Júliusi hobbiból kinőtt bérpárló

majort
2023. 08. 01., k – 09:15

A gyógynövények világában élni jó! Így fogalmazta meg mindent eláruló mottóját Mohos Péter, a Mohos Gyógynövény Lepárló vezetője, hozzátéve: a munka egykor júliusi hobbiként indult, ám azóta jócskán kinőtte magát. Évente már mintegy hatvan tonna alapanyagot dolgoznak fel. A legjobb minőségre való törekvés már a kezdetek óta megvan.

– Már hatodik éve üzemel a Mohos Gyógynövény Lepárló, ami egy levendula lepárló üzem, Győrtől tizennégy kilométerre az M85 autópálya mellett.

Szezonális levendula-bérlepárlással foglalkozunk, maximális kapacitásunk három tonna virágzat naponta – folytatta a cég bemutatását Mohos Péter. – Hagyományos technológiát követünk, modern higiéniai és környezetvédelmi eljárással ötvözve. A lepárolt, leszűrt, száz százalék tisztaságú levendulaolaj lepárlásáról nemzetközi bio­minősítést adunk, amelyben partnerünk, vagyis tanúsítónk az Austria Bio Garantie. Cégünk elnyerte az „Év Levendula lepárlója 2019” Díjat.

Miként kezdődött a „gyógynövényes életük”, s hogyan fejlődött az évek során?

– A vállalkozás kezdetben „csak” egy júliusi hobbitevékenységnek indult. Az egyre növekvő kereslet és az időközben kialakult széles partneri kör hatására mostanra a legnagyobb hazai bérlepárlóvá bővült. Szerencsére a nagy teljesítményű gőzfejlesztőnk lehetővé tette, hogy fejleszteni tudjuk a rendszerünket. Jelenleg három, egyenként 2,5 köbméteres üsttel dolgozunk, melyekben háromórás lepárolási ciklus alatt, egy-egy ciklusban összesen egy tonna alapanyagot dolgozunk fel. A frissen aratott levendulát mindig az esti órákban szállítják be hozzánk, majd másnap kora hajnalban kezdődik a feldolgozásuk.

Az üstök töltése kézi erővel és tömörítéssel történik, a lepárolt forró levendula azonban már daruk és hidraulikák segítségével hagyja el az üzemet.

Természetesen, mind a gőzkazán kezeléséhez, mind a különféle daruk használatához el kellett végezni az idevágó, a tevékenység végzéséhez szükséges képzéseket, tanfolyamokat. A lepárolt hidrolátumot szétválasztjuk aromavízre és olajra. Az olajat gondosan leszűrjük, majd üvegedényekbe töltjük és fénytől elzárt helyen tároljuk, amíg a megrendelő el nem viszi.

Mi mindent készítenek, mit kell tudni a termékekről?

– A fő profilunk a levendula-bérlepárlás. Évente mintegy hatvan tonna virágzatot párolunk. A folyamat során több száz liter levendulaolaj készül, ezzel együtt levendulavíz is keletkezik köbméterszám. Az őszi szárított gyógynövények párolása nem annyira a mennyiségről, mint inkább a sokféleségről szól. Érdekes tanulságokkal szolgálnak aromaterápiás szempontból.

A különféle tavaszi próbapárolások (virágok, örökzöldek, citromlevél stb.) pedig elsősorban a különleges aromavizek előállítását célozzák.

Kapcsolt vállalkozásunk egy GMP minősített kozmetikai gyártósor, a Mohos Fitolab. Itt öt éve folyik a szakirányú kozmetikai termékfejlesztés, aminek eredményeként saját márkás készítményeink megjelenése az év második felében várható. Ez örömünkre meglehetősen nagy lépés lesz a fejlesztések terén.

Milyen változásokon ment át az elmúlt évtizedekben a gyógynövények feldolgozása?

– A forróvízgőz-desztillációs módszer bevált, már nagyon régóta változatlan, ez hagyományos technológia. Egy jó rendszer három lábon áll: bőséges és nagy hőfokú gőz, kényelmesen túlméretezett hűtőrendszer, valamint minőségi lágy víz.

