András Csaba öntözésfejlesztési beruházása

majort
2023. 10. 24., k – 08:51

András Csaba a Kalocsa melletti Szakmár településen gazdálkodik 100 hektáron. Az időjárásnak leginkább kitett kultúraként kalocsai fűszerpaprikát termeszt, amely a rendkívül vízigényes kertészeti kultúrák közé tartozik. A kalocsai fűszerpaprika mellett őszi káposztarepce, napraforgó és őszi durumbúza termelésével foglalkozik.

A gazdálkodó kiemelt célja, hogy modern technológiát alkalmazva víztakarékosan és költséghatékonyan öntözze földjeit. Az új öntözőberendezés beszerzése nem csak a termésátlagot növelését segíti, hanem jelentősen csökkenti a bérmunkaköltségeket is.

A Vidékfejlesztési Program keretein belül meghirdetett beruházási pályázatának támogatásával András Csaba gazdaságában beszerzésre került 1 db BAUER FAMOS I V 80 kardánhajtású szivattyú, 1 db BAUER RAINSTAR E51 120-600 Csévélődobos öntözőgép, napelemes komputerakkumulátorral és a hozzá kapcsolódó gyorskapcsolású öntözőcsövek, idomok és hidránsok.

A gazdálkodó az öntözőberendezés kiválasztásánál átfogó piackutatást végzett, hogy az igényeinek legmegfelelőbb típus mellett döntsön. Fontos volt számára, hogy a megvalósuló beruházás költséghatékonysági célzatú legyen, hiszen így hosszú távon gondolkodva jelentősen csökkenteni tudja az előállítási költségeket. A gépek beszerzésével jelentős bérmunkaköltséget takaríthat meg, így beszerzési ára néhány év alatt meg tud térülni.

Számára kiemelt szempont volt még a víz-, és energiatakarékos technológia alkalmazása, és az ennek megfelelő gép kiválasztása, hiszen napjainkban a klímaváltozás és azzal járó vízkészletünk csökkenésének problémái kiemelt fontosságú szerepet kapnak életünkben. A beruházás során beszerzett öntözőgép öntözőcomputere megújuló napelemes technológiát alkalmaz. A korszerű technológia révén az öntözés hatékonysága jelentősen javult, az öntözött területeken többlet terméshozamot ért el.

András Csaba jövőbeni célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben öntözze földjeit, és mezőgazdasági üzemének gazdasági teljesítményét javítása.

A beruházás megvalósításával és a korszerű technika alkalmazásával, az öntözött területeken mintegy 30-40 %-os többlet terméshozam realizálható, kultúrától függően. Munka-és bérköltségei folyamatosan csökkentenek.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás