Huszonöt év után újra indul a tejipari képzés Kaposváron

majort
2023. 11. 06., h – 10:10

Újraindult a tejipari szakképzés huszonöt év után a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában. A Déli Agrárszakképzési Centrum (ASZC) és a Fino-Food vezetői írták alá az együttműködési megállapodást, első körben a tejüzem dolgozói közül 19-en kezdték el tanulmányaikat.

– A hat tejtermékkészítőn kívül jelenleg 13-an járnak a tejipari technikus szakmai oktatásra – mondta Papné Szabó Ibolya, a Déli Agrárszakképzési Centrum Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. – Régebben évtizedeken át volt nálunk tej­ipari képzés, ám idővel egyre kevesebben jelentkeztek, így megszűnt ez az oktatás. Most negyed évszázad elteltével sikerült újraindítani. Abban bízunk, hogy hamarosan egyre többen választják majd ezt a szakmát.

Tejtermék-, túró- és sajtgyártás, gazdasági, vállalkozási ismeretek, valamint minőségbiztosítás: többek közt ezt tanulják a kaposvári tej­üzemben dolgozók. Az elméleti képzést online a Kinizsi Pál technikum oktatói biztosítják, így a diákok nem esnek ki a munkából. Papné Szabó Ibolya azt mondta: a tanulók másfél évig járnak a tejipari szakképzésre, 2025 februárjában fejezik be tanulmányaikat. A tejtermékkészítők szakmai bizonyítványt kapnak, míg a tejipari technikusok oklevelet, utóbbival középvezetői állást is betölthetnek.

– A következő lépésben azt szeretnénk, hogy minél több pályaválasztás előtt álló fiatal is megismerje a tejipari szakképzésünket – hangsúlyozta. – Iskolánkban pillanatnyilag 230 nappali tagozatos diák tanul és százan vesznek részt a felnőttoktatásban és képzésben. Az édesipari szakmán kívül pékeket, pék-cukrászokat, továbbá hentes- és húskészítmény-készítő szakmákban is oktatunk, legközelebb november 10-én tartunk nyílt napot, akkor a legújabb lehetőségekről tájékoztatjuk a fiatalokat.

A somogyi agrárgazdasági szakemberek szerint Somogyban meghatározó ágazat a mezőgazdaság, így nem véletlen, hogy a tejiparban is létkérdés az utánpótlás. Ha ezen a téren gondok adódnak a jövőben, akkor előre borítékolható a lemaradás. Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: jól felkészült, megfelelő tapasztalattal rendelkező fiatalokra van szükség az ágazatban. Cégüknél 550 tehénről és szaporulatukról gondoskodnak.

– Jelenleg 42-en dolgozunk, az utóbbi időben állattenyésztőt és legutoljára októberben egy agrármérnököt vettünk fel. A fiatalításnak köszönhetően most jelentősen, nagyjából 40 évre csökkent az átlagéletkor a cégnél, míg egy évtizede ez 50 felett volt. A duális képzés keretében középiskolások járnak hozzánk és egyetemistákat is fogadtunk. Azt szeretnénk, hogy a végzősök közül később egyre többen vállaljanak nálunk majd munkát.

Erősítik a versenyképességet

Tájékoztatásuk szerint Szerdai Zsuzsanna, a Déli ASZC főigazgatója kiemelte: a centrum fontos feladatának tekinti az intézmények szakmai kiteljesedésének támogatását, mellyel elősegíti és lehetőséget biztosít számukra a duális együttműködésre.

Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a most aláírt megállapodás csak az első lépése a közös munkának, hiszen a termelés és a versenyképesség alapja a szakmailag magasan képzett munkaerő.

 

Forrás: SONLINE
Fotó: Lang Robert Kaposvar