogkőváralján

Megvalósítási hely pontos címe: 3885 Boldogkőváralja, Ady Endre utca 9.

Projekt fizikai befejezésének dátuma: 2020.12.23

Elnyert támogatási összeg: 11.997.875 Ft

Teljes projekt összeg: 15.997.170 Ft

Projekt célja: Kmetz Ottó 1997. júliusától egyéni vállalkozóként élelmiszer jellegű vegyes kereskedést üzemeltet Boldogkőváralján, s e mellett több hektáron gyümölcstermesztéssel (kajszi, meggy, birsalma, körte, szilva) foglalkozik. A projekt keretében a gyümölcsfeldolgozási tevékenységéhez kapcsolódóan kapacitásbővítés, hatékonyságnövelés és a fenntarthatóságot biztosító többféle eszköz (feldolgozási, tartósítási céllal) került beszerzésre, illetve a fogyasztási igényekhez illeszkedő napelemes rendszert telepített.

Megvalósítás bemutatása/tevékenység bemutatása/eszközök beszerzésének bemutatása: A nagy kapacitású MKM 1000 típusú gyümölcsmosó segítségével higiénikus körülmények között kezdhető meg a termékek feldolgozása, kezelése. Az MKDL 1000 típusú strapabíró acélkésekkel és szitabetéttel rendelkező gyümölcsdaráló többféle gyümölcs darabolására alkalmas. Az MB 100 kisüzemi meggymagozó berendezés segítségével folyamatos üzemben lehet eltávolítani a magokat, így elkerülhető, hogy magdarabok maradjanak a gyümölcshúsban. A berendezéshez egy 5mm és egy 0,8 mm átmérővel rendelkező szita is tartozik.
Az MKPA 180 típusú elektromos pasztőröző gyümölcslevek és többféle hasonló, lé alapú , megfelelő viszkozitású élelmiszer pasztőrözésére alkalmas. Az MKPAG 300 palacktöltő modul állítható szintekkel és több töltőfejjel rendelkezik. Automatikus adagolású és kimagasló töltési hőmérséklettel rendelkezik. Az MKPK 200 pasztőrözőkád nem csak élelmiszerek, hanem ivóvíz hőkezelésére is alkalmas az élelmiszer-biztonsági előírások maximális betartásával. Teljesítménye 200 l/ciklus! MKLF 300 lekvárfőző alul elhelyezkedő motorja és szilikon kaparója megakadályozza a leégést, miközben a hőmérséklet automatikusan szabályozódik.
MKLT 100 lekvárfőző óránként akár 600 üveget tud megtölteni cseppmentesen 0,5 %-os töltési pontossággal. Állítható talpakkal és lábakkal rendelkező, rozsdamentes, ergonomikusan alsó polccal ellátott asztal is a projekt részét képezte. Az ABREX-FRP-120 típusú gyümölcsprés gumihengerrel és finomszűrővel a darált gyümölcsből és zöldségből lé kinyerésére szolgál.
Mindezeket kiegészíti és a projekt fenntarthatóságát biztosítja továbbá a 22 db 295 Wp monokristályos napelemes rendszer. A munkálatokat és a pályázat megvalósítást projektmenedzser és műszaki ellenőr felügyelte. A kötelező nyilvánosság biztosítása miatt tájékoztató tábla került kihelyezésre.

Innovációs elemek bemutatása: A hatékonyabb hőkezelési eljárás lényege: a hőkezeléshez szükséges 85-95 C fokos vizet egy vegyes tüzelésű kazán hőcserélő beiktatásával kerül előállításra, amelyben a gyümölcsök magozása során feleslegessé vált magok kerülnek elégetésre. A hőkezelés után a termékek gyors visszahűtése ugyanezzel a hőcserélő rendszerrel oldható meg egy 5 m3-es víztartály segítségével. Így a villamos energia felhasználás 30%-kal, a víz felhasználás, pedig 50% -kal csökkenthető.

Eredmények bemutatása - jövőkép vízió: Az eszközökkel hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés vált lehetővé a pazarlás megszüntetésével, s ezekkel egyidőben a termékpaletta színesítése által is az értékesíthető termékmennyiség is emelkedik évről-évre.
A továbbiakban egy 2,7 hektáros gyümölcsös telepítését tervezi a pályázó, amelyben újabb gyümölcsfajták (pl. homoktövist) megjelentése várható, amely szintén hozzájárul az értékesített termékek mennyiségi növeléséhez, valamint az értékesített termékkör szélesítéséhez.

Minden olyan az ügyfél által kiemelendő szempont, mely alapján a projekt jó példaként,-jó gyakorlatként funkcionál: Az ügyfél projektje jól átgondolt, hiszen egyfelől a meglévő helyi erőforrásokra -minőségi alapanyagokra- alapozva kívánja fejleszteni, hatékonyabbá, gyorsabbá tenni a gyümölcsfeldolgozáshoz kapcsolódó tevékenységét úgy, hogy közben az élelmiszer-biztonságot és energiahatékonyságot is maximálisan szem előtt tartja. Másfelől a tevékenységét úgy fejleszti a vállalkozó, hogy közben igyekszik az egyes -LEADER HACS térségre jellemző piaci réseket is megtalálni, azokra reagálni. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy az Abaúj Leader Egyesület működési területén kevés a gyümölcsfeldolgozásból származó piac és versenyképes helyi termék, továbbá a pályázó számításba vette azt is, hogy Boldogkőváralján jelentős mennyiségű sárgabarackot vásárolnak (pálinka cefrének), melynek magozására helyben nincs lehetőség. A projektben beszerzésre került magozó-passzírozó berendezés azonban ezt a problémát is megoldotta, hiszen bérmagozást is lehet vele végezni.