Őrizzük örökségünket: Zsólyomkai-pincesor, a Tokaji borvidék édenkertje

majort
2023. 09. 10., v – 06:53

A Magas-hegy és a Szárhegy között vezető Zsólyomka-völgy mélyén csörgedezik a Zólyomka-patak, melynek két oldalán, fenséges természeti környezetben terül el a hangulatos, 13-14. századi Zsólyomkai-pincesor.

A patak, a völgy és a pincesor neve valószínűleg a sólyom szóból ered, ugyanis a térség régen királyi vadászterület volt.

A Zsólyomkai-pincék elsődleges feladata a hegyen megtermelt szőlők feldolgozása és annak tárolása volt, ám a pincesor, mely Sátoraljaújhely központjától kb. 800 méterre található, egykor a szőlőtermelők kedvelt mulatóhelye volt, sőt a közelben fürdő is működött. Az épületeket alagúttal kötötték össze, így azok menedékként is szolgáltak a háborúk idején.

A Felső-Zsólyomka apró házait az 1990-es évek végére elbontották, az utat kiszélesítették, azonban a hegyoldalba vájt pincék és borházak javarészt ma is megvannak. A Zólyomkai-pincesor, másnéven a Megtalált Édenkert mintegy 30 pincéjében a mai napig az ősöktől elsajátított módon készítik a csodálatos tokaji borokat.

A Zsólyomkai-pincesoron hagyomány, hogy Simon és Juda napja körül rendezik a Zsólyomkai Nyitott Pincék napját, hagyományosan disznóvágással és kulturális programokkal egybekötve.

Ha hétvégi kirándulásra indulunk, a Zsólyomkai-pincesor kellemes kiinduló- és végpontja is lehet azoknak, akik az innen megközelíthető Magyarországon szintén egyedül álló Magyar Kálváriához, Országzászlóhoz és az ott lévő zarándok helyhez, kápolnához indulnak felfedezőútra.

Ha szüret idején érkezünk, szeptembertől október végéig tanúi lehetünk a bor születésének, finom mustokat, szőlőleveket kóstolhatunk.

 

Forrás: Csodálatos Magyarország/ Halász Gabi
Fotó: Borkó Péter