Mik a tapasztalatok: a magyar emberek mennyire keresik az egészségük védelmére ható termékeket, gyógynövényeket?

– A gyógynövények ismertsége szerencsére hazánkban is egyre inkább nő, azonban az esszenciális olajok és aromavizek felhasználási lehetőségeit sok esetben homály fedi.

A gyógyulni vágyó átlagember manapság még nem nagyon keresi a gyógynövényeket, pedig mind a megelőzésben, mind pedig a kiegészítő terápiában jelentős szerepük lehetne az egészségügyben.

Vannak persze népszerű kivételek, mint a kamilla vagy a bors­menta, melyek gyógynövényüzletekben keresett portékák, de a levendulavíz vagy a zsálya hidrolátum jótékony hatásairól még kevesebben tudnak. Hogy ki mennyit áldoz erre, azt igazából nem tudni, az azonban biztos, hogy az esszenciális olajok és aromavizek kiskereskedelme hazánkban nem olyan jelentős, mint több nyugat-európai országban, különösen az egészségvédelem és megelőzés céljából.

Véleménye szerint mennyire bíznak az emberek a gyógynövényekben, az azokból készült termékekben? Ön személy szerint mit gondol a hatásukról?

– Úgy gondolom, hogy a hiteles minőség és a megbízhatóság kulcsfontosságú kérdés. Egy gyógynövényolaj előállítása során ugyanolyan lényeges, hogy a ter­mesztés ideje alatt ne érjék vegyi anyagok, úgy, mint gyomirtók, rovarölő szerek, valamint a feldolgozás alatt se érintkezzen semmilyen idegen kémiai vegyülettel, kizárólag forró vízgőzzel. Erről szól a nemzetközi Austria Bio Garantie minősítésünk.

Az ABG Európa egyik legszigorúbb ilyen profilú vállalata, a minősítő cég minden ősszel a helyszínen auditálja üzemünket egy újabb évre.Részletes kimutatást kell készítenünk a bio és a konvencionális feldolgozásról az adott év vonatkozásában. A felelősség nagy, hiszen ezeket az olajokat számtalan kozmetikai és terápiás termékben alkalmazzák kímélő és hosszú távú hatásmechanizmusuk miatt. Agresszív, szintetikus vegyületek nyomokban való felbukkanása is alapjaiban kérdőjelezi meg az egész terápiát, ártani nagyon könnyű. Személy szerint teljesen elkötelezett vagyok a gyógynövények és az azokból készült termékek iránt. Évek óta saját fejlesztésű tusfürdőnket, samponunkat, krémjeinket használom: levendulavizet fürdéshez, zsályavizet öblögetni, de például borsmenta vízében reggel mosakodni is egészen különleges, frissítő élmény. A damaszkuszi rózsasziromból készült virágvíz pedig az általam jelenleg ismert legjobb általános szemcsepp.

Sok ilyen érdekességet tudnék még sorolni, a természet tárháza egyszerűen csodálatos, kimeríthetetlen téma.

Hogyan látja a gyógynövény-feldolgozás, a gyógynövényes termékek a jövőjét?

– Hasznosnak tartanék valamilyen társadalmi programot, ami a természet eme csodáinak használata felé terelné a lakosság erre fogékony hányadát, felhívva a figyelmet a gyógynövényekben rejlő lehetőségekre. Ez felgyorsítaná alkalmazásuk szélesebb körben való elterjedését, javítva az általános nép­egészséget.

Terveznek-e fejlesztést, bővítést?

– Idén indult laborunkban a bérgyártás, jelenleg egy bolgár kozmetikai cég számára is fejlesztünk és gyártunk, ám a nagy kihívás az év második felében következik: saját kozmetikai termékcsaládunk piaci bevezetése. Rengeteget dolgozunk, de szeretjük ezt csinálni, a gyógynövények világában élni jó – tette hozzá Mohos Péter.

 

Fotó: Bella Huba
Forrás: Magyar Mezőgazdaság